GÜRIŞIK: MÜHENDİSLERİN İŞ BULAMAMASI ÜRETİMDEN, KALKINMADAN, KOPTUĞUMUZU GÖSTERİYOR
Kimya Mühendisleri Odası Güney Şube Başkanı Ümit Türkmen Gürışık, mühendislerin iş bulamamasının , ülkemizin üretimden kalkınmadan gelişmeden koptuğunu gösterdiğini söyledi.
Kimya Mühendisleri Odası Güney Şube’sinin 15.Dönem Danışma Kurulu Toplantısı 2 yıl aradan sonra gerçekleştirildi. Oda Başkanı Ümit Türkmen Gürışık, danışma kurulunda yaptığı konuşmasında tüm insanlığın, canıyla sağlığıyla sınandığı bu günlerde ülkemizde ,pandeminin zorluklarını en derin haliyle hissettiğini ve hissetmeye de devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Tüm sektörler gibi odamızda pandemi sürecinden nasibini aldı. Eğitimlerimizin, etkinliklerimizin yüz yüze yapıldığını düşünürsek, tüm iş dünyası gibi bizlerde bir süre ne yapacağımızı bilemedik. Ve sonra o güne kadar hayatımızda olmayan terimler, bir anda hayatımıza girdi. Zoom, online, webinar, teams gibi platformlar iş hayatının ve günümüzün bir parçası oldu.
Digital 2020 Raporu; Türkiye’deki nüfusun %74 ‘ünün internet, %64’ünün ise aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirtmektedir. Rapora göre, 16-64 yaş aralığındaki nüfus günde ortalama olarak 7 saat 29 dakika internet kullanmakta, bunun 2 saat 51 dakikasını sosyal medya için ayırmaktadır.
Pandemi dönemi, STK ve Meslek Odalarını üyeye ulaşma ve örgütlenme yöntemlerinde alışkanlıklarını kırmaya, geleneksel yöntemlerin dışına çıkmaya ve yeni araçları kullanmaya zorladığı görülmektedir.
Teknolojik dönüşüm, sadece teknik alanda gerçekleşen bir değişimi ifade etmez. Aynı zamanda ilişkilerde, davranışlarda ve örgütlenmede de değişimi ifade eder, hatta bu alandaki değişimi zorunlu kılar. Bu nedenle Meslek Odalarının, yakın veya orta vadede kendi organizasyonel yapılarında da değişime gitmek zorunda kalacakları öngörülebilir. Geleneksel yapılar, ilişkiler ve alışkanlıkların kısıtlayıcı etkileri analiz edilmeli ve bu konuda stratejiler oluşturulmalıdır.
Güçlü bir kurum olan Kimya Mühendisleri odası ve tabi ki şubemiz de , değişim sürecine uyum sağlayarak, gereken aksiyonları aldı ve eğitimlerine online devam etti.
Sunumda da göreceğiniz üzere, eğitimlerimiz ve etkinliklerimiz de geleneksel yapının dışına çıkarak , hızlıca pandemi sürecindeki digitalleşmeye uyum sağladı.
Online etkinliklerin , erişebilirlik , hızlılık ve sürdürebilirlik gibi avantajları olmasına rağmen, odamızın üyeleriyle bağının etkin devam etmesi için yüz yüze , yan yana ve omuz omuza da olması her zaman önemlidir. Bu bilinçle biz online ve yüz yüze etkinlikleri , dengeli götürmeyi hedeflemekteyiz.
Pandemi sürecinde halkımızı ilgilendiren önemli başlıklardan bir kaçı da bildiğiniz üzere, dezenfektanlar, kolonyalar ve temizlik malzemeleriydi. Radyo , televizyon , gazete ve diğer iletişim araçlarıyla, üretimi, denetlenmesi , tüketim alışkanlıkları gibi konularda odamız adına açıklamalarda bulunarak , sorumluluklarımızı yerine getirdik.
Pandemi sürecinde , bizler evimizde kapanmalara maruz kalırken , kadın-çocuk şiddeti ve cinayetleri de artmaya devam etti. STK lar , kadın platformları “İstanbul sözleşmesi yaşatır”derken ve bir gece sessiz sedasız, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı.
Bizler yönetim olarak, bu konuyu da boş geçmedik, gündemimize aldık ve 8 mart dünya kadınlar gününde, tek bir güne değil haftaya dağıtarak, bu konuyla ilgili de sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık.”
Ümit Türkmen Gürışık, 2007 yılından bu yana hemen hemen her yıl TMMOB yasasının değiştirilmesi konusunun gündeme taşındığına dikkat çekerek, “Kimi zaman yasa tasarıları hazırlanıyor. Kimi zaman adımızı, kimi zaman seçim sistemimizi, kimi zaman da yetkilerimizi kısıtlamak üzere tasarılar hazırlanıyor. Hazırlanan bu tasarıların ortak bir amacı vardır. Amaçlanan şey, TMMOB’nin kamusal niteliğini ve özerk yapısını ortadan kaldırmak, faaliyet alanlarımızı kısıtlamak, mesleki denetim yetkilerimiz daraltmak ve kurullarımızı işlevsizleştirmektir. Bu değişiklikler gündeme geldiğinde, buna karşı da duyarsız kalmadık, yönetimdeki ve yedekteki arkadaşlarımızla birlikte, TMMOB a dokunma videosu hazırladık. Sosyal medyada paylaştık.” dedi.
Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler arasında Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da yer aldığını ifade eden Kimya Mühendisleri Odası Güney Şube Başkanı Ümit Türkmen Gürışık, şöyle konuştu:
“Gerek kamuda gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini; planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız krizden olumsuz biçimde etkilenmektedir.
TÜİK Verilerine göre ülkemizde 7 milyon 900 bin kişi işsizdir. 2021 yılında ülkemizdeki genç işsizliği, %23,2 olarak açıklamıştır. Yani çalışacak her dört gençten biri işsizdir. Binlerce genç iş bulmaya dair umutlarını yitirmiştir.
TMMOB üye sayısı 2021 yılında 600 bini aşmıştır. Ancak üye sayısının yaklaşık %38,3 ü işsizdir.
Mühendislerin iş bulamaması , ülkemizin üretimden kalkınmadan gelişmeden koptuğunu göstermektedir.
Bizler de yönetim olarak, iş hayatının üyelerimiz üzerindeki baskısına derinden üzülüyoruz.”