Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) tarafından 'OHAL ve KHK’lar Gölgesinde Anayasa Değişikliği” konulu panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk’un yaptığı, 'OHAL ve KHK’lar Gölgesinde Anayasa Değişikliği” konulu panele Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı iken son KHK ile ihraç edilen Prof.Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selin Esen konuşmacı olarak katıldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonundaki panelin açılış konuşmasını yapan ADAMOB dönem sözcüsü Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “Ttoplumsal huzur ve barışın sağlanması düşünülmesi gerekirken, tek adam yönetimini oluşturmaya çalışmak akla ve mantığa, vicdan ve evrensel hukuk kurallarına uygun değildir” dedi.
Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcüsü ve Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, şöyle konuştu:
“1982 Anayasası elbette değişmek zorundadır. Bu değişiklik ise toplumun tüm kesimini kucaklayıcı olmalı ve hukuk fakülteleri, barolar, hakim ve savcılar, sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak Cumhuriyet kazanımlarını koruyan laik, liyakat ilkesinin korunduğu bir anayasa olması gerekirken tek adam sistemine geçişi amaçlayan bu anayasanın kabulü mümkün değildir. Anayasalar toplumsal uzlaşıya demokratik meşruiyete dayanmalıdır. Bu anlamda OHAL de anayasa değişikliği tartışılamaz, anayasa değişikliği yapılamaz!”
Kanun Hükmündeki Kararname sonucu görevinden ihraç edilen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı eski Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, getirilmek istenen anayasa değişikliğinde karşılaştırma tuzağına düşülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Padişahlıkla karşılaştırılsa padişahlığa razıyım” şeklinde konuştu.
OHAL ve KHK´lar ile referanduma gidilemeyeceğini ifade eden Kaboğlu, anayasa teklifinin tepeden inme geldiğini de öne sürerek, ”Bu metini kimin yazdığı belli değildir. Saray bürokratlarınca yazılan bir metindir. Kapalı kapılar arkasında yazılmıştır. Aynı zamanda karartma yapılarak hazırlanmıştır. Ahlaktan ve dürüstlükten yoksundur. Ahlak zaafı hiç bir şeyi örtmez” ifadelerine yer verdi.
15 Temmuz’un anayasaya saygı gösterilmediği için geldiğini ifade eden Kaboğlu, anayasa teklifinin aynen kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin yeniden tökezleyeceğini kaydetti, iktidarın dalkavuklar yerine kendilerini de dinlemesi önerisinde bulundu.
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selin Esen, anayasa değişikliği konusunda görüşlerini paylaştı, yöneltilen soruları