GÜRER: TMO, “FİYATSIZ” ÜRÜN ALIYOR
EKONOMİ 22.05.2024 20:50:00 0

GÜRER: TMO, “FİYATSIZ” ÜRÜN ALIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da başlayan buğday hasadında çiftçinin ürününü teslim edip fiyat açıklanmasını beklediğini söyledi.

CHP’li Gürer, 2018 yılında 14 Mayıs, 2019 yılında 2 Mayıs, 2020 yılında 4 Mayıs, 2021 yılında 17 Mayıs’ta açıklandığını, son iki yılda ise hasat başladıktan sonra 2022 yılında 5 Haziran ve 2023 yılında 6 Haziran’da buğday taban fiyatı açıklandığını hatırlattı ve “Önceki dönem Bakanların hasattan önce taban fiyat açıklanacağı yönündeki sözlerinin de son iki yılda uygulanmadığını belirterek, “Bu süreç hasat yapan çiftçiyi tüccarın verdiği rakama mecbur kılıyor,” dedi.

BUĞDAY, MISIR, ARPA ÖNDE 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2023 yılında yapılan saha araştırmalarına göre, ülkemizde en çok buğday, mısır ve arpa ekimi gerçekleştirilmiştir. Sebze çeşidinde domates, meyve çeşidinde ise üzüm öncelikli olmuştur. Şeker pancarı ve ayçiçeği bitkisel ürünlerde başı çekmektedir.” dedi.

HASAT YAPILAN ÜRÜN AÇIĞA DÖKÜLÜYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da görüştüğü hasat yapan çiftçilerin ürünlerini tüccara verdiklerini ancak taban fiyata göre hesap göreceklerini ifade ettiklerini söyledi. Gürer, "TMO, ÇKS'de kayıtlı üreticiler için TMO randevu sistemi üzerinden randevularını alarak ÇKS'de kayıtlı olan üretim miktarı kadar buğday ve arpa ürünlerini, alım fiyatı açıklanana kadar taahhütname ile TMO alım noktalarına ve ayrıca kuruluşun protokol imzalamış olduğu lisanslı depolara teslim edebileceklerini de açıkladı. Bu durumda, TMO ürün hasat yapıldığını ve taahhütname ile alınacağını ifade etmesine karşılık, taban fiyat hala neden açıklanmıyor? Açığa ürün alınması yerine fiyat belli olmalıdır. TMO'nun geçen yıl randevu sistemi ve tutar ödemede yaşanan sorunlar bu dönem yaşanmamalıdır." diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: GÜRER: “FİYATSIZ” ALIYOR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

37.3° / 22.7°