Adana(Ulus)--Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Gülümsün Adalı, Merkez Bankasının faiz indirimiyle ilgili kararına destek verdi. Kararın yeni yatırımların önünü açması ve yeni bir kalkınma hamlesi başlatılması için fırsat yaratacağını savunan Adalı, yatırımlar için sadece faiz indiriminin yeterli olmayacağını ancak önemli bir hamle yapıldığını söyledi.
Merkez Bankası beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 8.75 seviyesinden yüzde 8.50'ye çekti. Politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit bırakıp, borçlanma faizini de yüzde 7.25'te sabit tuttu. Geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranı da yüzde 10.25'ten yüzde 10'a indirildi. Merkez Bankası'nın yeni faiz kararını yorumlayan AGİAD Başkanı Gülümsün Adalı, kararı alkışlayarak iş dünyasının çok olumlu karşıladığını vurguladı.
'FAİZ İNDİRİMİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL'
Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle nispeten ekonomik hareketliliğin yavaşladığına dikkat çeken Adalı, 'Böylesi dönemler, faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi ve tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemidir. Bunu iyi değerlendirelim. Yeni yatırımların önünü açması ve yeni bir kalkınma hamlesi başlatılması için bu fırsatı iyi kullanalım. Yatırımlar için faiz indirimi önemli ama yeterli değil. Ekonomik reformlarla bu süreç desteklenmeli' dedi.
'HAREKETE GEÇME ZAMANIDIR'
15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası herkesin Türkiye'nin huzuru, demokratik gelişimi, toplumsal barışı ve ekonomik kalkınması için işbirliği ve dayanışma duygularıyla hareket ettiğini dile getiren AGİAD Başkanı Gülümsün Adalı, şunları kaydetti:
'Hain darbe girişimi toplumsal yaşam, ülkenin demokratik düzeni, ekonomik gelişimi ve kardeşlik iklimini hedef aldı. Ancak iş dünyası ve halkımız, hükümetle birlikte demokrasi ve ekonomiye sahip çıktı. Şimdi de artık üretim ve ticaretin büyüyerek sürmesi için ekonominin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bürokratik zorlukların aşılması, yatırım kredilerinin kolaylaştırılması, yeni teşvik sistemlerinin geliştirilmesi için ciddi reformlara gereksinim var. Bankaların faiz indirimi sonrası yeni yatırımlar için kredilerin ödenmesiyle ilgili kolaylıklar sağlaması gerek. Bölgelerin ihtiyacına ve gerçekliğine uygun teşvikler getirilebilir. Yeni bir kalkınma atağı başlatmak için beklenilen reformların acil yaşam bulması lazım. Bu konuda iş dünyası bileşenleriyle ortak çalışmalar yürütülmeli. Türkiye'nin demokratik ve ekonomik kazanımlarını arttırmak için hep birlikte harekete geçme zamanıdır.'