GÜRER: TMO’DA RANDEVU SORUNU SÜRÜYOR, ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA KALDI
Manşet Haber 18.07.2023 10:21:32 0

GÜRER: TMO’DA RANDEVU SORUNU SÜRÜYOR, ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA KALDI

GÜRER: TMO’DA RANDEVU SORUNU SÜRÜYOR, ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA KALDI






CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde buğday ve arpa üreticilerinin sorunlarını dinledi. TMO’nun randevulu alım sisteminde sorun yaşandığı için üreticinin tüccarın eline mahkûm edildiğini aktaran Gürer, TMO’ya çağrıda bulunarak, “Randevulu alım sistemindeki tıkanıklık çözülerek derhal hububat alımına başlanmalı” dedi.





Yaşadıkları mağduriyeti CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlatan üreticiler ise randevulu alım sistemi işlememesi, TMO’ya bir türlü ulaşamadıklarını belirterek, bu nedenle tüccarın da ürünlere taban fiyatın çok altında fiyatlar vererek, üreticinin mağduriyet yaşamasına neden olunduğunu ifade ettiler.





Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, arpa ve buğday hasadının devam ettiği Ulukışla ilçesinde Güney Köyünde, hububat üreticilerini ziyaret ederek, sorun ve taleplerini dinledi.





CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) başlattığı randevulu alım sisteminin çalışmadığını ifade ettiler. TMO’ya ulaşamadıklarını belirten üreticiler, bu nedenle tüccarın vicdanına terkedildiklerini, tüccarın ise bu yıl için belirlenen taban fiyatın çok altında fiyatla ürünleri almaya çalıştığını vurguladı.





TMO’YA BİR TÜRLÜ ULAŞAMIYORUZ





Mazot, gübre, ilaç ve diğer giderlerle maliyet artışının bir yıl içinde yaklaşık 5 kata ulaştığına değinen başka üreticiler  “Maliyetler artarken, hububatı maliyetin üstünde bir fiyata satamıyoruz. TMO’nun alım sisteminde sorun yaşanıyor. TMO’ya bir türlü ulaşamıyoruz. ” dediler.





TABAN FİYATI 7 BİN 500 LİRA OLAN ARPAYA, TÜCCAR 5 BİN 200 LİRA VERİYOR





Ürünü satamadıklarını belirten üreticiler, ekin diye çağrı yapan iktidar ürün olunca bizi ortada bıraktı. Hasat başladı. TMO ulaşamayınca hasadı yavaşlattık. Biçimi durdurduk. Bölgemizde kuru tarım yapılır. Yıllardır gölet isteriz onu da yapmadılar. Düşük verimle üretim yaptığımız için maliyet daha da artıyor. TMO tüm ürünü alacağız diyor. Televizyonda dinliyoruz. TMO ulaşamıyoruz” diye konuştular. Üreticiler TMO ulaşamadıkları için tüccar ile muhatap olduklarını, tüccarın da fiyatları oldukça düşük tuttuğunu ifade ettiler. Tüccarın, bu yıl taban fiyatı 7 bin 500 olarak belirlenen arpaya 5 bin 200 lira, makarnalık buğdaya ise 8 bin 250 lira verdiğini belirten Üretici, “Düşük fiyata rağmen tüccar ürünü ayağına götürülmesini istiyor. Yani bir de bunun üzerine nakliye ücreti koymak zorundayız. Biz de ürünü toplayıp evin önüne koyduk. Bir kısım ürün de henüz hasat edilmedi. Hasat, Ağustosa kadar devam edecek. Yağmur ya da dolu yağdığında ürünümüz heba olabilir endişesi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.





GÜBRECİYE, İLAÇÇIYA, TOHUMCUYA ÇALIŞIYORUZ





Mazotun 33 liraya çıktığını hatırlatan üretici, “Masraf edip ekim yaptık. Sertifikalı tohum aldık, gübre attık. Biçerdöver ile dönüm başına 115 liraya anlaştık. Hasat zamanı gelinde TMO’ya ulaşamadık, tüccarın vicdanına bırakıldık. Denize düştük, az bir canla mücadele etmeye çalışıyoruz. Üretici olarak, tohumcuya, gübreciye, ilaççıya çalışıyoruz. Eskiden hasat yapılınca bir hafta düğün yapardık, şimdi maliyeti bira kurtaramıyoruz” diye konuştu.





