Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, Vali Yavuz Selim Köşger’in katıldığı törenle, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, Vali Yavuz Selim Köşger’in katıldığı törenle, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.
Vali Köşger’in yanı sıra Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cafer Poyraz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, oda başkanları, sektör temsilcileri, ilgili yetkililer ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Kamu ve sektör temsilcilerini 3 gün süreyle aynı çatı altında buluşturacak fuarın açılışında konuşan Vali Köşger, Adana'da önemli bir fuarın ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sanayi devrimiyle insanların doğayı kirletmeye başladığını belirten Vali Köşger, "Her zaman söylüyorum, bunu da en çok Batılı dostlarımız yaptılar. En gelişmiş ülkeler, doğayı en çok tahrip ederler. Doğayı en çok kirletenler, zarar verenler onlar. Şimdi de ceremesini tüm dünyaya, hepimize çektirmeye çalışıyorlar. Batılılar böyle yaptı diye bizler öyle yapacak değiliz. Dünya hepimizin müşterek gezegeni ve başka gideceğimiz bir yer de yok. Dolayısıyla biz burayı korumak, kollamak bu hususta da onlara örnek olmak durumundayız." dedi.
Adana'nın geri dönüşüm sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Vali Köşger, kentte bu konuda çok sayıda firma bulunduğunu ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ülkemizde geçen yıl 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık üretildiğini belirten Vali Köşger, "109 milyon ton atık ürettik ama bir taraftan da Adana başta olmak üzere Batı ülkelerinden tırnak içinde söylüyorum 'çöp' ithal ediyoruz. Ayrıştırılmış atık ithal ediyoruz. Bu, aslında bizim için bir soru işareti, üzerinde durmamız gereken bir husus. Özellikle yerel yönetimlerimizin üzerinde durması gereken bir husus. Atık aynı zamanda ham madde, aynı zamanda doğal kaynak. Dönüştürmeyi bilirseniz atık dediğimiz şeylerin hepsi plastiği de metali de organik maddesi de faydalı bir şey, dönüştürülmesi lazım. Belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin bu konuda bir an önce aksiyon alması ve bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları ayrıştırıp doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. Bizim de bu ithalatı kesmemiz lazım. Yani 109 milyon ton atık üretiyoruz ülke olarak. Bunları ayrıştırmayı ve ham madde haline getirmeyi becerebilmemiz lazım." dedi.
Konuşmaların ardından beraberindekilerle kurdeleyi keserek Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı’nın açılışını gerçekleştiren Vali Köşger, daha sonra fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi aldı.
Atık ve geri dönüşüme dair en son teknolojilerin sergilendiği, sürdürülebilir projelerin tartışıldığı fuar 17 Şubat’a kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.