Haklarında yakalama kararı çıkarıldı!
Manşet Haber 22.09.2012 10:36:51 0

Haklarında yakalama kararı çıkarıldı!

Haklarında yakalama kararı çıkarıldı!

Türkiye'ye sığınan muhalif subayları 200 bin dolar karşılığında kaçırmak isteyen kadın ajan ile birlikte 5 kişi, 34'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı. Duruşmaya katılmayan 4 sanık için yakalama kararı çıkarıldı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli bir üsteğmeni 200 bin dolar karşılığında kaçırmak isterken yakalanan Suriye asıllı Süheyla Dönmez (53) adlı kadının aralarında bulunduğu 5 kişi, 34'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı. Duruşmaya gelmeyen Dönmez ve diğer 3 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Dönmez, savcılıktaki sorgusunda, Suriye devletinde görev yapan siyasi ve askeri istihbarat görevlilerinin baskısı sonucu Suriye rejimine muhalif Türkiye'deki askerlerin isim ve sayılarını tespit etmeye çalıştığını itiraf etmişti.

Suriyeli muhalif üsteğmen Muhammed Hachasan, 31 Temmuz 2011'de kaçak yollardan Türkiye'ye sığındı. Reyhanlı'daki kampta kalan ve zaman zaman da ilçedeki tanıdıkları nedeniyle dışarı çıkan Üsteğmen Hachasan, 30 Eylül 2011'de bir çay bahçesinden ayrılırken içinde 4 kişi bulunan otomobille yolu kesilerek kaçırılmak istendi. Otomobilden inen bir kişi, muhalif subaya araca binmesini istedi. Binmek istemeyen üsteğmen, araçtan inen diğer 3 kişi tarafından tekme tokat darp edilerek otomobile bindirip kaçırılmak istendi. Bir anda çevredeki vatandaşların olay yerine gelmesi üzerine Suriyeli ajanlardan biri, kalabalığa, 'Kimse bizi ayırmaya çalışmasın. Halep'te aracıma çarptı. Kendisinden alacaklıyım, alacağımı almaya çalışıyorum' dedi. Kalabalığın artması üzerine Suriye istihbaratına çalışan ajanlar üsteğmeni kaçıramayacaklarını anlayınca otomobillerine binerek kaçtı.

Suriye'deki ailesinin zarar görmesinden korkan muhalif Üsteğmen Hachasan, durumu Türk makamlarına bildirmedi. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlileri, Hachasan'ın kaçırılmaya çalışıldığı bilgisine ulaştıktan sonra yaptığı teknik ve fiziki takip sonucu kaçırılma olayını planlayan Suriye asılı Süheyla Dönmez adlı kadın ajan ile muhalif subayı kaçırmaya çalıştığı öne sürülen Mamdouh Almoustafa (32) ve Mehmet Yayar (26) 28 Şubat'ta yakalandı. Mousa Almoustafa (28) ve Murat Karalar (20) hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

'MEVCUT BEDEL 200.000'
Suriye istihbaratına çalıştığı saptanan kadın ajan Dönmez'in üzerinde yapılan aramada ?Hür Suriye Ordusu lideri Albay Riyad, generaller ve albaylar Mouhammet Abdullaheşşeyh Abu Halit, İdlip eski Parti Şube Sekreteri, Husam oğlu Moustafa Eşşeyh, mevcut bedel 200.000' yazılı not bulundu. Türkiye'ye sığınan tuğğeneral ve albay rütbesindeki bu kişilerin isimlerinin yanı sıra cep telefonu incelemesinde ise İdlip Siyasi Şube'nin telefon numarası saptandı. Mamdouh Almoustafa'nın cep telefonunda ise Suriye'de görev yapan general seviyesindeki askerlerin telefon numaraları bulundu. Dönmez ile yakalanan iki kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

34'ER YIL HAPİSLERİ İSTENİYOR
5 kişi hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs' suçlarından Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İlk duruşmaya Mehmet Yayar katıldı. Haklarında yakalama kararı bulunan Mousa Almoustafa ve Murat Karalar ile tutuksuz sanıklar Süheyla Dönmez ile Mamdouh Almoustafa gelmedi. Yayar savunmasında suçsuz olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, Dönmez ile birlikte duruşmaya gelmeyenler hakkında yakalama kararı çıkarttı.

KADIN AJAN SURİYE İSTİHBARATINA ÇALIŞTIĞINI İTİRAF ETMİŞTİ
Duruşma ertelenirken, kadın ajan Dönmez, savcılıkta verdiği ifadesinde Suriye devletinde görev yapan siyasi ve askeri istihbarat görevlileri ile Mousa'nın baskısı sonucu Suriye rejimine muhalif Türkiye'deki askerlerin isim ve sayılarını tespit etmeye çalıştığını itiraf etti. Yakalandığında üzerinde kaçırılması planlanan general ve albaylar ile subayların isim listesi ile kaçırma işleminin tamamlanması halinde ?mevcut bedel 200.000' yazılı not bulunan Suriye istihbaratına çalıştığı saptanan kadın ajan, 'Devamlı Suriye'ye girip çıkış yaptığım için Suriyeli istihbarat görevlileri bu görevi bana verdi. Kamplarda kalan muhalif generaller ve albayların isim ile sayılarını öğrenmek için T.A.'dan yardım istedim. Getireceği bilgi için kendisine para verecektim. Ancak, üsteğmenin kaçırılma girişiminden haberim yoktur' dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.4° / 23.6°