Tarih: 01.01.2022 18:06

GÜRER: TÜKETİCİ HAKLARI KORUNMALI

Facebook Twitter Linked-in






CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na geçen yıl ulaşan 442 bin, bu yılın ilk 8 ayında ulaşan 313 bin adet çağrının yanıtlandığını açıkladı. 





Bakan Muş, 2018-2021 yıllara arasında toplam 455 firmaya Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Kapsamında idari yaptırım uygulandığını ayrıca 2 yılda 5.000 kararın bilimsel olarak incelendiği ‘Tüketici Hakem Heyetleri Yıllık Değerlendirme Raporları’ hazırlandığını belirtti. 





Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na gelen şikayetlerle ilgili verilerin açıklanması istemiyle, Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 





Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: 





“Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na yapılan şikâyet başvurusu sayısı kaçtır? Hakkında inceleme gerçekleştirilen başvuru sayısı kaçtır? Şikâyet üzerine uygulanan işlem sayısı kaçtır?





Tüketicinin korunmasının güçlendirilmesi teknik destek projesinden yararlanan kişi sayısı kaçtır?





Yapılan şikâyetler nedeniyle hakkında yasal işlem başlatılan firma sayısı kaçtır?





Hileli ürün, işlem vb. yasaklanan uygulamaları yaptıkları tespit edilerek ticaretten men edilen kişi, firma, şirket var mıdır?





Tüketici haklarında doğrudan değişen mevzuatlarla ilgili Alo 175 çalışanlarına verilen eğitimler nelerdir?





İthal ürünler arasında yapılan şikâyetler nedeniyle toplanan ve satışı engellenen ürün sayısı kaçtır?”





CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Muş, Bakanlıklarının bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattının” tüketicilerin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği bir “çağrı merkezi” olarak hizmet verdiğini belirtti. 





Alo 175 Tüketici Danışma Hattında 7 gün 24 saat hizmet verildiğine dikkat çeken Bakan Mehmet Muş, “Çağrı merkezinde 2020 yılında 442.844 adet, 2021 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 313.315 adet çağrıya cevap verilmiştir” dedi. 





Bakan Muş, “Bakanlığımıza ulaşan şikâyetler ve re’sen yapılan denetimler neticesinde 2018 yılında 110, 2019 yılında 76, 2020 yılında 189, 2021 yılının ilk altı ayında 80 adet firma olmak üzere toplam 455 firmaya 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında idari yaptırım uygulanmıştır” diye konuştu.





Bakanlığımız sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerinde ithal ürünlere konu tüketici şikâyeti bulunmadığını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “ Diğer taraftan, 45 tüketici şikâyetine yönelik gerçekleştirilen denetimlerde menşe tespiti sonucunda güvensiz ithal ürün tespit edilmemiştir. Bu şikâyetlerin ikisi www.urunguvenligi.gov.tr üzerinden; diğer başvurular e-Devlet ve CİMER kanallarından Bakanlığımıza iletilmiş olup şikâyetlere ilişkin veriler Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Bilgi Sistemi’ne aktarılmıştır” dedi.





Tüketici örgütleri ve özel sektörün önde gelen temsilcilerine 2 yılda 60 adet saha ziyareti düzenlendiğini belirtti.





TÜKETİCİ HAKKI KORUNMALI





CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle  ekonomik kriz dönemlerinde  kayıt dışılığın arttığını, bu süreçte ürün içerik ve kalitesi açısından hilelere başvuran iyiniyetli olmayan kişilerinde tüketiciyi dolandırma, taklit ve tağşiş ürün satma gibi yollara yöneldiğini, dürüst ve işini doğru yapanın ve tüketicinin  korunması adına daha çok denetim ve takibin yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Gürer, “Çok sayıda tüketici şikâyetinin olması bu bağlamda sorunun varlığının geldiği boyutları gösteriyor. Binlerce şikayet etme yolunu bilmeden yaşadığı mağduriyet ile kalan da var. Çok çaplı ve sürekli izleyen bir çalışma ağı ile tüketici her koşulda korunması için gerekli ise yeni düzenlemelere gidilip her önleme başvurulup tüketicinin mağdur edilmesi önlenmelidir” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —