HATİMOĞULLARI İNTİHARLARI YILMAZ’A SORDU
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; Türkiye’de son yıllarda artan genç intiharları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.
Hatimoğulları, TBMM Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 16 Mayıs 2023 tarihinde 20 yaşındaki Kübra Genç’in ardında umutsuzluğunu anlattığı bir mektup bırakarak yaşamına son verdiğini, depremde Hatay’da birçok arkadaşını kaybeden 20 yaşındaki Berke Kutay Şahin’in 24 Şubat 2023’te intihar ettiğini, üç çocuk babası 31 yaşındaki Fikret Oğuz’un ise 13 Temmuz 2023’te yaşamına son verdiğini anımsattı. Tülay Hatimoğulları “Uzmanların, kriz ya da toplumsal bunalım dönemlerinde intihar oranlarının artacağını, özellikle genç intiharlarının ise toplumda umudun yitmekte olduğunun habercisi olduğunu vurguladıklarını” belirtti ve önergesinde şu değerlendirmeleri yaptı:
“İçinden geçtiğimiz süreçte ekonomik krizin derinleşmesi, giderek yoksullaşan toplumda ve geleceksizlik kaygısı yaşayan gençlerde derin psikolojik etkiler yaratmaktadır. Özellikle gelecek kaygısı son zamanlarda kamuoyunda sıklıkla dile getirilen gençlerin yurtdışında hayat kurma eğilimine neden olmaktadır. Türkiye’de yaşanan derin toplumsal sorunlar yurttaşların hayatını çok ağır etkilemekte ve bu sorunlara kalıcı, etkili ve doğru çözümler üretilmemektedir.”
İşsizlik kronikleşirken, işsizler ümitsizleşiyor!
Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin Türkiye Gençlik Araştırması’na göre; gençlerin yaşadıkları en büyük sorunları sırasıyla; ekonomik durumun kötü olması (yüzde 17,8), işsizlik (yüzde 16,1), kalitesiz eğitim sistemi (yüzde 15,8), liyakat sorunu, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olması (yüzde15,4) olarak dile getirdiklerini belirten Hatimoğulları vermiş olduğu Soru Önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1. Türkiye’de yaşanan çoklu krizin toplumda yarattığı derin izler insanları çaresizlik içinde bırakmakta, intihara sürüklemektedir. Bu konuda bir çözüm programınız olacak mıdır?
2. Son 20 yılda intihar eden gençlerin arasında işsizlik/geçim sıkıntısı/borçlar & geleceksizlik kaygısı nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?
3. Sosyal yardım konusunda yapılan araştırmalar; kamusal bilgilendirme ve tanıtımın yetersiz, başvuru sürecinin karmaşık, sosyal yardım almanın damgalayıcı olduğunu ve bu durumun yoksulların koşulları taşısa bile sosyal yardım başvurusunda bulunmasını engellediğini göstermektedir. Sosyal yardım sistemindeki bu unsurların değiştirilerek, sosyal yardım başvurularının artırılması için ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?
4. İntihar vakalarının toplumsallığı üzerine yoğunlaşılmalı, bu vakaların çoğalmaması için acil önlemler alınmalıdır. Tarafınızca ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmak üzere atılan adımlar var mıdır?
5. Yurttaşların omuzlarındaki ekonomik yükün azaltılmasına dönük; bütçe açığının faturasının, yapılan fahiş zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla tüketiciye kesilmesine son verilmesi yönünde çalışmalar olacak mıdır?
6. İntihar önleme programı çıkartılması/ destek hatlarının oluşturulması için adım atılacak mıdır?
7. Gençleri güçlendirecek, kendilerini yalnız hissetmeyecekleri mekanizmalar sağlanacak mıdır?