GECE UYURKEN TUVALETE KALKMA İHTİYACI DUYUYORSANIZ DİKKAT!
Manşet Haber 22.03.2022 23:30:23 0

GECE UYURKEN TUVALETE KALKMA İHTİYACI DUYUYORSANIZ DİKKAT!

GECE UYURKEN TUVALETE KALKMA İHTİYACI DUYUYORSANIZ DİKKAT!






Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, gece uyurken tuvalete kalkma ihtiyacı duymanın normal olmadığını ve bu şikâyeti olanlarda prostat ve mesane bozukluklarının ayrıntılı olarak araştırılması gerektiğini belirtti. Altta yatan neden saptandıktan sonra gece idrara kalkmaya yönelik etkili şekilde uygulanan ilaç ve cerrahi tedaviler olduğunu vurguladı.





Yaşlanma ile gece bir kez uyanmanın normal olabileceğini vurgulayan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, “Ancak birden fazla ve daha önce olmadığı halde gece uyurken tuvalete kalkma ihtiyacı duymak normal değildir ve özellikle başka şikayetlerde eşlik ediyorsa incelenmesi gereken tıbbi bir durumdur. Ağrı, uykusuzluk, gürültü ve bazı ruhsal sorunlar nedeniyle uyanıp tuvalete gitmek bu kapsamda değildir. Normalde gece uyurken beyin tabanında salgılanan ADH adlı hormona bağlı olarak idrar üretimi yarı yarıya azalır ve yine normalde 6-8 saatlik uyku sırasında idrara kalkma ihtiyacı pek olmaz. Eğer gece idrara kalkma ihtiyacı günlük yaşam kalitenizi etkiliyor ve konforunuzu bozuyorsa tedavi gereklidir.” dedi.





Gece idrara kalkmanın hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebildiğini de sözlerine ekleyen Yanaral, “Gece idrara kalkma ihtiyacı ne kadar fazla ise uyku kaliteniz o derecede düşer, gün içinde daha yorgun olmanıza sebep olur, işinize konsantre olmanızı, günlük aktivitelerinizi ve sosyal yaşantınızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca gece vardiyasında çalışan ve gündüz uyuyan kişilerde gündüz uyurken idrar ihtiyacı duymakta aynı kapsama girer. Gece idrara çıkmanın yaş arttıkça görülme sıklığı artar.





Gece idrara kalkma ihtiyacının nedenleri arasında tüm gün fazla idrar üretimi (poliüri) veya gece fazla idrar üretimi (nokturnal poliüri) bulunabilir. Diğer nedenler arasında ödeme ve fazla sıvı birikimine neden olan durumlar (kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği), tıkayıcı uyku apnesi gibi uyku bozuklukları, idrar söktürücü ve bazı ilaçlar, yatmadan önce çok fazla sıvı içmek (özellikle kahve, kafeinli içecekler ve alkol), yüksek tuz içeren yemek, ADH-Vazopresin hormonunun üretiminin azalması sayılabilir. Tüm bunların yanında prostat ve mesane bozuklukları da bu şikâyete yol açabilir ve ayrıntılı bir değerlendirme sonrası durum netleştirilir.” şeklinde konuştu.





Gece idrara çıkma ihtiyacının tedavisi için bazı önerilerde de bulunan Yanaral, “Temel tedavi altta yatan nedene bağlı olarak ilaç veya cerrahi yöntemleri içermektedir. Özellikle prostata bağlı gece idrara kalkma durumlarında hem ilaç hem de cerrahi tedaviler etkili şekilde uygulanır. Sağlık alanındaki en yeni lazer türlerinden biri olan Thulium lazer ile yapılan ThuLEP (Thulium laser enuclation of prostate) prostat ameliyatı en güncel tedavi seçeneklerinden biridir. Bu yöntem tüm boyutlardaki prostat büyümelerinin tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılır. Özellikle 80 gram ve daha büyük boyuttaki prostatlarda ThuLEP, geleneksel olarak uygulanan diğer kapalı ameliyat yöntemlerinden daha etkili ve başarılı bir yöntemdir. Bunun dışında semptomatik-destek tedavileri önerilebilir. Noktüriye neden olan sebepler, kullanılan diğer ilaçlar ve bazı kişisel tercihler tedavide etkili olmaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°