'GELECEĞİMİZİN BÜYÜK TEHLİKESİ ANTİBİYOTİK DİRENCİ'

12.11.2018 18:41:38

'GELECEĞİMİZİN BÜYÜK TEHLİKESİ ANTİBİYOTİK DİRENCİ'

Adana Veteriner Hekimler Odası başkanı Nihat Köse, antibiyotik ilaçların ateşi yükselen her hayvana ya da insana verebileceğimiz ateş düşürücüler olmadığını ifade ederek vatandaşları uyardı. Köse, “Hayvanlarımıza kullandığımız her antibiyotiğin insan sağlığı olduğunu bakteriyel direnç konusunda en önemli yollardan birinin hayvansal gıdalar olduğunu unutmamalıyız.” dedi.
Nihat Köse, Dünya Antibiyotik Farkındalık haftasında bütün Dünya da antibiyotik kullanımına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. Köse, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Gerek hayvanlarda gerekse insanlarda antibiyotiklerin gereksiz ya da yanlış kullanımı sonucunda bakteriler antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyorlar. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımına böyle devam edilirse 20-30 yıl içerisinde 10 milyondan fazla insanın dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonlar sonucu öleceği tahmin ediliyor. Şu anda Avrupa’da dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu 25 bin kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Ülkemizde Avrupa ülkelerinin arasında antibiyotik direncinin en fazla olduğu ülke durumunda. Bir canlıda antibiyotik direncinin kazanan bakteri başkalarına da bulaşabiliyor ki bu durum çok ciddi sorunlara yol açacak gibi görünüyor. Antibiyotikler ancak gerek olduğu durumlarda yeterli sürede ve yeterli dozda kullanılmalıdır. Mümkünse etken tespiti ve antibiyogram yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Son 30 yılda dirençli bakterilere karşı bir antibiyotikle geliştirilmemiştir. Beşeri Hekimlikte de Veteriner Hekimlikte de ilaçlar mutlaka hekim reçetesiyle alınmalı ve hekime başvurulmadan, sorulmadan kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki ülkemizde alınan her ilacın elimine edilme yolu ve arınma süreci vardır.Örneğin sağmal bir inekte sütle elimine edilen bir antibiyotik zorunlu olunmadıkça kullanılmaz. Ya da etin ne zaman tüketileceği kullanılan ilaca göre değişiklik göstermektedir. O nedenle hekimimize danışmadan muayene olmadan ya da hayvanınızı muayene ettirmeden reçetesiz ilaç kullanmamalıyız.
Hayvanlarımıza kullandığımız her antibiyotiğin insan sağlığı olduğunu bakteriyel direnç konusunda en önemli yollardan birinin hayvansal gıdalar olduğunu unutmamalıyız.
Böyle giderse 1930 lar da antibiyotiğin ürettiği yılların öncesine döneceğiz ve en basit enfeksiyonları bile tedavi edemeyeceğiz.
Unutmayalım antibiyotikler kafamıza göre, komşumuzun önerisiyle kullanılacak ilaçlar ya da gıda hiç değildir. Ateşi yükselen her hayvana ya da insana verebileceğimiz ateş düşürücüler değildir.”



1

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

2

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

3

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE

4

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİ

5

ADANA CHP’DE PARTİ PROĞRAMI YENİLEME ÇALIŞTAYI