HER YIL 743 MİLYON TON VERİMLİ TOPRAĞIMIZI KAYBEDİYORUZ
Manşet Haber 16.11.2019 18:55:32 0

HER YIL 743 MİLYON TON VERİMLİ TOPRAĞIMIZI KAYBEDİYORUZ

HER YIL 743 MİLYON TON VERİMLİ TOPRAĞIMIZI KAYBEDİYORUZ

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, dünyada kişi başına düşen erozyonla yitirilen toprak miktarının yılda 4 ton iken, ülkemizde bu oranın 10 tona ulaştığını söyledi.
İncefikir, erozyonun Türkiye'nin çevre problemlerinin başında geldiğini belirtti. Erozyonun insanları açlığa, yoksulluğa, susuzluğa ve göçe zorladığını dile getiren İncefikir, toprak erozyonunun çok önemli bir ekolojik sorun olarak güncelliğini koruduğuna dikkat çekti.
İncefikir, 'Doğal üretim varlıklarımızın bilinçsiz ve hoyratça kullanılması, topraklarımızın erozyon ile aşınmasına, üretim kapasitelerinin düşmesine, çoraklaşmaya ve ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır. Her yıl ortalama 743 milyon tona yakın verimli toprakla birlikte yaklaşık 9 milyon ton bitki besin maddesini kaybetmemize neden olan erozyon sonucunda toprağın yaşamsal döngülerinin bozulması, ekosistemin ve toprakların verimliliklerinin azalması gibi sorunlarla karşı karşıyayız.'
Türkiye'de toprak erozyonun önlenmesi için çalışmaların arttırılması gerektiğini söyleyen İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada işlenebilir toplam tarım arazisi 3 milyar 200 milyon hektardır. Bu miktarın 1 milyar 475 milyon hektarında işlemeli tarım yapılmaktadır. Son yıllarda kişi başına tarım arazisi gelişmiş ülkelerde % 14,3, gelişmekte olan ülkelerde ise % 40 azalmıştır. Uluslararası Tarım Örgütü FAO’ya göre 2050 yılında dünya nüfusu 2 milyar artarak 9,8 milyara ulaşacaktır. Bu durumda kişi başına düşen tarım arazisi 2000 yılında 0.23 hektar iken, 2050 yılında 0,4 hektara düşecektir.”

EROZYONA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Eğimin aşırı olması
Bitki örtüsünün zayıf olması
Bitkilerin tahrip edilerek toprağın cılız bırakılması
Tarlaların eğim yönünde sürülmesi
Şiddetli Yağış (Sel Erozyonu)
Aşırı otlatma
Nadas uygulamasıyla toprağın boş bırakılması
Yağış azlığı
Bitki örtüsünden yoksun alanlardaki aşırı rüzgar (Rüzgar Erozyonu)
Gibi faktörler Erozyon Nedenleri olarak değerlendirilebilir.
EROZYONU ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Ağaçlandırma
Bitki Örtüsünün muhafaza edilmesi
Meraların aşırı otlatılmaması
Nadas uygulaması yerine nöbetleşe ekim yapılması
Arazinin eğime dik sürülmesi
Yamaçlara taraçalandırma yapılması erozyonu engellemek için yapılması gerekenlerdir.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°