Havuzlarda Standartlara Uyulmuyor
Manşet Haber 27.06.2013 11:11:07 0

Havuzlarda Standartlara Uyulmuyor

Havuzlarda Standartlara Uyulmuyor

abakir_imoYüzme havuzlarında suların gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre nedeniyle kirlendiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, havuzların standartlara da uymadığı uyarısında bulundu.

Abdullah Bakır, Adana’da, umuma açık yüzme havuzlarının yanı sıra birçok sitede de yüzme havuzu bulunduğunu, havuzların kullanımının her geçen gün daha da artış gösterdiğine dikkat çekerek, havuzlarda hijyen kurallarına uyulmadığında tehlikeli hastalıklara sebebiyet verdiğini ve insan sağlığı açısından ciddi sorunlar yarattığını ifade etti. Bakır, aıçklamasında şu görüşlere yer verdi:

YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

“Havuzlarda yaşanan sağlık sorunları yaz mevsiminin başlaması ile kendini göstermeye başlamıştır. Bu nedenle, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, yüzme havuzlarında olması gereken bazı standartları belirterek kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz.

Yüzme havuzlarının yapım aşamasından kullanımına kadar dikkat edilmesi gereken çok sayıda ayrıntı vardır. Havuzların yapımından denetlenmesine kadar her süreçte ilgili kurumlara (İl Sağlık Müdürlüğü ve yerel yönetimler) büyük sorumluluklar düşmektedir.

Planlama aşamasında, havuz büyüklüğüne göre mevcut suyu emme – basma ve bunu arıtarak tekrar vermesini sağlayacak boyutta arıtma sistemi ve bunu karşılayacak tesisat ve taşıma kanalları usulüne uygun yapılmalıdır.

HAVUZLARDAKİ SU İÇMESUYU NİTELİĞİNDE OLMALI

Yüzme havuzlarında kullanılacak su, içme suyu niteliğinde olmalıdır. Salgın hastalıklara sebep olmaması, yani mikroplardan arındırılmış olması gerekmektedir. Yüzme havuzlarında havuz suları gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre nedeniyle kirlenmektedir. Havuza giren her kişi havuz suyunu fiziksel ve kimyasal artıklar bırakarak hızlı bir şekilde kirletir ve zararlı bakteri ve virüsler hızla yayılıp, bulaşır. Bu kirlilik kimyasal ve mekanik yöntemlerle yok edilmeli veya insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye düşürülmelidir.

ARITMA VE KLORLAMA OTOMATİK OLMALI

Temiz ve kaliteli su temininin sürekliliği için otomatik klor dozlama ve arıtma sisteminin havuzlarda bulundurulması zorunludur. Bu noktada havuz görevlisinin konusunda uzman sertifikalı olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü herhangi bir ihmal ya da hata yapılması, havuzda yüzen çok sayıda insanın sağlığını tehdit edici sonuçlar yaratabilir.

En büyük sorunlardan biri de havuz kimyasallarında denetimin yapılmamasıdır. Kimyasallar mutlaka uluslararası standartlara uygun olmalıdır.

Havuzun taban ve yan duvarları kaliteli malzeme ile kaplanmalı ve kolay temizlenen bir satha sahip olmalıdır.  Dolgu malzemesi, havuzlar için üretilen malzemeden kullanılmalı, mikrop barındırmamalıdır. Taban ve duvar temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

HAVUZDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Havuzun betonarmesi yapılırken, inşaat demirleri duvarların dört köşesinden elektrik kaçağına karşı topraklanmalıdır. Böylelikle, havuz civarındaki olası elektrik kaçağından suda bulunanların etkilenmemeleri sağlanmış olur. Tüm elektrikli aletler, pompalar, su altı lambaları, trafolar topraklanmalıdır.

Havuzun içerisinde dışa dönük keskin köşeler bulunmamalıdır. Çarpma halinde tehlike yaratabilecek nesnelere yer verilmemelidir.

Yüzme havuzu çevresindeki yürüme alanı, duş yeri ve çevresinin zemini düzgün ve kaymaya yol açmayan malzemeden olmalıdır.Havuzlarda gece emniyeti için en az bir lamba yakılı vaziyette tutulmalıdır. Özellikle çocuklar için, kullanımla ilgili uyarı amaçlı levhalar bulunmalıdır.

Havuzun insan sağlığı açısından uygun olabilmesi için bilinçli ve eğitimli kişilerce işletilmesi gerekmektedir. Özellikle site havuzlarında havuz görevlisi olarak kapıcılar çalıştırılmaktadır. Havuz bakımı eğitimine sahip olmayan bu kimselerin gözetimini yaptığı havuzlarda çok ciddi hatalar yapılmaktadır. Havuzlarda mutlaka eğitimli elemanlar çalıştırılmalıdır.

Ayrıca tüm havuzlarda günlük olarak; havuzun tam dolu olup olmadığı ve havuz ile taşma kanallarının temizliğinin kontrolü, tüm cihazların çalışmalarının kontrolü, aşılama yerlerinin (kimyasal dozlama noktaları) kontrolü ve temizliği,  flok-ph ayar ve dezenfeksiyon maddeleri depolarının kontrolü ve gerekiyorsa tamamlanması yapılmalıdır.

Adana’da mevsimsel olarak yurttaşlarımızın serinlemek için artık sıkça tercih eder olduğu, bu nedenle pek çok sitede artık bir lüks değil ihtiyaç haline dönüşen havuzlarda, olumsuzluklar yaşanmaması için yetkilileri insan sağlığını tehdit edici uygulamaları engellemek adına denetimleri sıklaştırmaya, kullanıcıları da daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz. “

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°