HALKOYUNLARI FEDERASYON BAŞKANLIĞI’NA ADANALI ADAY
HALKOYUNLARI FEDERASYON BAŞKANLIĞI’NA ADANALI ADAY
Türkiye Halkoyunları Federasyon THOF Başkanlığına adaylığını açıklayan Ali Özçelik, Halkoyunu oynayan insanların hak ettikleri saygınlığa ulaşmalarının çabası içerisinde olacaklarını söyledi.
Özçelik, Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi yanındaki salonda düzenlediği basın toplantısında, yeni bir yol açmanın, yeni bir yolda yürümenin azmi, kararlılığı ve heyecanı içinde Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanlığına aday olduğunu belirtti.
'Neden bu yola çıktık? Neler yapmak istiyoruz? Hedeflerimiz nedir?' bu konuda ki düşüncelerini basın mensuplarına açıklayan Özçelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Bizim bakış açımıza göre; Halkoyunlarımız, sadece ritim ve fiziksel ahengin birleşimi ile ortaya çıkmış, şenliklerde veya özel alanlarda eğlence kültürünün bir parçası olarak sunulan görsel bir sanat değildir.
Binlerce yıldır ilmik ilmik ördüğümüz, nakış nakış dokuyarak var ettiğimiz kültürümüzün taşıyıcı kemeridir Halkoyunları. Tarihimizin beden dilimizle nesilden nesile aktarış biçimidir halk oyunları. Edebiyatımızın şiirsel bir ifade ile bedenimizdeki vezin ölçüsüdür Halk oyunları. Bazen Aruz, bazen hece, bazen gündüz, bazen gecedir Halk oyunları.
Sanatın sporla buluşması, vücudun ritim ile terbiyesidir halk oyunları. Silifke’de yörüğün yoğurdu, Sivas’ta genç kızın madımak toplayışı, Adıyaman’da köylünün tütün kırışıdır Halkoyunları.
Diyarbakır’da Delilo, Gaziantep’te Oğuzlu, Elazığ’da Çayda çıra, Adana’da Çiftetelli ile gelin almadır Halkoyunları. Erzurum’da yiğitlik simgesi hançer, Artvin’de saygıya simge Ata Barı’dır Halkoyunları.
Karadeniz’de Horon, Trakya’da Hora’dır halkoyunları. Van Gölü sahilinde Lorke, Hakkari’de yavukluya oynanan Gülşeni, Bingöl’de Gökyüzüne uzanan Kartal’dır Halkoyunları.
Dadaloğu’nun sazı, Karacaoğlan’ın sözü Yunus’un sufi seslenişidir Halkoyunları. Yörük Efe’nin dik duruşu, harmandalı oynayan zeybeğin Anadolu toprağına diz vuruşudur Halkoyunları.
Askere giden Mehmetleri uğurlama, gelin olan Ayşeleri ağırlamadır halkoyunları. Sıkıca el ele tutuşarak birlik olma, kol kola girerek düzen kurma, omuz omuza vererek vatanımız için dik durmadır halk oyunları. Gönüllerin buluştuğu, terlerimizin karıştığı, küslerimizin barıştığı, can olmaktır halk oyunları.
Bazen bir kahramanlığın öyküsü, bazen bir ayrılığın hikâyesidir halk oyunları.
Düğündür, dernektir, nişandır, sünnettir, savaştır, barıştır, Edebiyattır, sanattır, tabiattır, isyandır, haykırıştır, sevgidir, öfkedir, daha da önemlisi insanın kendine duyduğu aşktır halk oyunları. Tarihimizi bedensel dil ile anlatma biçimidir halk oyunları. Çanakkale’ye Tokat’lı 15 lilerin gidişi, Kars eline Mustafa Kemal Paşa’ nın hoş gelişidir halk oyunları.
Biz Halk oyunlarını böyle görüyor, böyle yaşıyoruz. Bu değerlerin birlikte ele alınıp birlikte değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Halkoyunları Federasyonunun görevinin bu çerçevede olmasını istiyoruz.
KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ
Bu gaye ile yola çıktık. Kulüplerimiz ile birlikte bu kadim kültürümüzü olimpik bir anlayışla yaşatmakla kalmayıp gelecek nesillere aktarmanın çabası içerisinde olacağız. Bu eşsiz kültürümüzü uluslararası arenada daha iyi tanıtarak insanlığın hizmetine sunacağız. Tarihten aldığımız kültürel zenginliğimizi kutsal bir emanet gibi gelecek kuşaklara aktarmanın bir görev olduğu bilinci ile çalışacağız.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ OYUNLARIMIZI BULACAĞIZ
Kaybolan, kaybolmaya yüz tutmuş oyunlarımızı araştıracağız, bulacağız. Bunun için bilim insanlarından, halk adamlarından yararlanacağız.
Bizler, Federasyonun kısıtlı bütçesine mahkûm olmamak adına yeni projeler, yeni finansman kaynakları yaratacağız. 83 milyonun ortak değerine 83 milyon halkımızın destek vermesini sağlayacağız.
Kreşlerden başlayarak, Üniversitelerimize kadar tüm eğitim kurumlarımızda kurslar açacağız. Yarışmalar yaparak Halkoyunlarını tekrar ülkenin gündemine taşıyacağız. Halk oyuncusunun aynı zamanda bir kültür elçisi, bir medeniyet taşıyıcısı olduğunu toplumsal hafızaya yeniden yerleştireceğiz.
Halkoyunlarının, dolayısı ile Halkoyunu oynayan insanların hak ettikleri saygınlığa ulaşmalarının çabası içerisinde olacağız.
Biz halkımıza inanıyoruz. Hiç kimsenin önünde eğilmeyen, diz çökmeyen sadece Sarı Zeybek Oynarken, diz çökerek bu topraklara dizini ve izini süren Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinde Halkoyunları hak ettiği değeri bulacaktır.
Bizler bu gaye ile yola çıktık.
Anadolu’nun Kültürel mirasçıları, tarihimizin sözlü taşıyıcıları, halkımızın gönüllü neferleri ve görünmez kahramanları olan değerli Halkoyunları ailemize, delegasyonumuza, bu duygularla kendimizi emanet ediyoruz.
Gelin yeni bir yolu birlikte açalım. Açacağımız bu yolda geleceğimize birlikte yürüyelim. Tüm dostları bu yolu bizimle birlikte yürümeye davet ediyorum.'
ALİ ÖZÇELİK'İN ÖZGEÇMİŞİ :
1962 yılında Adana’da doğdum. 1969 yılında 7 yaşında iken ilkokulda halk oyunları ile tanıştım. İlk olarak okul ekibinde başladığım ve bu uğraşta zaman içinde kendi köyüm olan Adana ili Sarıçam ilçesi Baklalı Köyü’nde halk oyunlarını oynayıp kendimi geliştirdim. Orta öğretim çağlarında hem okulda hem de mahallinde faaliyetlere katıldım. 1981 yılında Adana Halk Eğitimi Merkezi’nde oyuncu olarak bir yıl görev yaptıktan sonra, 1982 yılında aynı kurumda halk oyunları usta öğreticilik görevime başladım. Aralıksız tam 30 yıl (2012 yılına kadar) Adana/Seyhan Halk Eğitimi Merkezi’nde halk oyunları usta öğreticiliği görevinde bulundum. Aynı zamanda 35 yıl boyunca adı geçen kurumun Dernek Başkanlığı görevini yaptım ve halen bu görevimi yürütmekteyim.
1996-2001 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nde Halk Oyunları şefliği yaptım.
Devam eden süreçte 1993 yılında, Adana’nın ve bölgenin ilk halk oyunları kulübü olan AFAGDER Halk Oyunları Spor Kulübü’nü kurdum. Yıllarca hem halk eğitim merkezleri, hem kulüpler arası halk oyunları yarışmalarında üstün başarılar elde ettim. Her yıl ortalama 400 kişiye bu kültürün tanıtılması, benimsetilmesi, sevdirilmesi, geliştirilmesi ve bu alanda iş imkânı yaratarak ailelerine ekonomik anlamda katkı sağlamak adına eğitim verdim.
Halk Eğitim Merkezlerinde açılan Yöre Oyunları usta öğreticilik kurslarında öğretim görevlisi olarak görev yaptım.
REFERANSLAR :
1969-2021 Halk Oyunları Emekçisi (Oyuncu-Antrenör-Hakem)
1993-2001 Gençlik Spor Bakanlığı Seçisi Kurul Üyeliği
1995-2001 Milli Eğitim Bakanlığı Seçici Kurul Üyeliği
2001 ……. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Hakemliği
2001-2012 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Adana İl Temsilcisi
2004-2007 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği
2007-2007 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Teknik Kurul Başkanlığı
2007-2010 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyeliği
2010-2018 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı