Tarih: 18.10.2017 13:18
'HUKUKSUZLUKLARA KILIF YAPILAN OHAL SONLANMALI'
OHAL'in 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Böylece 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL’in süresi, beşinci defa uzatılarak 17 Ocak 2018'e kadar devam edecek.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ülkemizde korku imparatorluğu ortamı yaratarak, farklı sesleri ve muhalif kimlikleri hedef alan siyasi iktidarın bu güne kadar yaptığı bütün hukuksuzluklara kılıf yaptığı olağanüstü halin (OHAL) derhal sonlandırılması gerektiğini açıkladı.Küçük yazılı açıklamasında, “Hükümeti; şeffaf, denetlenebilir hukuk devleti ve yönetimin, kendini güvende hisseden özgür yurttaşın ve toplumun altını oyan bu uygulamalara son vermeye çağırıyorum.” Ülkemizdeki durumunu, “Hukuk devleti, hak ve özgürlükler konusunda Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemlerinden birisi yaşanıyor” dedi.
OHAL’le birlikte insan haklarının siyasi iktidarın parti devleti anlayışı ile çok ciddi bir biçimde ve sistematik olarak ihlal edildiğini, mevcut uygulamalarla Türkiye’nin 1982 Anayasası’nın da gerisine düştüğünü savunan Adana Baro Başkanı veli Küçük, OHAL ve KHK'ların neden sonlanması gerektiğini ise şöyle dile getirdi:
“Terörle mücadele amaçlı OHAL kararı sonrası çıkartılan KHK’lar ile sivil yaşamın her alanını etkileyen hukuksuz uygulama ve kararların bir yargısal denetime açık olmaması nedeniyle hak ve özgürlükler ciddi bir şekilde zedelenmiştir. Yoğun açığa almalar, ihraçlar, soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalar ile ülkemiz açık cezaevine dönüşmüş, diğer yandan Avukatların mesleki faaliyetlerinin yürütülmesi zorlaşmış ve imkansız hale gelmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin açık ve ağır bir tehdit altında olduğu böylesi bir atmosferde, OHAL'in sürelerinin uzatılması doğru değildir. Bu uygulama bir an evvel sonlanmalı ve ülkemiz olağan günlerine dönmelidir. Bu karar ile darbe girişiminin tahribatı toplum ve yurttaş nezdinde daha da derinleşecek, günlük yaşam katlanılmaz hale gelecek ve özgürlükler kısıtlamaya devam edecektir.
667 sayılı KHK ile gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı, 668 sayılı KHK ile gözaltının ilk 5 gününe avukat ile görüş yasağı getirildi. 23 Ocak 2017’de yürürlüğe giren 682 sayılı KHK ile gözaltı süresi 30 günden 14 güne indirildi, gözaltında avukat görüş yasağı bir güne indirildi. Cezaevinde görüşlerde avukat müvekkilim görüşleri infaz görevlisi huzurunda ve sesli, görüntüle kayıt altına alınarak yapılmakta. Bu ve benzeri çağdaş ülkelerde olmayan bir çok hukuksuz uygulama devam etmektedir.
Adalet Bakanlığı açıklamasına göre, Temmuz 2017 tarihi itibari ile 169 bin 13 kişi hakkında adli işlem yapılarak gözaltına alındı, 50 bin 510’u tutuklandı, 43 bin 489’u adli kontrol ile serbest bırakıldı, 113 bin 440 kamu görevlisi kamu görevinden çıkarıldı, 1852’si göreve iade edildi. HSK kararı ile 4 bin 240 hâkim ve savcı ihraç edildi, 166’sı iade edildi.
OHAL'in bir an evvel sonlandırılması ve bu süreçte tartışmalı, evrensel hukuk kurallarına uymayan uygulamaların ve kararların iptal edilmesi, şeffaf, denetlenebilir, yargısal mekanizmalar etkin kılınarak yurttaşın devlete olan güveni yeniden tesis edilmelidir. Tamamen devre dışı bırakılan TBMM’nin asıl ve kurucu irade olması yeniden sağlanmalı, siyasi iktidarın keyfi, tartışmalı ve şüpheli idari kararlardan bir an önce dönülmeli, adil yargılanma hakkına, savunma hakkına, çalışma hürriyetine, basın özgürlüğüne, liyakat esasına dayalı kamusal hizmet anlayışı ve en önemlisi YURTTAŞIN DEVLETE OLAN GÜVENİNİ yeniden tesis edecek HUKUK DEVLETİ ilkesini bir an evvel hakim kılmak zaruridir.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —