GÜRER: BOŞANMA DA BORÇLANMA DA ARTIYOR
GÜRER: BOŞANMA DA BORÇLANMA DA ARTIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borçlu yaşamın insan huzurunu bozduğunu ve boşanmaların giderek artığını söyledi. Gürer, “TÜİK verilerine göre boşanan çiftlerin sayısı ise 2020 yılında 136 bin 570 iken 2021 yılında 174 bin 85 olarak gerçekleşmiştir. Doğal olarak boşanma gerçekleşmeyip mahkemesi devam eden boşanma davaları bu rakama dahil değil, bu rakam ile ayrı yaşayan aileler de dikkate alındığında aile yapılarında önemli bir ayrışma söz konusu. Çünkü ekonomik kriz neticesinde daralan gelir huzurları kaçırdı” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Enflasyon nedeniyle gelecekte yapmayı planladıkları harcamaları da fiyat artışlarından korunmak için erkene çeken vatandaşlar gelirlerinin yetmediği zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için borçlanmayı sürdürüyorlar. Vatandaşların bankalara olan borcunda 30 Eylül - 7 Ekim haftasında da 2,1 milyar liralık artış oldu. Son 5 ayda (6 Mayıs – 7 Ekim arasında) vatandaşların bankalara olan borçlarında 245 milyar liralık artış yaşandı. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 2 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 354 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 2,6 milyar liralık artış, kredi kartı borçlarında ise 849 milyon liralık azalış oldu.
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 29,8 milyar lira oldu. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor.
Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 417 milyar lira düzeyinde seyrediyor.
Vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 331 milyar liralık, toplam borçlarında ise 334 milyar liralık artış yaşandı.
Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu yüzünden ya da farklı farklı bankalar tarafından takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 1 milyon 91 bin 159 kişi bankalara borcunu temerrüt süresinin sonuna kadar ödeyemediği için icra takibine alındı. İcra takibine alınan vatandaş sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 235 bin 747 kişilik artış yaşandı. Önceki yıllarda da icra takibine alındığı halde henüz borcunu ödeyememiş olan dolayısıyla borcu devam edenlerin sayısı ise 4 milyon 158 bin 602 kişiye yükseldi. Vatandaş borçla yaşamaya çalışıyor. Borcu ödeyemeyince icralık oluyor. Varlıkları da elden gidiyor. İcra borcu avukatlık masrafı dahil katladığı içinde ödeme güçlüğü nedeniyle ödeyeceği tutarın çok üzerinde ödeme yapmaya mecbur kalıyor” diye konuştu.
İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYA SAYISI ARTIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 14 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 775 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 966 bin arttı. Bu dönemde 5 milyon 851 bin dosya da sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 462 bin adet artarak 14 Ekim itibariyle 23 milyon 491 bine çıktı” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işinden olduğu için işsizlik fonuna başvuran kişi sayısının artığını belirterek kayıt dışı çalışan ve bu gelire dahi eremeyen başta tarım kesiminde çalışmış binlerce işsiz var “ dedi.
Gürer, “Eylül ayında işten çıkarmaların dolayısıyla da işsizliğin öncü göstergelerinden biri sayılan işsizlik sigortasına başvuranların sayısı, bir önceki ayda olduğu gibi 140 binin üzerine çıktı. Bu yıl ocak-eylül döneminde işsizlik ödeneği alabilmek için başvuranların sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 165 bin kişi artarak 1 milyon 248 bine çıktı. Ocak-Eylül döneminde başvuran işsizlerden sadece 612 binine işsizlik ödeneği verildi. Eylülde toplam 407 bin işsize işsizlik fonundan işsizlik ödeneği verildi. Yaz sezonu sona erdi. Tarım alanında yevmiyeli çalışan binlerce tarım işçisi için hasat dönemine kadar ciddi bir işsizlik süreci de başladı” diye konuştu.
Gürer, veriler ekonomik sorunların giderek arttığını gösteriyor. Bu sürecin sağlıklı beslenmeden aile kurumuna kadar çok boyutlu etkileri bulunuyor. Boşanma artarken evlilik yaşı da giderek yükseliyor. İş ve aş sorunu aileleri de yuva kurmak isteyenleri de ciddi bağlamda etkiliyor. Siyasi iktidar algı ile sorunları ötelemeye çalışıyor. Aile kurumu hiç bir dönem bu kadar sorunlu ve zor bir süreç yaşamadı. Yanlış ve yetersiz yönetim ülkede sorunları derinleştiriyor “ diye konuştu.