“HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI”
Manşet Haber 26.12.2016 13:22:02 0

“HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

“HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

CHP’li Av. Elif Doğan Türkmen, ücretli çalışan avukatların, statü, mali ve özlük haklarındaki eksiklerin tespit edilerek güvence altına alınmasını sağlamak amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük’e yaptığı ziyarette; mesleki sorunlardan birlikte, bağlı, ücretli şeklinde çalışan avukatların sorunları dile getirildi, bu statüde çalışan avukatların ücret ve çalışma koşullarıyla özlük haklarından kaynaklı sorunlarının mesleğinin kanayan yaralarından biri olduğu ifade etti.
HUKUK FAKÜLTELERİ YILDA 5 BİN MEZUN VERİYOR
Elif Doğan Türkmen; ücretli çalışan avukatların sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi. Elif Doğan Türkmen önergesinde; hukuk fakültelerinin yılda ortalama 5 bin mezun verdiğini, sayıları hızla artan genç avukatlarla birlikte ortaya çıkan bir avukat yanında, avukatlık ortaklığında veya avukatlık bürosunda ücret karşılığı birlikte çalışan avukatların haklarının güvence altına alınması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:baro-ziyareti
“Hukuk fakültelerinden mezun olan genç avukatların gerek sosyo-ekonomik gerekse kişisel nedenlerle kendi bürolarını açamamaları sonucu, bağlı, ücretli çalışan avukat modeli oluşmuştur. Hukuk fakültelerinin ve avukatların sayısındaki anormal artış, tüm avukatların önünde ciddi bir handikaptır.
Türkiye’ye özgü olarak daha ağır biçimde ortaya çıkan bu sorun; avukatların çoğunluğunun “bağımsız bürolarını” kuramayacak, sürdüremeyecek durumda olmaları nedeniyle giderek büyümektedir. Büyük büroların sayıca azlığı, “emek güçlerini satarak” iş arayan avukatların fazlalığı, bu sorunun boyutlarını gözler önüne sermektedir”
Avukatlığın, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden ve kamu hizmeti niteliğindeki bir meslek olduğunu kaydeden Elif Doğan Türkmen; “mesleğin bu nitelikleri, gerek topluma gerek müvekkile gerekse mahkemelere karşı serbest ve bağımsız olunmasını gerektirmektedir. Birlikte-bağlı-ücretli avukatlık şeklindeki çalışmada ise çalışan avukatın önüne getirilen işi reddetme hakkının olmayışı, bağımsızlık ilkesine, mesleğin özüne ve ruhuna aykırılık teşkil etmektedir” diye konuştu.
Ücretli avukatlık şeklindeki çalışmanın, avukatlık yasasında düzenlenen “büro edinme zorunluluğuna” da ters düştüğüne dikkat çeken Elif Doğan Türkmen; “her avukat levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorunda. Yine yasada kişisel büro açma zorunluluğuna istisna getiren “aynı büroda birlikte çalışma” ve “avukatlık ortaklığı” düzenlemeleri de ücretli avukatlık şeklindeki çalışmayı kapsamamaktadır” dedi.
Yasada ücretli avukatların ücret hakları başlığı altında ödenecek aylık net ücretin tutarını belirleyen madde haricinde ücretli avukatlar için başka bir düzenlemenin bulunmadığına, işveren avukat ile ücretli çalışan avukat arasındaki sözleşmelerin de mağduriyet yarattığına vurgu yapan Elif Doğan Türkmen; “birlikte, bağlı, ücretli şeklinde çalışan avukatların sorunlarının tespiti, yaşadıkları hak mağduriyetlerinin belirlenmesi, statü, mali ve özlük haklarındaki eksiklerin giderilme ve gereken iyileştirmelerin yapılabilmesi için alınması gereken önlem ve politikaların belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmalıdır” diye konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°