Tarih: 22.07.2013 09:37
Hemoroid Arkadaş Tavsiyesiyle tedavi edilmez
Uzmanlar, halk arasında “basur memesi” veya “mayasıl” olarak da adlandırılan hemoroid, makatın çevresindeki damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalık olduğunu, bulunduğu bölge itibariyle kişilerin hekime gitmekte kararsız kaldığını, genellikle kulaktan dolma bilgilerle tedavi edilmeye çalışıldığını belirtiyor.
Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları Dr. Fatih Kaya hemoroidin arkadaş tedavisiyle iyileşmeyeceğine dikkat çekti.
Hemoroid ve anüs bölgesinde oluşan çatlakların belirtileri birbirine benzediği için karışabildiğini belirten Dr. Fatih Kaya, “Çünkü çatlaklar da kanama, ağrı yapabiliyor. Bu durum aynı sorunu yaşayan kişilerin hekime gitmeden birbirlerine kulaktan dolma bilgileri aktarmalarına, yanlış tedavilerin denenmesi nedeniyle sorunun ciddi bir boyut kazanmasına yol açabiliyor. Hemoroidin arkadaş tavsiyesiyle tedavisi mümkün değil” dedi.
Hastalığın tedavisinde en önemli sorunun utanıp çekinme nedeniyle hekime gitmemekten kaynakladığına değinen Dr. Kaya, “Oysa hemoroid etkili bir şekilde tedavisi mümkün olabilen bir hastalık. Geliştirilmiş yeni yöntemle yapılan operasyonlar sayesinde hastalar daha çabuk günlük yaşamlarına dönebiliyor. Burada bir diğer önemli nokta ise, 50 yaşındaki tüm hemoroidi olan ya da anüsten kanaması bulunan hastalara kalın barsak kanseri olup olmadığını atlamamak amacıyla kolonoskopi yapılmasıdır. Hastalar utanıp gelmeyince kanser de atlanabiliyor” dedi.
KANSER İLİŞKİSİ ATLANMAMALI
Hemoroidlerin genel cerrahi polikliniğine en fazla başvuran hasta grubu olduğuna değinen Dr. Okay Ergenoğlu da, hemoroid-kanser ilişkisinin atlanmaması gerektiğine dikkati çekerek şunları söylüyor:
Hastalar utanıp çekindiğinden hekime muayeneye gelmiyor. Hekime gitmeyince de komşularının dediklerini uyguluyor.
Dünyada en fazla alternatif tıp yöntemine başvurulan hastalık hemoroiddir.
Kanamayla gelen hastaların yüzde 45'inde hemoroid görüyoruz. Bu oranın içinde sadece yüzde 30-35'i hemoroidlerden oluşuyor, kalanında ise çatlaklar, kanserler gibi başka rahatsızlıklar bulunuyor.
Kalın barsağın son kısmı olarak bilinen rektumda görülen kanserler kanama ile kendini belli edebilir. Kalın barsak kanseritedavisi yaptığımız hastalara baktığımızda bunların yüzde 20'sinin hemoroid nedeniyle aylarca tedavi görüp geciktiğini biliyoruz.
Makat kanamalarının çok önemsenmesi ve mutlaka doktora gidilmesi, endoskopik yöntemle barsakların kontrolünün yapılması önem taşıyor.
Mutlaka parmakla makat muayenesi yapması gerekiyor. Parmak muayenesinin henüz bir alternatifi bulunmuyor.
TUVALETTE UZUN SÜRE ŞİDDETLENDİRİYOR!
Hemoroid oluşmasının en çok bilinen nedeni kabızlık. Kabızlık anüs bölgesindeki basıncı artırıyor, hemoroid yastıkçıklarının şişip aşağı doğru sarkmasına yol açıyor. Tuvalette uzun süre oturup dergi, gazete okumak nedeniyle basınç artıyor, damar yumakları şişip sarkabiliyor. Aynı şekilde hareket azlığı, uzun süre oturmak da aynı sonuçları doğurabiliyor.
Hemoroidden korunmak için sebze – meyve ağırlıklı beslenmek, hareket etmek, çok uzun oturmamak, bol su içme, tuvalette çok uzun zaman geçirmemek önem taşıyor. Sıcak suda oturmak da bölgedeki kasları gevşettiğinden işe yarıyor.
İleri evre Hemoroidin tedavisinin cerrahi yöntemlerle yapıldığını belirten DR. Fatih Kaya ve Dr. Okay Ergenoğlu, tedavi hakkında şu bilgileri verdiler;
Erken dönem hemoroidlerde cerrahi dışı tedaviler başarılı olabiliyor.
Kanamalı, ağrılı hemoroidlerde cerrahi tedavi yapılıyor. Klasik cerrahide dokunun kesip çıkarılması, kalan dokuların kapatılması gerekiyor. Sonuçları başarılı oluyor, ancak ameliyat sonrasında hastaların bir kısmı ağrıdan şikayetçi oluyorlar.
Ameliyat edilen bölge sinirlerin çok yoğun olarak geçişinin olduğu bir alan olduğundan, ameliyat sonrası şiddetli ağrı nadirengörülebiliyor.
Son dönemlerde yaygınlaşan Longo yöntemi hemoroid tedavisinde kullanılıyor. Özel bir zımba ile hemoroidler barsağın daha yukarı kısmına asılıyor. Bu yöntem son derece etkin, ameliyat sonrası son derece ağrısız. Ameliyat yarım saat sürüyor. Zaman zaman kananamalar olabiliyor, klasik cerrahiye göre daha az ağrı oluyor.
Hemoroidlerin nüksetmemesi için korunma önlemlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Beslenmeye dikkat edilmesi, kabızlığın önlenmesi hareket edilmesi, bol su içilmesi önem taşıyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —