GÜRER: İCRA DOSYASI SAYISI 24 MİLYONU BULDU
GÜRER: İCRA DOSYASI SAYISI 24 MİLYONU BULDU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, postacıların artık mektup değil, icra tebliği getirdiğini belirterek, icra dosyası sayısının 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aştığını söyledi.
Alım gücü daralan vatandaşın, malı mülkü sattığını, borçlarını ödeyemeyenlerin de icralık olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yediemin depolarının ise icralık araçlarla dolup taştığına dikkat çekti.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer Kredi borçlarının arttığını ve vatandaşın kredi ile yaşam sürdürdüğünü söyledi. Gürer, haftadan haftaya değişen verilerde durağanlık değil artış olduğuna dikkat çekti. “Gelen hafta giden haftayı aratıyor “ dedi.
Gürer’ Kredi stoku da 7 – 14 Ekim günleri arasında 41,6 milyar lira artarak 6,89 trilyon liraya yükseldi. TL krediler 52,7 milyar lira artığını, Kredi stokunda geçen yılın sonuna göre yüzde 40,6 oranında artış yaşandığına dikkat çekti. CHP grup uzmanlarınca hazırlanan verilere göre; bankaların zamanında tahsil edemediği için takibe aldıkları krediler ise 161 milyar lira düzeyinde seyrettiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomi sinyalleri alınan yavaşlama eğilimine rağmen vatandaşların bankalara olan borcu hızlı yükselişini sürdürüyor. 7 – 14 Ekim haftasında da 15,6 milyar liralık artış gözlenen vatandaşların bankalar ve finansman şirketlerine olan borçlarında son 5 ayda (6 Mayıs – 14 Ekim arasında) 261 milyar liralık artış yaşandı. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 14 Ekim itibariyle 1 trilyon 373 milyar liraya yükseldi.
Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 12 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 354 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 6,5 milyar liralık artış oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30 milyar lira oldu. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 433 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyar liralık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış yaşandı.” Diye konuştu.
İCRA DOSYASI SAYISI KATLANARAK ARTIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik kriz, döviz kurlarındaki önlenemeyen artış, temel gıda ürünlerine hemen her gün gelen zamlar ve vatandaşın alım gücünün azalması nedeniyle, icra takibindeki dosya sayısının her yıl katlanarak arttığını söyledi.
Niğde’de bir yediemin deposunun önünde açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eskiden insanların uzaklardaki sevdiklerinden mektup gelmesi için postacıların kapılarda dört gözle beklediğini anımsatarak şimdi ise gelen icra tebliğleri nedeniyle vatandaşın görevlilerden köşe bucak kaçtığına vurgu yaptı.
“Bak postacı geliyor, selam veriyor/ Herkes ona bakıyor, merak ediyor/Çok teşekkür ederim postacı sana/Pek sevinçli haberler getirdin bana” şeklinde sözleri olan eski çocuk şarkısını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artık postacıların ve görevlilerin mektup değil, icra tebliği getirdiğini, “Bak postacı geliyor” diye başlayan o eski çocuk şarkısının da “Kaç postacı geliyor…” şeklinde değiştiğini ifade etti.
Mektupların artık hiç gönderilmez olduğunu, bu kez kapıları icra memurları ve tebliğ için gelen görevlilerin çaldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kapılar açılmayınca, icra tebliğleri muhtarlıklara gönderiliyor, icra dosyası sayısı her geçen gün katlanarak artıyor” dedi.
İCRALIK BORÇ MİKTARI 30 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen borç miktarının 30 milyar lirayı aştığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, varlık yönetimi şirketlerine, TOKİ’ye olan borçların ise 60 milyar liraya ulaştığını vurguladı.
İCRA DOSYASI 24 MİLYONA ULAŞTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının 24 milyonu aştığına da değinerek, icra mahkemelerinin sayısının arttığını, yediemin depolarının ise icralık taşıtlarla dolup taştığını belirtti.
2 BİN LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLARIN TAMAMI SİLİNMİLYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘2 bin liranın altındaki tüm borçların silineceği’ şeklinde açıklama yaptığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Ancak geçtiğimiz günlerde komisyonda görülüp Meclis’e gelecek olan Kanun Teklifinde, durumun Cumhurbaşkanın açıkladığı gibi olmadığı anlaşıldı; 2 bin liralın altında kamuya olan borçların haricindeki borçlarla ilgili inisiyatifin şirketlere bırakıldığı belirtildi. Yani kamu haricindeki 2 bin liranın altındaki borçlarla ilgili şirketler borçları silerse silecek, silmez ise icra devam edecek. 9 milyona yakın insan umutlanmıştı. Ancak Cumhurbaşkanının ifade ettiği biçimde değil de özel şirketlerin inisiyatifine bırakılan bir uygulamaya gidildi. Böylece 2 bin biranın altındaki tüm borçların da silinmeyeceği açığa çıktı” değerlendirmesinde bulundu. Gürer” Memleket yangın yeri iktidar umurunda değil aynı karşısında saç tarayarak kendi keyfini milletin keyfi sanıyorlar” diye konuştu.
YEDİEMİN DEPOLARINDA YER KALMADI
Vatandaşın alım gücü daraldıkça elindeki malı mülkü sattığını ya da kredi borcunu ödeyemediği için icralık olduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Doğal olarak borcunu ödeyemeyen vatandaşın elindeki aracı, motosikleti elinden alınıyor. Ekonomik kriz her yere yansıyor. Türkiye’nin her yerinde artık yediemin depoları doldu taştı, yediemin depolarında yer kalmadı” şeklinde konuştu.
6 MİLYON YENİ DOSYA
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 21 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 921 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 951 adet bin arttı. Bu dönemde 5 milyon 981 bin dosya da sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında arttı” dedi.
İCRADAKİ DERDEST DOSYA SAYISI 23,6 MİLYON
Gürer, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 463 bin adet artarak 21 Ekim itibariyle 23 milyon 506 bine çıktığını belirtti. Ömer Fethi Gürer, konutta yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Gürer, “Türkiye’deki konut satışlarında temmuzda yüzde 12,9, ağustosta yüzde 12,7 ve eylülde de yüzde 22,9 oranında azalma yaşanmasına rağmen konut fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar devam ediyor.
Konut fiyatlarında ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 8 oranında artış yaşanırken, yıllık artış oranı ise yüzde 184,6'ya ulaştı. Konut fiyatlarında reel olarak yüzde 57,2 oranında artış kaydedildi.
İktidarın Türk lirası faizlerini yapay olarak enflasyondan 70 puan daha düşük bir düzeyde tutma çabaları, tasarruf sahiplerini döviz, altın ve borsa gibi enstrümanların yanı sıra konuta “yatırım” yapmaya teşvik ediyor. Bu durum da konuta “yatırım” için değil gerçekten ihtiyacı olan kesimlerin konut sahibi olmalarını imkansız hale getiriyor. Bu durum kiraların da hızla yükselmesine yol açıyor. “ diye konuştu.