“HACI BEKTAŞ VELİ’NİN ÖLÜMÜYLE VE DOĞUMUYLA HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR”
GÜNCEL 17.08.2024 16:57:00 0

“HACI BEKTAŞ VELİ’NİN ÖLÜMÜYLE VE DOĞUMUYLA HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR”

Av. Kemal Derin, “16-17-18 Ağustos tarihlerinin Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin ölümüyle ve doğumuyla hiçbir ilgisi yoktur.”

Avukat Kemal Derin, 16-17-18 Ağustos tarihlerinin Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin ölümüyle ve doğumuyla hiçbir ilgisi bulunmadığını söyledi.

“Türkiye’de 1925 yılında Tekke ve Zaviyeler kapatıldı. Tekke ve zaviyelerin kapatılması ile birlikte Hacı Bektaş Veli Dergahı’da kapatıldı.” diyen Kemal Derin, bu konudaki açıklamasında şöyle dedi:

“Hacı Bektaş Veli Dergahı 39 yıl kapalı kaldıktan sonra 16 Ağustos 1964 yılında müze olarak yeniden açıldı. 

16 Ağustos 1964 tarihinden başlayarak her yıl 16-17-18 Ağustos tarihlerinde Ulusal düzeyde, 1990 yılından itibaren de Uluslararası düzeyde; “Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri” Hacıbektaş İlçesinde düzenlenmeye başlandı. 

“Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri”nin bu tarihe denk getirilmesinin nedeni Dergahın müze statüsünde ziyaretçilere açılması ve Alevi-Bektaşi topluluklarının Serçeşme olarak kabul ettikleri Dergahı ziyaret etmelerinin kısıtlı da olsa mümkün hale gelmesidir. 

16-17-18 Ağustos tarihlerinin Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin ölümüyle ve doğumuyla hiçbir ilgisi yoktur. 

Bu Dergahın yeniden açılması sonrasında gelenekselleşmiş bir “HAC” ziyaretidir. 

Alevi-Bektaşi geleneği Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin öldüğüne değil don değiştirdiğine inanmaktadır. Dolayısıyla ölüm yıl dönümü/ölüm yıl devriyesi gibi paylaşımlar tarihi gerçeklikle bağdaşmadığı gibi gelenekle de bağdaşmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°