GEÇMİŞTEN GELECEĞE GÜNEŞİN HER RENGİ
Manşet Haber 10.03.2017 13:36:08 0

GEÇMİŞTEN GELECEĞE GÜNEŞİN HER RENGİ

GEÇMİŞTEN GELECEĞE GÜNEŞİN HER RENGİ

Ressam Ramazan Yıldırım’ın, “Geçmişten Geleceğe Güneşin Her Rengi” konulu resim sergisi 75. Yıl Sanat Galerisinde sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı.
Özellikle öğrencilerin yoğun olarak ziyaret ettiği sergide 104 eser bulunuyor. Serginin geliri üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek. Sergide 1993’te yapılan eser de var, bir hafta önce yapılmış ve henüz boyası kurumamış eserler de… Ramazan Yıldırım, resmin emek istediğini belirterek, “Yetenek bir yere kadar. Asıl gereken çalışmaktır.”
Ramazan Yıldırım inşaat mühendisi. Ancak mühendis olmadan önce resim yapmaya başlamış. Resim sevdası ortaokul yıllarında başlamış. İş hayatına başladıktan sonra bir süre ara vermek zorunda kalsa da sonra yeniden resim yapmaya başlamış. Çünkü sanatçı yönü onu hiç bırakmamış.
On yıllar süren sanat çalışmalarına yurt içi ve yurt dışında birçok sergi sığdırmış. Aynı zamanda başyapıtlar kazandırmış resim sanatına.
BOYASI KURUMAMIŞ ESERLER
Son olarak 75. Yıl Sanat Galerisinde “Geçmişten Geleceğe Güneşin Her Rengi” konulu resim sergisini açtı Mühendis Ressam Ramazan Yıldırım. Bu sergi içinde birçok özelliği barındırıyor. Sergide 1993’te yapılan resim de var, bir hafta önce tamamlanıp daha boyası kurumamış eserler de…
Sergi açık kaldığı süre içerisinde sanatseverlerin büyük ilgisi ile karşılaştı. Özellikle öğrenciler beğeniyle gezdiler sergiyi ve Ressam Ramazan Yıldırım’dan resimlerle ilgili bilgi aldılar. Sanatseverlerin akın akın ziyaret ettiği sergiye gösterilen ilgiden Ramazan Yıldırım da çok memnun. Bıkmadan usanmadan gençlerin sergiyle ilgili sorularını yanıtlıyor.
ÖĞRENCİLERE BURS OLARAK DÖNECEKramazan_yildirim_ressam_ (3)
Ramazan Yıldırım sergiden elde edilecek gelirin üniversite öğrencilerine burs olarak aktarılacağını söyledi. Sahibi olduğu inşaat şirketinin her yıl 7-10 öğrenciye burs verdiğini hatırlatan Ramazan Yıldırım, sergiden elde edilen gelirin bu fona aktarılacağını açıkladı.
ŞANTİYEDE YAPILAN RESİM
Serginin konusunun “Geçmişten geleceğe” olmasını da açıklayan Ramazan Yıldırım, “Burada 1993’te yapılan resim de var bir hafta önce tamamlanan da. 1993’teki resim o zaman bir şantiyede yapılmıştı. Sergideki en eski resim o. O yüzden geçmişten geleceğe dedik” şeklinde konuşuyor.
Öğrencilerin sorularından ve kendisine gösterdiği ilgiden fırsat buldukça resim üzerine sohbet ettiğimiz Ramazan Yıldırım, resim serüvenini şöyle özetliyor:
İLK RESİM ORTAOKULDA
“İlk resmimi ortaokulda yaptım. Cumhuriyet Ortaokulunda öğrendiydim. Bir öğretmenim yönlendirdi. Resim dersine çok önem verirdi. Baktım ki resim yapabiliyorum. Sonra tabelacılarda çalışmaya başladım. Tabelacıda çalışıp harçlığımı kazanıyordum. Ayrıca karikatür de çiziyordum. Dönemin ünlü mizah dergisi Gırgır’a da karikatürlerimi göndermiştim. Sonra Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandım. Resim yapmaya İstanbul’da da devam ettim. O zaman İstanbul’da 30-40 amatör ressamın resim yaptığı atölyeler vardı. Atölyede çalışıp para kazanıyorduk. Okul harçlığımız çıkıyordu. O dönemde atölyelerde yaptığım resimlerden arta kalanı karma sergilere gönderiyorduk.”
BALONUN ÜZERİNE KARTAL RESMİ
Ramazan Yıldırım, Beşiktaş maçlarının olduğu gün İnönü Stadının önünde nasıl resim yapıp para kazandığını da şöyle anlattı:
Hafta sonu Beşiktaş maçı olduğu zaman İnönü Stadının önüne gidiyorduk. Orada balonları şişiriyor üzerine kartal resmi çiziyor taraftarlara satıyor ve para kazanıyorduk.”
İNŞAAT USTASI BABANIN MÜHENDİS OĞLUramazan_yildirim_ressam_ (2)
İnşaat ustası bir babanın inşaat mühendisi oğlu olan ressam Ramazan Yıldırım sonra iş hayatına atılıyor ve “resim bitti” diyor.
KUDRET SÖNMEZ’İN EMEĞİ
Ramazan Yıldırım’ın resme yeniden başlamasında Adana’nın yakından tanıdığı Kudret Sönmez vesile olmuş. “Kudret Sönmez’in emeğini inkar edemem” diyor Ramazan Yıldırım.
Sonra yeniden sergiler başlamış. Almanya’dan resmi davet almış ve Hannover’de 10 kişisel sergi açmış. Almanların sanata gösterdiği saygı ve ilgi onu derinden etkilemiş. Yurt dışı sergileri Belarus’la devam etmiş.
RESİMDEN KOPMAYACAĞIM
Sanatla meşgul olmanın iş hayatıyla birlikte yürümesinin zor olduğunu ifade ediyor Ramazan Yıldırım ama fırsat bulduğu sürece resimden kopmayacağını da vurguluyor.
Ramazan Yıldırım yurt dışında hafta sonu da galerilerin açık olduğunu ve sergilerin en az 1 ay sürdüğünü anlatarak aynı duyarlılığın Türkiye’de oluşmasını istiyor:
BİR SERGİ BİR AY SÜRÜYOR
“İnsanlar Avrupa’da hafta sonları sergileri ziyaret ediyor. Pazar günleri galeriler açık. İşe de saygıları olduğu için galeriler haftanın ilk iş günü olan pazartesi kapalı. Bizde ise Pazar günleri sergiler gezilemiyor çünkü galeriler kapalı. Oysa hafta sonu galeriler açık olmalı.”
ÖNCE EMEK SONRA YETENEK
Bu arada yine gençlerden oluşan ziyaretçileri geliyor Ramazan Yıldırım’ın ve onlarla ilgilenmek için sohbete ara veriyoruz. İçlerinde ressam olmak isteyenler var. Onlara öğütler veriyor. Tabi sürekli vurguladığı şey çok çalışmak oluyor. “Biraz yetenek ama daha çok emek. Bir yerden sonra bu iş çalışmayla ilgili…”
YAZI YOKSA RESİM YAP
Sergiyi ziyaret edenler oluşturulan anı defterine görüşlerini yazıyor. Ressam Ramazan Yıldırım, ne yazacağı konusunda tereddüt yaşayan ziyaretçilerine, “Bir şey yazamıyorsanız resim de çizebilirsiniz” diyor…(ÇUKUROVA PRESS GAZETESİ-DOĞAN GÜLBASAR)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.4° / 23.6°