Tarih: 10.10.2020 14:50
GASTRONOMİ FESTİVALİ MANGAL ATEŞİNİN YAKILMASIYLA BAŞLADI
Bu yıl dördüncüsü 9-10-11 Ekim tarihlerinde dijital ortamda gerçekleştirilecek olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali, açılış töreninin ardından sembolik olarak yakılan mangal ateşiyle başladı.
Adana Valiliğinin himayesinde Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve odaların destekleriyle düzenlenen ve “Türkiye’nin İlk Dijital Gastronomi Festivali” olma özelliğine sahip olan festivalin açılış törenine Vali Süleyman Elban, Adana Milletvekilleri Mehmet Şükrü Erdinç, Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Serkan Tokgöz ile festivale destek veren kurum ve kuruluşların yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ünlü şefler katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma gerçekleştiren Vali Süleyman Elban; geçen 3 yıl içinde Adana Lezzet Festivali’nin Adana’da, ülkemizde ve dünyada büyük ilgi gördüğünü belirtip son 10 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle birçok etkinliğin ertelendiği ya da şekil değiştirmek zorunda kaldığını kaydederek “ Biz de 3 yıldır büyük bir coşkuyla devam eden bu festivali bu yıl pandemi şartlarına uygun olarak yaparak bu geleneği sürdürmeye karar verdik. Bu sebeple festivalimizi bu yıl dijital platforma taşıyarak aynı zamanda Türkiye’de bir ilki başlatmış olduk. İlk kez bir gastronomi festivali dijital ortamda yapılmaya başlanmış oldu. Her ne kadar festivalimizde takipçilerimize Adana mutfağını tattıramayacak olsak da görsel olarak kendilerine Adana mutfağını tanıtmış olacağız.” dedi.
Adana mutfağının tanıtılması gereken, tanıtıldıkça detaylarına inilmesi gereken çok geniş bir mutfak olduğunu kaydeden Vali Elban, “Mutfağımız, geçtiğimiz 3 yıl içinde tanıtıldı ve büyük ilgi gördü; ama hala tanıtılması gereken birçok yönü var. Öncelikle şehrimiz, 12 ay boyunca meyve ve sebzenin sürekli yetiştirildiği bir coğrafyaya sahip. Aynı zamanda Toroslar gibi çok fazla türde endemik bitkiyi barındıran bir coğrafyaya sahip. Dolayısıyla en az 450 tür endemik bitki ilimizin sınırları içinde yetişiyor. Bu bitkiler de dahil olmak üzere coğrafyamızda yetişen birçok ürünü sokak lezzetlerimizde ve mutfağımızda kullanıyoruz. Adana çok kadim bir kültüre sahip bir şehir. Bu sebeple şehrimiz, tarihten günümüze uzanan geniş bir mutfak kültürüne sahip. Aynı zamanda ilimiz birçok ülke ve şehirden insanların geldiği bir buluşma noktası olma özelliğine de sahip. Dolayısıyla oraların mutfak kültüründen de bu şehre belli ölçüde katkılar olmuş ve mutfağımız böylece daha da zenginleşmiş.” dedi.
Sözlerini “Adana mutfağını önemli kılan bir başka şey de; Seyhan ve Ceyhan arasına gelip buranın bitkilerinin kalitesini gören Lokman Hekim’in tüm şifalı iksirlerini bu topraklarda hazırlamış olması. Rivayete göre de ölümsüzlük iksirini maalesef Misis Köprüsü’nde kaybetmiş. Ama onun hazırladığı iksirler ve topladığı bitkiler hala bizim mutfağımızda lezzet vermeye devam ediyor. Bizim mutfağımız aynı zamanda şifalı ve sağlık veren bir mutfak. Bu sebeple; Adana mutfağının bu özelliğinin de içinde bulunduğumuz pandemi dönemini göz önünde bulundurduğumuzda sağlıklı ve şifalı olması bakımından altını çizmemiz gereken hususlardan biridir.” ifadeleriyle sürdüren Vali Elban, festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Vali Elban’ın konuşmasının ardından mangal ateşinin yakıldığı tören, Cüneyt Asan ve yerel şeflerin açılış gastroshowunu gerçekleştirmesinin ardından sona erdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —