HEKİM İNTİHARLARINA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
Manşet Haber 3.11.2017 18:33:52 0

HEKİM İNTİHARLARINA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

HEKİM İNTİHARLARINA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş son günlerde ülke gündemine oturan hekim ve sağlık çalışanlarının intiharlarına yönelik TBMM’de araştırma önergesi verdi.
Hekimlik mesleği hem eğitimi itibarıyla hem de sürekli olarak insanlarla ve sorunlarla uğraşan bir meslek dalı olması nedeniyle çok zor bir meslek alanı olduğunu belirten CHP Milletvekili Özdiş, son bir hafta içinde neredeyse aynı gün içinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde çocuk hastalıkları asistanı olan Dr. Ece Ceyda Güdemek, Batman Bölge Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Hastalıkları uzmanı Dr. Ergin Karakuş ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf tıp öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu intihar ettiğini hatırlattı.Yaşanan bu durum nedeniyle sağlıkta şiddetin ve mobbing’in tespiti, önlem alınabilmesi ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep eden Özdiş, sağlık çalışanlarının üzerindeki yükün her geçen gün arttığını vurguladı.
UTANÇ İSTATİSTİĞİ
Her geçen gün artan hasta sayısının ve ağır iş yükünün rakamlarlaortada olduğunu belirten Özdiş, “Bu rakamlar hekim ve sağlık çalışanlarının koşullarının ne kadar zor olduğunu göstermektedir. Oysa Sağlık Bakanlığı bu utanç rakamlarını övünç kaynağı olarak görmektedir” dedi.
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in TBMM’ye verdi araştırma önergesi şöyle:
“Hekimlik mesleği hem eğitimi itibarıyla hem de sürekli olarak insanlarla ve sorunlarla uğraşan bir meslek dalı olması nedeniyle çok zor bir meslek alanıdır. Tüm bu sorunlara Sağlıkta Dönüşüm Projesinin hekimler ve sağlık çalışanları üzerinde her geçen gün artmakta olan iş yükü ve çalışma koşullarının giderek zorlaşması da eklenebilmektedir. Son verilere göre Sağlıkta Dönüşüm Projesi sonunda poliklinikte bakılan hasta sayıları ve ameliyat sayıları 5 kat artmış ancak ülkemizde hekim veya sağlık çalışan sayısı bu oranda artmamıştır. Polikliniklerde her gün yüzlerce hastaya bakmak zorunda kalan, arkası arkasına ameliyat yapan, acil servislerde gerçek acil olmayan ancak herkesin kendi hastasını acil saydığı bir ortamda yüzlerce hasta bakan hekimler hasta ve yakınlarıyla yüz yüze gelmekte, koşullar ölçüsünde hekimliğin etik değerlerine sahip çıkarak mesleklerini icra etmektedirler. Sağlık Bakanlığı ise ne yazık ki her geçen gün artan hasta ve hastalık sayılarını bir utanç istatistiği yerine başarı istatistiği gibi göstermektedir. Bu kadar özverili çalışmanın bir ekonomik karşılığı olmadığı gibi aksine hekimlik değerleri ayaklar altına alınmakta, SABİM, BİMER ALO 184 gibi hatlarla da hekimlerin şikayet edilmesini istenmekte ve hekimler giderek artan oranda fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmakta, ölmekte ve hatta öldürülmektedir.
ASİSTAN HEKİMLERİN SORUNLARI
Asistan hekimler ise giderek artan hasta, sağlık bürokrasisi ve ağır çalışma koşulları altında ezilmektedir. Nöbetlerin çok yoğun geçmesi, ertesi gün yine aynı tempoda çalışılması, performans sisteminin getirdiği niteliksel değil, niceliksel hasta sayıları, klinikteki tüm aksaklıkların sorumluluğunun asistan hekimler üzerine yüklenmesi, asistanlığın bir eğitimden ziyade angarya işlerin yapılması gereken bir sistem olarak görülmesi, asistan hekimlerde daha fazla olmak üzere tükenmişlik sendromuna yol açmakta bu da sonu intiharlara kadar giden süreçlere yol açmaktadır.
İNTİHARLARIN NEDENİ
Son bir hafta içinde neredeyse aynı gün içinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bir çocuk hastalıkları asistanı olan Dr. Ece Ceyda Güdemek, Batman Bölge Hastanesi’nde görev yapan Kalp Damar Hastalıkları uzmanı Dr. Ergin Karakuş ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf tıp öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu arka arkaya intihar etmiştir. Geçmiş yıllara baktığımız zaman sağlık çalışanları açısından 2015-2016 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi hastanesinde 5 kişi, 2010 yılında ise Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yine 5 sağlık çalışanı, 30 Kasım 2012 tarihinde Dr. Melike Erdem ve 9 Ekim 2017 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Bilge Özlü intihar etmiştir.
Bu anlamda, sağlık sektöründe çalışan başta asistan hekimler olmak üzere tüm personelin yaşadığı şiddet, baskı ve mobbing’in tespiti, önlem alınabilmesi ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”

YAZARLAR

16.5° / 8.1°