ESKİDEN HASAT ZAMAMINDA KURBAN BİLE KESERDİK





Uygun fiyata satamadıkları için şu ana kadar hasat yapamadıklarını belirten üretici, “Eskiden tarlaya biçerdöver gireceği zaman, kurban kesip tarlaya öyle girerdik. Şimdi bırakın kurban kesmeyi nefes alabilecek durumumuz yok” diye konuştu.





AKP’NİN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARININ SONUCU…





CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise AKP iktidarının 21 yıldır sürdürdüğü yanlış tarım politikalarının üreticiyi perişan etmeye devam ettiğini belirtti.





TMO, DEPOLARINI İTHAL BUĞDAY İLE DOLDURDU





TMO’nun yılın ilk 5 ayında 6,5 milyon ton hububat ithal ettiğini anımsatın CHP Milletvekili  Ö.Fethi Gürer, “ TMO Depolarının büyük kısmı ithal buğday ile dolu olan TMO’nun, randevulu alım sisteminin de sanki bilerek durma  noktasına geldiği  iddiada ediliyor. Üretici TMO’ya ulaşamadığını belirtiyor. TMO’ya ulaşamayan üretici tüccarın insafına bırakılıyor. Tüccar da düşük fiyat teklif ettiği için üretici ürününü satamıyor. Ürünü satamayan üretici borcunu ödeyemiyor. Böyle bir kısın döngünün içinde TMO’nun halen var olan bu büyük soruna çözüm bulamaması üreticiyi mağdur ediyor” dedi.





HASAT AĞUSTOSA KADAR DEVAM EDECEK





Geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 225 oranında artış sağlanan hububat taban fiyatlarına, bu yıl yüzde 24 civarında bir artış yapıldığını ve TÜİK enflasyon altında fiyat verildiğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububat hasadı Çukurova’da mayıs ayının ortalarında başladı ve o bölgede tamamlandı. Şu anda Niğde ve bazı bölgelerde hasat devam ediyor. Bir kısım üretici arpayı, buğdayı hasat etti ama ederine satamayınca sorun oluştu. Çok sayıda üretici farklı illerden de arıyor. Ortada kaldık diyorlar. Son mazot zammı ve diğer girdilerde çiftçiyi zora soktu. Bazı bölgelerde hasat Ağustos ayının ortalarına kadar devam edecek. Mazot zammı biçerdöver fiyatını da katladı. Çiftçi bir dokun bin ah işitiliyor. Nasıl kasım ve aralıkta ekim yapacak onu dahi düşünüyor. Elemez duruma bizi sürüklüyorlar diye dert yananda var ”dedi.





ÜRETİCİ TMO’NUN ALIM YAPMASINI BEKLİYOR





Bir yıl önceki yıl verilen fiyatı dikkate alarak arpa ve buğday ekip para kazanabileceğini düşünen üreticinin bu yıl ciddi bir ekim yaptığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl da yüzde 40 oranındaki enflasyona rağmen Buğdayda yüzde 24 artış oldu. Bu halde bile ürününü TMO verip borcunu ödeyip işini sürdürme umudu vardı. TMO’nun alım yapmasını bekleyen üretici ne yazık ki TMO’ya ulaşamadan sorun isyan ettiriyor. TMO ortada yok. Bir kısım çiftçi hasat yapıp ürününü evinin önüne dökerken bir kısmı da halen hasat yapıyor. Kuru tarım alanlarında daha zor koşullarda hasat yapan üretici, TMO’ya ürününü vermek istiyor ama TMO’nun randevulu sistemi tıkalı olduğunu için ürününü satamıyor. Tüccar ise fiyatları düşük tutuyor” dedi.





ÜRETİCİ ÜRÜNÜ SATAMADIĞI İÇİN KREDİ TAKSİTLERİNİ DE ÖDEYEMİYOR





TMO’ya çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticilerin arpa ve buğdayın, TMO tarafından bir an önce alınmasını istiyor. Çünkü hasat yapıldı ve hasattan elde edecekleri gelirle borçlarını ödemek istiyorlar. Banka kredilerinin vadesinin geldiği halde ürünü satamadıkları için kredi ödemesi de yapamadıklarını söylüyorlar. Üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için TMO’nun derhal devreye girerek, var olan soruna çözüm bulması gerekiyor. Böyle giderse çoğu üretici önümüzdeki yıl ekim yapmayı bile düşünmüyor” şeklinde konuştu.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°