HAYATİ MAĞDURİYETİN SORUMLUSU KİM OLACAK?
Manşet Haber 16.08.2018 10:20:33 0

HAYATİ MAĞDURİYETİN SORUMLUSU KİM OLACAK?

HAYATİ MAĞDURİYETİN SORUMLUSU KİM OLACAK?

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, piyasada zor bulunan ithal ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, ABD ile Türkiye arasında yaşanan kriz sonrası döviz kurundaki önlenemeyen yükselişin ilaç sektöründe de sıkıntıya yol açtığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmalar arasında yaklaşık 6 ay önce 2.69 TL’de sabitlenen Euro nedeniyle Türkiye’ye getirilen ithal ilaçlarda aksama yaşandığını belirten Bulut, “Yüksek kur nedeniyle ilaç depolarına ürün girişinin olmaması, hastalar için hayati öneme haiz ilaçlara ulaşımı da güçleştirmektedir” dedi.

CHP’nin eczacı Milletvekili Bulut, ecza depolarında şu anda mevcut stokların kullanıldığını belirterek, sabitlenen kur ile mevcut döviz kuru arasındaki makas açıldıkça ilaca ulaşmanın daha da zorlaşacağı uyarısı yaptı. Bulut, ilaç ve eczacılık alanının paydaşlarının 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiği yönündeki uyarılarının da göz önüne alınmasını istedi.

HALK SAĞLIĞI SORUNU

CHP’li Bulut,  “Sorun, düşük kur nedeniyle sadece eczacıların ve ecza depolarının sorunu olmaktan çıkıp bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gitmektedir. İlaçlara ulaşamayan hastaların tedavileri yarım kalmakta, hasta ve hasta yakınları mağduriyet yaşamaktadır. Bakanlık mağduriyet yaşanmaması için bir an önce harekete geçmeli ve acil eylem planı oluşturmalıdır” dedi.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?

CHP Adana Milletvekili Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Bakanlığınızın, özellikle hayati öneme haiz ithal ilaçlar konusunda yeni bir düzenleme yapması yönünde bir çalışması var mıdır?

HANGİ İLAÇLAR PİYASAYA KISITLI VERİLİYOR?

-İlaç sıkıntısını kalıcı bir şekilde önlemek için herhangi bir acil eylem planınız var mıdır?

- Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar piyasaya kısıtlı bir şekilde verilen ilaçlar ve kategorileri nelerdir?

- Türkiye son 5 yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere ithal ilaçlara ne kadar ödemiştir?

- İthal ilaçlara ödenen paraların firmalara göre dağılımı nedir?

- İlaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan hastaların bu hayati mağduriyetinin sorumlusu kim olacaktır?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°