“HÜKÜMET TARIM İŞÇİLERİNİN ÖLÜMÜNÜ SEYREDİYOR”
“HÜKÜMET TARIM İŞÇİLERİNİN ÖLÜMÜNÜ SEYREDİYOR”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin artık trafik kazaları ve ölümlerle değil, sorunlarının çözümüyle hatırlanması gerektiğini söyledi.
Her yaz döneminde onlarca tarım işçisinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Ömer Fethi Gürer son olarak da dün Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 kişinin öldüğünü ve 10 kişinin de yaralandığını söyledi.
Malatya’da meydana gelen trafik kazasıyla birlikte son 3 ay içinde meydana gelen 6 ayrı trafik kazasında 15 tarım işçisinin öldüğünü ve 56 tarım işçisinin yaralandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesi olağan gibi görünmeye başladı. Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.
Tarım işçilerinin sorunlarını Mecliste her fırsatta dile getiren, konuyla ilgili olarak soru önergeleri ve kanun teklifleri veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için 6 Şubat 2016’da TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi verdiğini de hatırlattı. Ömer Fethi Gürer, Sosyal güvenlikten mahrum ve uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin sorunlarının irdelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesinde, ekmek parası için zorlu mücadeleye giren tarım işçilerinin sorunlarının belirlenip yapılacak yasal düzenlemeler ile Meclis gündemine alınmasını istediğini vurguladı. Gürer, yaklaşık 1.5 yıl önce verdiği meclis araştırma önergesinde Mevsimlik işçilerin tüzel kişiliğe kavuşturularak güvenliksiz çalışmalarının önüne geçilip giderilip sorunlarının bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılmasını istediğini kaydetti.
600 BİN TARIM İŞÇİSİ VAR
Ömer Fethi Gürer, Resmi kayıtlara göre Türkiye’de 2014 yılında 152 bin, 205 yılında 167 bin ve 2016 yılında ise 155 bin mevsimlik tarım işçisinin olduğunun açıklandığını ancak kayıt dışı ve mülteciler ile bunların aileleriyle birlikte bu rakamın 600 bin kişiyi bulduğunu söyledi.
TARIM İŞÇİLERİNİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM SORUNU
Hasat dönemlerinde aileleriyle başka illere giden mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının da eğitim açısından sorunla yaşadığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Aslına bakılırsa mevsimlik tarım işçilerinin durumu ülkemizin kanayan bir yarası haline gelmiştir. Tarla ya da çiftliklerde sosyal güvenlikten uzak, sağlık koşulları uygun olmayan alanlarda çalışan ve mesai tanımının dışında çalıştırılan mevsimlik tarım işçilerini sadece trafik kazalarında değil, sorunlarının çözümüyle hatırlanmalıdır” diye konuştu.
Son olarak dün Malatya’nın Yazıhan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatlarını kaybeden tarım işçilerine rahmet, yaralananlara da acil şifalar dileyen Ömer Fethi Gürer, son 3 ay içinde ülkemizde tarım işçilerinin karıştığı 6 ayrı trafik kazasında 15 tarım işçisinin öldüğünü, 56 işçinin de yaralandığını ifade etti.
SON 3 AYDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARI
Ömer Fethi Gürer’in derlediği bilgileri göre son 3 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları şöyle:
9 TEMMUZ 2017: Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
5 TEMMUZ 2017: Konya’nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
28 HAZİRAN 2017: Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
21 HAZİRAN 2017: Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp, yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.
19 HAZİRAN: Mardin’in Midyat İlçesi’nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.
28 MAYIS: Kayseri-Sivas kara yolunun 22'nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyeti yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı