Tarih: 11.07.2018 18:13
'HAKİMİ HUKUKÇU OLMAYAN YARGIYLA ADALET SAĞLANAMAZ”
Resmi Gazetede yayımlanan 703 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile hakim olma koşullarında değişik yapıldı. Bu düzenlemeye göre, idari yargıda hakim olmak için herhangi bir 4 yıllık üniversite diploması yeterli olacak.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük yaptığı açıklamada “703 sayılı KHK' nın 136/a maddesine göre herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan kişinin idari yargıç olabileceğini” ifade etti.
Açıklamasında, olağanüstü hukuksuzlukların yasal hale getirilmeye çalışıldığını, KHK’ların Anayasa Mahkemesi’nin yetkisizlik kararından sonra anayasa hükmü gibi değerlendirildiğini, ülkemizde son yayınlanan 703 sayılı KHK ile; idari hakim olabilme şartlarında değişikliğe gidilmesinin kabul edilemez olduğunu, hakimi hukukçu olmayan yargıyla adaletin sağlanamayacağını bildirdi.
'YARGI VE ADALET DİNAMİTLENMEKTEDİR'
Baro Başkanı Av. Küçük, şunları söyledi:
'Olağan yasalaşma süreci yaşanmadan ve tartışılmadan son dönemlerde yaygın olduğu gibi gece yarısı yayınlanan bir kanun hükmünde kararnameyle idari yargıda hakim olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranmaksızın herhangi bir 4 yıllık fakülte mezunu olmayı yeterli kılan düzenleme yargı mekanizmasını ve adaleti dinamitlemektir.
Halk egemenliğinin temel tecelli noktası Türkiye Büyük Millet Meclisinin devre dışı bırakılarak, ülkemiz ve toplumumuz açısından böylesine önemli ve ciddi konularda, terörle mücadele ile hiçbir ilgisi olmayan idari yargı hakimliği şartlarında değişiklik yapılması Anayasa ihlali ve hukuka aykırı bir uygulamadır.'
'TEZ ELDEN DÖNÜLMELİDİR'
Halk ve yurttaş nezdinde hukukçular eliyle yürütülen, ancak son dönemlerde siyasi iktidarın liyakat esasına gözardı etmenin ötesinde kadrolaşma mantığı ile baktığı yargıya dahi toplumun % 80’lerde güvensiz olduğunu belirten Av. Küçük, 'Ülkemizde, bir de idari yargıda böyle bir tasarruf ne bir fiili ve hukuki gerekliliktir, ne de ülkemize, topluma ve adale fayda sağlamayacaktır. Bu evrensel kurallara aykırı düzenlemeden tez elden dönülmelidir.' diye konuştu.
Baro Başkanı Av.Veli Küçük, açıklamasını şöyle tamamladı:
'16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu ve 24 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizin temel hukuk sistemi, yasaları, kurumları toplumla paylaşılmadan, uzmanlar nezdinde tartışılmadan değiştirilmemelidir. Siyasi iktidarın ve cumhurbaşkanın ben uygun gördüm, ben yaptım olduğu mantığını bir kenara bırakarak toplumun tüm kesimlerinin görüş ve düşünceleri ile düzenlemeler yapması hukuk devleti, demokrasi kavramlarının gereğidir.
Tek bir kişinin iradesi ve düşünceleri yerine, Cumhuriyetimizin 95.yıllık kazanımları, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ışığında ülkemizin yararı esas alınarak, toplumsal uzlaşı ve kenetlenme sağlanmalıdır.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —