Tarih: 26.09.2013 01:28
Gürsel Tekin:Karadeniz'e yazık etmeyin
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Karadeniz Bölgesindeki kurulan termik santralleri meclis gündemine taşıdı, “HES çılgınlığına son verilmelidir.” dedi.
Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ülkemizin içinde bulunduğu ulusal sorunların ağırlığı nedeniyle, maalesef bazı yerel sorunların göz ardı edildiğine dikkat çekti. Ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının ulusal sorunlarımız olmasına rağmen, yerelde yaşandığı için diğer sorunların yanında fazla önemsenmediğini ifade eden Tekin, “Zonguldak Bölgesi için durum çevre sorunları açısından diğer bölgelere nazaran daha ileri safhada ve tehlike arz etmektedir.”dedi.
Zonguldak’ın önde gelen çevre sorunlarının, Çatalağzı ve Muslu Bölgesinde yer alan termik santrallerin faaliyetlerinden meydana geldiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, “Mevcut santrallerin yanına yeni termik santraller yapılması söz konusu olup, bu durumda mevcut çevre sorunları daha da ağırlaşacaktır. Bu HES çılgınlığına dur denilmediği sürece, Muslu ve Çatalağzı Bölgesi yaklaşık 4000 MW gücünde termik santrallerle kaplanacak olup, bırakın çevre koşullarının bozulmasını, insanlar nefes bile alamayacak duruma geleceklerdir. Çatalağzı ve Muslu Bölgesinden Saltukova ve Filyos Vadisi dâhil olmak üzere hükümetin birçok termik santral yapımına onay verdiği, vadide yeni bir nükleer santral projesi olduğu hem yerel hem de ulusal basında yer almıştır.” şeklinde konuştu
BAŞBAKANA SORULAR
Tekin’in Başbakan Erdoğan’ın yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
“1-Hükümet’ in elektrik ihtiyacını karşılamak için termik santral yapımı ile ilgili politikası nedir? Termik santrallerin yerine alternatif enerji kaynakları olan rüzgâr ve güneş santrallerine teşvik desteğinin arttırılması düşünülmekte midir?
2-Termik santraller neden doğal güzelliği olan Karadeniz Bölgesinde, bilhassa Zonguldak ve Filyos Bölgesinde planlanmaktadır? Zonguldak Bölgesinde Kurulu olan ve kurulacak olan santrallerin toplam kurulu gücü ne olacaktır? Zonguldak Bölgesinde planlanan bu termik santrallerin insan sağlığına ve çevreye olacak olan zincirleme zararı nedir?
3-Mevcut Eren Limanına ilave olarak yapılmakta olan kömür stok sahası için denizin ne kadarlık bir bölümü doldurulacaktır? Bunun denizdeki yaşama etkileri nelerdir?
4-Eren Enerji’ ye ait kurulu bulunan santraller, insan sağlığını ve çevreyi hangi ölçüde etkilemektedir?
5- Bu Kurulu ve kurulacak santrallerin kaçı Eren Enerji’ ye aittir?
6-Eren Enerji bu ekonomik ve siyasi gücü nereden almaktadır? Eren Enerji santrali bugüne kadar kaç defa denetlenmiştir? Bu denetlemelerde yasal her belgeyi sunmuşlar mıdır? Bilhassa sıvı ve katı tehlikeli kimyasal atıkların imhası ile ilgili belge sunulmuş mudur?
7-Eren Enerji firması hakkında yapılan denetimlerde, bugüne kadar açılmış veya tamamlanmış soruşturmalar var mıdır?
8-Termik santral yatırımlarının bu kadar yoğun olacağı Çatalağzı ve Muslu Beldelerinin kentsel dönüşüm planı yapılarak başka bir yere taşınılması düşünülmekte midir?”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —