Hastalarımızı İyi Bakmak İstiyoruz
Manşet Haber 9.03.2014 10:17:04 0

Hastalarımızı İyi Bakmak İstiyoruz

Hastalarımızı İyi Bakmak İstiyoruz

Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, bu yıl 7 Mart’ta başlattıkları 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerinin 16 Mart Pazar Gününe kadar devam edeceğini bildirdi.

Hekimlik mesleğinin özellikle son 12  yılda uygulanan sağlık politikaları nedeniyle çok yıkıma uğratıldığını ifade eden Dr. Ökten, “Bu yıkıma karşı mücadeleye biz yine mesleki örgütümüz Türk Tabipleri Birliği öncülüğünde  devam edeceğiz. Biz hastalarımıza daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Onlara daha nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bu amaçla bundan sonra her hastamıza 15 dakika muayene süresi ayıracağız. Hastalarımızdan da böyle bir talep bekliyoruz. Bu amaçla 14 Mart haftası süresince her hastamıza 15 dakika zaman ayıracağız ve bu amaçla sorunlarımızın dikkate alınması ve dinlenmesi için 14 Mart günü aciller dışında sağlık hizmeti sunmayacağız” şeklinde konuştu.
14 Mart Tıp Haftası kutlamalarında sanattan- hekim sorunlarına, futbol ve tenis turnuvasından  - sinemaya, müzikten – yerel yönetimler ve  halkın sağlığı nasıl olmalıdır sorusuna kadar bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini ifade eden Tabip Odası Başkanı Ökten, 14 Mart’ın neden Tıp Bayramı kutlandığını şu sözlerle ifade etti:

“Sultan II. Mahmut’un yenilikçi hareketleri sonucu, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi’nin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp mektebi olan, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda kurulur ve böylece 14 Mart tıp tarihimizde yerini alır. O günden bugüne “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okulunun Osmanlı padişahı II. Mahmut tarafından açılış tarihi olan 14 Mart 1827, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.” Tıbbiyemizin tarihi sadece eğitim tarihi değildir. Savaşlar da Tıbbiyenin tarihi için önem taşır. 20. yüzyılın başında Trablusgarb ve Balkan Savaşları ve  Birinci Dünya Savaşı sırasında öğretim üyeleri, yardımcıları, yeni mezunlar ve hatta tıp talebeleri cephelere giderler. Bu zor günlerde öğretimin aksamaması için gayret gösterilir ve fakülte kapatılmaz. 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasına da İstanbul’un işgali sırasında başlanır. İlk tıp bayramı 1. Dünya savaşı sonunda, 14 Mart 1919’da, işgal altındaki İstanbul’da yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak kutlanır. O günden bugüne 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kutlanması gelenek haline gelmiştir. Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan yaşadığı kesin olarak bilinen ve hizmetleri sonucu tıbbın babası olarak kabul gören  Hipokrat olmuştur. M.Ö. 460-450 yılları arasında Kos adasında doğan Hipokrat’ın tıbba katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerince kabul görmüş ve bu nedenle birçok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında meslek yemini etmişlerdir.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

22.7° / 13.6°