Tarih: 16.10.2013 17:10

Hububatta ekim dönemi

Facebook Twitter Linked-in

bugday_Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen 10,5 milyon hektarı aşkın bir alanda buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekildiğini, bu yıl da bu kadar bir alanda ekim yapılacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle isabetli ekim zamanının belirlenmesi çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, şöyle dedi:

“Çiftçilerimiz ekim zamanını çok iyi belirlemelidir. Alatav riskine (çimlerin kuruması) dikkat edilmesi gerekir. Bölgelerine göre değişmekle beraber hububat yetiştiriciliğinde kışlık ekimlerde özellikle Eylül ayının son iki haftası ile Ekim ve Kasım ayları tohum ekimi için büyük önem arz ediyor. Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da 8-10 derece olmalıdır. Yine ekim, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı zamanda yapılmalıdır. Ekim zamanının belirlenmesinde tohum çeşidinin soğuğa dayanıklılık gibi faktörler de önemlidir.”

Erken ve geç ekimin sakıncaları-

Bayraktar, erken yapılan ekimlerde, toprak sıcaklığın yüksek olmasının tohumların çimlenmemesine, topraktaki yetersiz nem ve ekim sonrası yağışların yetersiz kaldığı durumlarda ise tohum çimlenmesi ve arkadan gelen yüksek sıcaklık sonucu çimlerin kurumasına (alatav) neden olacağını ifade etti.

Şemsi Bayraktar, geç ekimlerde ise tohumlar kışa girmeden çimlenmeme veya yetersiz çimlenme durumu olduğunu, kış döneminde büyüme ve gelişme olmaması nedeniyle kışlık ekimden beklenen faydanın azalacağını belirtti. Bayraktar, ekimde gecikilmede yetersiz çimlenmenin, kışa zayıf ve cılız giren bitkinin kıştan ve bazı haşarelerden zarar görmesine neden olduğunu vurguladı.

Kaliteli ve yüksek verim için hububat yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, ekim, uygun tohumluk, gübrelemenin önemine de dikkati çeken Bayraktar, “Toprak hazırlığında ülkemizde özellikle buğday yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı İç Anadolu bölgesinde, yağış yetersizliği nedeniyle yaygın bir şekilde tahıl- nadas sisteminin uygulanmaktadır. Tahıl-nadas sisteminde nadastan beklenen faydanın sağlanabilmesi için anız bozmanın zamanında yapılması gerekir” dedi.

SERTİFİKALI TOHUM UYARISI

 

Hububat yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün alabilmek için sertifikalı tohumluk kullanılmalı, toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ekimde iyi hazırlanmış bir tohum yatağına mibzerle ekim yapıldığında ve sertifikalı tohum kullanıldığında dekara ekmeklik buğdaylarda 16-18 kilogram, makarnalıklarda ise 18-20 kilogram tohum kullanılmalıdır. Tohumluk kalitesinin iyi olmadığı, tarla hazırlığının kötü yapıldığı veya ekimin geciktiği durumlarda tohumluk miktarı artırılabilir. Ekim derinliği,normal koşullarda 5-6 cm arasında olmalıdır. Kaliteli ve bol ürün alabilmek için yüksek vasıflı tohumluk fevkalade önemli. İyi bir tohumluk bölge şartlarına uyan, önceden ekileceği bölgede denenmiş, bazı bölgeler için özellikle kurağa dayanıklı, sanayinin hammadde isteğine cevap verebilecek kalitede, tescilli veya üretim izinli, verim potansiyeli ve sürme hızı yüksek, taneleri dolgun, hastalık (sürme gibi) ile zararlılara karşı ilaçlanmış olmalıdır.

Hububat üretiminde kaliteli, yüksek verim için mutlaka gübrelemenin yapılması gerekir. Çiftçilerimiz gübreleme yaparken mutlaka toprak tahlili yaptırmalı, ihtiyaç duyulan bitki besin maddesine göre gübreleme programı uygulanmalıdır.

Toprağa hangi cins gübrenin ne miktarda verileceğine toprağın özelliği, toprak tahlil sonucu ve tarlanın verim seviyesine göre karar verilmelidir.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —