CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanlığının 2020 Plan ve Bütçesinin görüşüldüğü komisyonda yaptığı konuşmada; eğlence amaçlı kullanılan ateşli silahlarla canlarını yitirenlere, kadına şiddet, bireysel silahlanma ve temini kolaylaşan, kullanımı artan uyuşturucu sorununa dikkat çekti. Gürer, “Mermi istihkakı geçen yıl 3 kat artırılıp bin adede çıkarılmıştı. Ne amaçla tüketildiğinin takip projesi yazılım çalışmaları tamamlandı mı?” diye sordu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanlığının 2020 Plan ve Bütçesinin görüşüldüğü komisyonda yaptığı konuşmada, eğlence amaçlı kullanılan ateşli silahlarla canlarını yitirenlere dikkat çekti. Gürer, “1 Ocak 2017 tarihi ile 1 Eylül 2018 tarihleri arasında 35 yurttaşın, havaya ateş açılması suretiyle, yaşamını yitirdiği; 600 vatandaşın yaralandığı bilinmektedir. Bahse konu tarihler arasında 10 çocuk ölürken, 311 çocuk yaralanmıştır. Sayın Bakan, 24/10/2018 tarih ve 9354 sayılı Genelge'yle vali ve emniyet amirlerini bu konuda uyarmıştınız ve tedbirlerin artırılmasını; 2019 yılı Nisan, Ağustos ve Aralık aylarına yönelik işlemlerin sonucunun rapor edilmesi istemiştiniz. Farklı illerde, tanık olduğum düğün ve kutlamalarda, hatta seçim soncu sonrası ateşli silahlar kullanıldı” diyerek Bakan Soylu ’ya şu soruları yöneltti:
1 Ocak 2019-1 Ekim 2019 tarihleri arasında bu tür etkinliklerde ateşli silah kullanan kaç kişiye işlem yapıldı? Önlem genelgesine rağmen ateşli silahlar nasıl hala kullanılıyor? Bu arada, ölüm ve yaralanma sayıları kaçtır? Valiler neden yeterli önlemi almamaktadır? Silah ruhsatı olanların mermi istihkakı geçen yıl 3 kat artırılıp bin adede çıkarılmıştı. Ne amaçla tüketildiğinin takip projesi yazılım çalışmaları tamamlandı mı? Güvenlik görevlileri dışında toplam kaç kişide silah ruhsatı bulunmaktadır? Son beş yılda bireysel silahlanmalarda artış gözlenmekte midir?”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gürer’e verdiği yanıtta şu ifadelere yer verdi:
“Bir soru daha soruldu, onu da cevap vereceğim: Silahlarla rastgele ateş edilmesi olayları... “Siz genelge yayınladınız da ne işe yaradı?” diye bir soru soruldu çok doğal olarak, onu cevaplıyorum: 2016’da bu konuda mağdur sayısı 422, 2017’de bu konuda mağdur sayısı 310, 2018’de bu konuda mağdur sayısı 382, 2019’un ilk on ayında mağdur sayısı 253. Aynı zamanda, bu konuda da müdahale oranımız daha da yükselmiş yani bu konuda bizim hassasiyetimiz, bizim müdahale oranımız daha da yükselmiş” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kadına şiddet konusuna dikkat çektiği konuşmasında, “Kadına şiddetin arttığı bir gerçektir. 2017 yılında 133.809 kadının ve 2018 yılının ilk yedi ayında 96.417 kadının şiddete maruz kaldığını belirtiyorsunuz ve 393 kadının da hayatını kaybettiğini açıklamışsınız. Sunumuzda kadın cinayetleri 2017-2018 arasında 353'ten 279'a düşmüş, önemli bir azalıştan söz ediyor ve 1 Ocaktan beri 288 kadın cinayetini belirtiyorsunuz. Rakamlarda bir farklılık görülüyor. 2017, 2018, 2019'da kadına uygulanan şiddet ve kadın cinayetleri sayısı ayrı ayrı nedir? 2019 yılında şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır? Son beş yılda koruma altındayken cinayete kurban giden kadın sayısı kaçtır” şeklindeki sorularını iletti.
“SİLAHLANMA”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireysel silahlanmaya da dikkat çekerek Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti, “2016-2018 Ekim itibarıyla ruhsatlı ve ruhsatsız silahlarla 3.028 kasten öldürme, 20.324 kasten yaralama olayı meydana gelmişti. Bu silahların ruhsatlı, ruhsatsız dağılımı nedir? Valilerin silah ruhsatı verilmesiyle ilgili yetkilendirilmesi sonrası silah ruhsatlarındaki dağılım nasıldır? İllere göre bu konuda valiler ne kadar ruhsat vermiştir?”
“BAKAN SİLAHLANMA İLE İLGİLİ RAKAMI VERDİ: BU YIL 112 BİN!”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gürer’in silahlanma ile ilgili sorularına şu şekilde cevap verdi, “Bir bilgi daha var, bunu da paylaşmam lazım, o da şu: Polis ve Jandarma sorumluluk bölgesinde son beş yıllık silah ruhsatları sayısı... Şöyle bir söz var: “Türkiye’de silahlanma aldı başını gidiyor, herkes silahlanıyor.” Şimdi, ona da bir cevap vereceğim. 2015 yılında toplam 139.436 ruhsat verilmiş, 2016 yılında 123 bin, 2017 yılında 156 bin, 2018 yılında 159 bin, dikkat edin, bu yıl 112 bin...”
GÜRER: “UYUŞTURUCU TEMİNİ KOLAYLAŞTI, KULLANIMI ARTTI!”
Uyuşturucu konusuna da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uyuşturucuyla mücadele konusunda rakamlar sunumuzda var. Dünya örnekleriyle kıyaslıyorsunuz. Ancak sorun şu: Uyuşturucu temininin kolaylaştığı, kullanımının arttığı ve uyuşturucu yaşının düştüğü gerçeği de var. Siz sokakta yalnız gezemediğiniz için tanık olmuyorsunuzdur. Büyük kentlerde değil, ilçelerde dahi belirli saatlerde sokaklar uyuşturucu kullanan çocuklar nedeniyle tekin olmaktan çıkmıştır, ne yazık ki bu anlamda çok yapılması gereken vardır. Bu toplumsal sorunu el birliğiyle çözmeliyiz” ifadelerini kullandı..
Bakan Gürer’in süre kısıtlılığı nedeni ile yanıtlamadığı sorularına yazılı olarak yanıt verecek.