Tarih: 31.07.2015 15:24

Gayrimenkul satışlarında Adana’nın Yerini Yalova aldı

Facebook Twitter Linked-in

adana_konut12 Haziran’da yapılan Genel Seçim öncesi yavaşlayan konut satışlarında hareketlenme başladı. Haziran ayı rakamları ile vatandaşın yüzü gülerken; yılın ilk 6 ayında sürpriz Yalova’dan geldi. Konut satış fiyatlarındaki yükselişin geçen ayki sürprizi Adana, temmuz ayında koltuğunu Yalova’ya bıraktı.

Türkiye, 12 Haziran’da yapılan Genel Seçim sonrası, henüz hükümet kurulmadığı halde, ekonominin lokomotif sektörü gayrimenkulde yüzlerin güleceğinin sinyallerini veriyor. 2013 yılında rekor kıran konut satışları, 2014 yılını kısmi bir geri çekilme ile tamamladı. Yatırımcıların daha temkinli adımlar attığı 2015 satışlarıyla yüzler gülmeye başlamıştı. TÜİK verilerine göre yılın ilk dört ayı sonucunda konut satışları 416.535 olarak gerçekleşirken, bu rakam son 3 yılın rekoru olmuştu. Mayıs ayında ise tüm illerde düşüşler yaşandı. Yine TÜİK verilerine göre; seçimlerin tamamlanması ile birlikte Haziran’ın ikinci yarısında yaşanan artış ise, yeni rekorlar geleceğine dair vatandaşa umut ışığı oluyor.

2015 Mayıs ayı sonunda oluşan verilere göre satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 oranında artarak 107.888 olmuştu. Böylelikle ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre gözlemlenen düşüşteki fark katlanarak kapatılmıştı. Satışlarda en yüksek orana sahip olan iller sırası ile; İstanbul (21.576), Ankara (12.816) ve İzmir (6.221) şeklindeydi. Ancak kırılan rekora rağmen, nisan ayına kıyasla % 10’luk bir düşüş yaşayan konut satışları, haziran ayını % 3’lük yükselişle kapattı.

REIDIN Satılık Konut Fiyat Endeksi ve TÜİK Konut Satış İstatistikleri haziran ayı verileri kıyaslamasına göre; satış fiyatlarında en düzenli artışı gösteren il Kocaeli. Fiyatlardaki artışta sürpriz ise Yalova’dan geldi. 2015 yılı başından bu yana en düzenli fiyat artışını gösteren Yalova, liderliği Adana’nın elinden aldı. Satış fiyatları yükselen bir diğer sürpriz il ise Isparta.

İPOTEKLİ SATIŞLAR AZALACAK MI?

2014 yılında bakıldığında 32.046 ile yıla giren ipotekli satışlar, her ay düzenli olarak düşerek mayıs ayında 29.760 seviyesine gerilemişti. 2015 yılında bunun tam tersi bir eğilim söz konusuydu. 33.178 ile yılı açan ipotekli satışlar, mayıs ayı itibariyle 40.086’ya ulaşmış durumdaydı. Ancak buna rağmen diğer satışlar olarak adlandırılan nakit ya da senet ile konut alımlarında da önemli bir artış görülmüştü. Geçtiğimiz yıl 55.593 ile başlayan Diğer Satışlar, mart ayında 63.152 seviyesini görerek mayıs ayında 60.617 rakamına ulaşmıştı. Mayıs ve Haziran ayının ilk yarısındaki temkinli hareketlerden ipotekli satışlar da etkilendi; ipotekli satışlarda mayıs ve haziran ayları arasındaki fark sadece 417 konut oldu. Benzer bir azalma, siyasi belirsizlik ile kapanan temmuz ayında da yaşanabilir.

KONTROL AZALINCA RİSK ÇOK ARTIYOR

Banka ya da finans kurumlarından kredi kullanılarak, ipotek karşılığında yapılan konut satışlarında; banka veya finans kurumlarının kredi kullandırmadan önce yaptıkları kontroller kadar, bankalar adına ipotek işlemlerini gerçekleştiren uzman kurumların da yaptığı kontroller ve tapu işlemlerindeki ekstra kontroller, risk düzeyi minimuma indirilmiş konut almanızı sağlıyor.

Özellikle ikinci el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışlar; profesyonellerin en az yer aldığı ve vatandaştan vatandaşa direkt konut satışı olarak tanımlanıyor. Yani ikinci el konutlarda, banka kredisi kullanmadan yapılan satışların alıcı veya satıcı tarafında da profesyoneller yer almıyor ve en riskli satış türü olarak dikkat çekiyor. Binlerce lira ödeme yapılarak ya da eldeki döviz stoku tüketilerek yapılan bu alımlarda risk oldukça büyük. Tam zamanında, ucuza ev aldığınızı düşünerek tüm birikiminizi, ödemekte zorlanacağınız bir borç nedeniyle harcayabilirsiniz!

Gayrimenkul alım satımının özellikle alıcı açısından önemli riskler içerdiği ikinci el satışlarda haziran ayı rakamı 59.455 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde, bir önceki yılın aynı ayına göre % 18,2 artış gözlenen ikinci el satışlarda, yani profesyonellerin yer almadığı konut alımlarında, liderlik İstanbul’da. Geçtiğimiz ayların sürpriz ismi Adana’da ise genel olarak konut satışları düşse de, ikinci el satışlarda bir önceki aya göre % 4’lük artış mevcut. Banka ve benzeri finans kurumlarının denetimine tabi olmadan yapılan alımlar, haziran ayı itibariyle ikinci el satışlar içinde 36.735 konutluk yer kaplıyor. Bu da risk faktörü göz önüne alınmadan yapılan 36.735 gayrimenkul alımı demek!

ERTUĞRUL BUL: 'EN GÜVENLİ SATIN ALMA TECRÜBESİ'

Gayrimenkul alım satımının özellikle alıcı açısından önemli riskler içerdiğini ve bu nedenle güvenilir bir yardım eline ihtiyaç duyulduğunu belirten FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul; “Konut satışlarında kontrol yoksa risk vardır. Son 3 yılın istatistiklerinde sürekli gördüğümüz artış, profesyonel gözle baktığımızda risklerin de paralel olarak artması anlamına geliyor. Her yıl tapularda gerçekleştirdiğimiz binlerce işlem sonucunda yarattığımız Sağlam Tapu hizmeti ile ikinci el gayrimenkul almak isteyen vatandaşlarımızın, hukuki açıdan güvenli bir gayrimenkul almasını sağlıyoruz. Sağlam Tapuı, yatırımın riskini minimuma indiren, maksimum güvenlikli bir satın alma tecrübesi yarattığı için tercih ediliyor. 2015 başından bu yana nakden ya da senetle alınan ikinci el konutların toplam sayısı 200.000’i geçti. Herkesin gayrimenkul hukukunda uzmanlaşan bir yardımcısı olmadığını hesaba katarsak 6 ay içinde 200.000’den fazla vatandaşımız evini hiçbir hukuki güven unsuru olmadan aldı. Artış, bu yıl da aynı ivme ile devam ederse neredeyse yarım milyon ev yatırımcılar ya da birikimlerini konut olarak değerlendirmek isteyenler tarafından risk faktörü göz önüne alınmadan satın alınacak. Bu risk faktörlerinin bir kısmının dahi gerçekleşmesi, konut alanlar açısından çok büyük zararlar oluşturacakve nihayetinde mağdurlar yaratacaktır.” dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —