Güler Sabancı’ya Fahri Doktora

31.10.2013 12:05:55

Güler Sabancı’ya Fahri Doktora

gsabanci_doktoraSabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’ya sanayi-üniversite işbirliğinde küresel lider olan Hong Kong Polytechnic Üniversitesi tarafından Beşeri Bilimler alanında Fahri Doktora ünvanı verildi.

Hong Kong Özel İdare Bölgesi Baş yöneticisi Leung Chun-ying başkanlığında, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi’nde düzenlenen törene ayrıca Türkiye’nin Hong Kong Başkonsolosu Haldun Tekneci, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Başkanı Marjorie Yang Mun-tak, Rektör Prof. Timothy W. Tong, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Nihat Berker, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. YusufMenceloğlu, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Hüveyda Başağa ile çok sayıda davetli katıldı.

Fahri Doktora ünvanı takdim edilirken Güler Sabancı şu sözlerle tanıtıldı;     ”Belirsizlik durumlarında örnek alınabilecek birinin bulunması güven teşkil eder. Türkiye'nin öncü gruplarından biri olan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Güler Sabancı yalnız yerel ve uluslararası iş dünyasında değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal alanlarda da dikkate değer bir geçmişe sahip. Amcasının kanatları altında büyürken, 20. yüzyılın başlarında dedesinin kurduğu aile şirketinde iş hayatını öğrendi. Pamuk ve tekstil ticaretiyle başlayan şirket, günümüzde finansal hizmetler, çimento, lastik ve lastik takviye malzemeleri  üretimi, enerji ve perakende alanlarında faaliyet gösteriyor. Güler Sabancı, kurumsal basamakları birer birer tırmanarak, erkek egemen iş dünyasına imzasını atmayı başardı.

Dünya ekonomisinin odak noktası Batıdan Asya'ya yönelmeye başladıkça, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir kesişme noktasında yer alan Türkiye de bu coğrafi-ekonomik değişimden faydalanmak için doğru zamanda politikalarını uygulamaya başladı. 2005 yılında Güler Sabancı Türkiye'nin, 'Avrupa'nın Çin'i' olacağına işaret etti. Ülke ekonomisine ait yıllık büyüme hızının yaklaşık %8 olduğu dikkate alındığında, dillendirdiği bu cesurca vizyonun gerçek olduğu söylenebilir.

Sabancı'nın yetkin ellerinde, Topluluk 2012 yılında önemli sonuçlar elde etti, net satışları 14 milyar USD'nin üzerine çıktı.

Türkiye'nin gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında yer aldığı bir gerçek de olsa, ülke işgücüne kadınların katılımı halen %30'un altında. Kadınları iş fırsatlarıyla güçlendirmenin en önemli savunucularından biri olan Güler Sabancı, kadınların üstlenebileceği liderlik görevi için son derece  iyi bir örnek teşkil ediyor. İş dünyasında en önemli gösterge sonuçtur ve kendisi bu çerçevede daima başarılı olmuştur.

sabanci_gulerGüler Sabancı,Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) ilk kadınüyesidir. Bununla birlikte European Roundtable of Industrialists (ERT)’ninilk ve tek kadın üyesidir. Aynı zamanda   World Economic Forum InternationalBusiness Council ile MIT Energy Initiative Uluslararası Danışma Kurulu’ndagörev almaktadır. Güler Sabancı ayrıca, Siemens AG Yönetim Kurulu ve BirleşmişMilletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Yönetim Kurulu’nun da üyesidir. Fortuneve  Financial Times gibi pek çok önemliyayınların listelerinde 'en başarılı kadınlar'dan biriolarak üst sıralarda yer almaya devam etmektedir. İş hayatındaki liderliğidolayısıyla kendisine 2011 yılında Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü ile gerçekanlamda inovasyon yaratan kişilere takdim edilen, Avusturya Schumpeter Ödülü deverilmiştir.

Sosyalsorumluluk, Güler Sabancı için en az iş kadar önemli. 2009 yılında,   Raymond Georis Yenilikçi Filantropi Ödülü, SabancıVakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ünvanıylaGüler Sabancı'ya verilmiştir. 1974 yılında kurulan SabancıVakfı Türkiye'de ve dünyada çeşitli programlar yoluyla kadınlar ve kızçocuklarının haklarını iyileştirmek üzere çalışıyor. Sabancı Topluluğu'nunbağışlarının miktarı 1.5 milyar dolardan fazla. Geçtiğimiz yıl New York'tayapılan Clinton Küresel Girişimi Yıllık Toplantısında Vakıf, çocuk yaştaevlilikleri engellemek amacıyla GirlsNot Brides ile işbirliği yaptığını duyurdu. Güler Sabancı'nın bu amaçdoğrultusunda kişisel kararlılığı, ABD eski başkanı Bill Clinton tarafındantakdirle karşılandı. Bununla birlikte 2011 yılında European School ofManagement and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü'nün desahibi oldu.

GülerSabancı’ya yakın dönemde “David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü”nü deverildi.

 

guler_sabanci_fahriTörende ayrıca Massachusetts Institute of Technology’den Professor Mildred S.Dresselhaus, Tai Hung Fai Enterprise Company Limited Kurucusu ve Başkanı Dr.Edwin Leong Siu-hung, Yazar Professor Pai Hsien-yung, Harvest SCP Group CompanyLimited Başkanı Mr Patrick Poon Sun-cheong’a da Fahri Doktora ünvanları verildi.

HongKong Polytechnic Üniversitesi, tüm dünyada sanayi-üniversite işbirliği konusunda küresel lider olarak kabul ediliyor. Ayrıca Üniversite, uygulamalı araştırmalar, inovasyon ve teknoloji konularında da öne çıkıyor.

-SABANCI’NIN DİĞERÖDÜLLERİ-

GülerSabancı aralarında İspanya’nın en üst düzeydeki liyakat nişanı olan “EncomiendaDe Numero”, Fransız “Legion d’Honneur” nişanları ile David Rockefeller KöprüKurucu Liderlik, Clinton Küresel Vatandaşlık, Raymond Georis YenilikçiFilantropist, Schumpeter ve European School of Management and Technologytarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü’nün de yer aldığı birçok ödülün sahibi. Sabancı ayrıca,Fortune dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Güçlü 50 İş Kadını (50 MostPowerful Women In Business) listesinde ikinci sırada yer aldı. 2011 yılında daFinancial Times tarafından “Dünyanın Zirvesindeki 50 İş Kadını” arasında ikinciseçildi.



1

3.GEMLİK FİLM FESTİVALİ'NDE ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ BELİRLENDİ

2

AOSB'DE YEŞİL DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

3

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’NI 29 ÖZEL FİLM İLE KUTLUYOR

4

KOLAY BULAŞIYOR, AĞIR SEYREDİYOR

5

CHP’DEN ADANA'DA KADIN HAKLARI SEMİNERİ