Sıcakların iyice bunalttığı yaz günlerinde fırsat bulabilen kişiler serinlemek ve eğlenceli zaman geçirmek için soluğu havuzlarda alıyor. Güzel zaman geçirmek isterken havuzdan kapılabilecek birçok enfeksiyon ise bu keyifli anları kabusa çeviriyor. Yeterli hijyenin sağlanamadığı havuzlar, dış kulak yolu iltihabı başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, kirli havuz suları nedeni ile doğabilecek dış kulak yolu enfeksiyonları hakkında önemli bilgiler vererek, korunma yöntemlerini anlattı.
Kulağa su kaçması enfeksiyona yol açıyor
Kendinden korunaklı dış kulak yolunun kendi kendini temizleme özelliği olduğunu söyleyen Dr. Aydoğan, dış kulak yolu iltihabının oluşumunu kolaylaştıran faktörleri şu sözlerle açıklıyor: “Sık sık duş yapma veya havuzda yüzme sonucu kulak yoluna su girebiliyor. İçeri giren su, kulak yolunun girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan, halk arasında ‘kulak kiri’ olarak bilinen koruyucu mumu yok ederek bakteri ve mantarların üremesini kolaylaştırıyor. Ayrıca kulak yolunun parmak veya herhangi bir sert madde ile yaralanması, mikropların ve bakterilerin cilt yüzeyinde oluşacak bu küçük çatlaklardan içeri girerek iltihap oluşmasına yol açabiliyor” diyor. Bunun yanı sıra dış kulak yolu yapısı bazı kişilerde daha dar, uzun veya kıvrımlı olabiliyor. Dr. Aydoğan, bu kulak yapısına sahip kişilerde suyla temas ettikten sonra içerde kalarak ıslaklık oluşturan suyun, mikroplar ve mantarların yerleşmesi için uygun bir ortam oluşmasına yol açtığını ifade ediyor.
Ağrı, akıntı ve kaşıntıyla kendini gösteriyor
Dış kulak kanalında oluşan enfeksiyonun genellikle yüzmeden sonraki birkaç gün içinde belirti verdiğini söyleyen Dr. Aydoğan, “Ağrı bazen kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek kadar fazla olabilir. İleri evrelerde ise çene eklemine, boğaza vuran ağrılar görülebilir ve kişi ağzını açmakta dahi zorlanabilir. Bazı zamanlarda bu belirtilere yüksek ateş de eklenebilir” diyor. Dr. Aydoğan, enfeksiyon belirtilerini şöyle sıralıyor:
Kulak ağrısı
Kulak kaşıntısı
Kulak akıntısı
İşitme azlığı, uğultu ve çınlama
Kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi
Kulak kepçesinde kızarıklık
ENFEKSİYONDAN KORUYACAK 7 ÖNERİ Yüzmek için tercih edilen havuzların temizliğinin tam olarak yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Aydoğan, havuz keyfinin sonrasında ağrılı ve sıkıntılı bir süreç yaşanmaması için şu tavsiyelerde bulunuyor:
1-Korunma, dış kulak yolu iltihabının en önemli tedavi basamağıdır. Hastalığı oluşturabilecek risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olun.
2-Klor, kulak cildindeki koruyucu tabakada bulunan keratinin parçalanmasını hızlandırdığından havuz yerine denizi tercih edin.
3-Yüzme veya duş almadan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayın, su kaçarsa başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirerek suyun dışarı akmasını sağlayın. Düşük derecede ayarlanmış saç kurutma makinesi kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir ancak cihazı kulağınıza 30 santimden fazla yaklaştırmayın.
4-Daha çok risk altında olan su sporcuları için su geçirmeyen kulak tıkaçları enfeksiyonu önemli oranda engeller. Ancak yine de suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalını kurulayın.
5-Sık tekrarlayan dış kulak yolu iltihabınız oluyorsa yüzme esnasında mutlaka başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyin.
6- ve kulak yolu derinizi tahriş etmekten kaçının; kulak çubuğu, ataç veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın. Kulağınıza sıvı dökmeyin veya sprey sıkmayın.
7-Kulak kirini çıkartmaya çalışmayın.