Fasulye üreticisi sıkıntıda
Fasulye üreticisi sıkıntıda
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında başlayan fasulye hasadının önemli bir kısmının tamamlandığını, sona gelindiğini bildirerek, “Kuru fasulye üreticisi son yıllarda ürünün maliyetin altında pazarlanması nedeniyle sıkıntı yaşıyor, yeterli gelir elde edemiyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2004 yılında 250 bin ton olan kuru fasulye üretiminin, yüzde 22 azalmayla, 2013 yılında 195 bin tona indiğini vurguladı. Üretimde azalmanın yanı sıra, nüfus artışına paralel olarak tüketimin artmasının bazı yıllarda fiyat artışlarına sebep olduğu bilgisini veren Bayraktar, üretimde artış ve sürdürülebilirlik sağlamak yerine, iç piyasa fiyatlarının ithalatla düzenlenmeye çalışıldığını belirtti.
Üretici gelirlerinin artırılması gerekiyor
Üretimin artması ve sürekliliğinin devamı için üretici gelirlerinin artırılması geldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bunun sağlanması için öncelikle üretici, ürettiği ürünün elinde kalmayacağını veya maliyetinin altında pazarlamayacağını bilmelidir. Dünya piyasalarındaki fiyat düşüşlerinin yaşandığı veya ürün arzının fazla olduğu yıllarda, fiyatlar tüccarın insafına bırakılmamalıdır. Üreticinin maliyetinin çok altında ürün pazarlamak zorunda kaldığı yıllarda, bu fiyat düşüşlerinden üreticilerin zarar görmemesi için prim destekleri artırılmalıdır.
Üreticilerin kuru fasulye üretimine özendirilerek üretimi artırıcı tedbirlerin alınması, gelecek yıllarda üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bol ve bereketli hasatların olması en büyük temennimizdir.”
Kuru fasulyenin Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirildiğini, en fazla üretim yapılan illerin Konya, Karaman, Nevşehir, Niğde, Erzincan, Kahramanmaraş, Aksaray, Balıkesir olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Baklagiller, Türk mutfağının ve özellikle dar gelirli ailelerin protein kaynağını oluşturmaktadır. Ülkemizde üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagil arasında kuru fasulye toplam üretimden yüzde 19 oranında pay alarak nohuttan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Kuru fasulye gerek lezzeti, gerek yüksek besin değeriyle dünya ve Türk mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Halkımızın damak tadına olan uyumu nedeniyle kuru fasulye tüketimi vazgeçilmez ürünlerimizden biridir.
Bu yıl ilk tahmin sonuçlarına göre, Türkiye’nin kuru fasulye üretiminde geçen yıla göre yüzde 12,8 oranında artış beklenmektedir. Geçen yıl 195 bin ton olan üretimin, bu yıl 220 bin tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Son yıllarda kuru fasulye veriminde artış olmasına rağmen çiftçinin üretimden vazgeçmesiyle üretim artışı sağlanamamaktadır. Son 10 yılda ekim alanlarında yüzde 45 oranında azalma görülmektedir.”