Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından her yıl çeşitli illerde hükümlü ve tutuklularca işyurdu atölye ve tesislerinde meslek eğitimi kapsamında üretilen ürünlerin sergilendiği Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın açılışı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından Adana’da açıldı.
Narenciye Parkı'nda düzenlenen açılış törenine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Mahmut Demirtaş, Hakimler ve Savcılar 1. Daire Başkanı Halil Koç, Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ile adli erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Fuara katılan 66 ceza ve infaz kurumundan hükümlü ve tutukluların, aldıkları eğitimin ve edindikleri mesleklerin hünerlerini burada sergilediklerini belirten Vali Demirtaş, ‘’El emeği, göz nuru birbirinden değerli ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadırlar. Son 15 yılda adalet sistemimizde gerçekleştirilen değişim ve dönüşümle birlikte, cezaların infazı artık dört duvar arasından çıkarılarak, tahliye sonrasına da hitap eder bir mahiyet kazanmıştır.’’ dedi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, işyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın ülkenin farklı yerlerinde her zaman düzenlendiğini belirterek, bu yıl ilkini Adana'da gerçekleştirdiklerini söyledi. Fuarda, 66 ceza infaz kurumunda mahkumlarca üretilen el ürünleri, göz nurlarının sergilendiğini vurgulayan Bakan Gül, bir ticaret kaygısı güdülmeksizin bir sosyal amaçlı projenin sonucu olarak fuarda ürünlerin sergilendiğini kaydetti.
16 yıldır her alanda olduğu gibi ceza infaz alanında da çok büyük reformlar, dönüşüm süreçlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Gül, 'Bu reform sürecinde bir yandan cezaevlerinin bir yandan uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılanması, diğer yandan da hükümlü ve tutuklular için iyileştirme çalışmaları, eğitim, kültürel, sosyal çalışmalar ve etkinliklerin arttırılması hep planlanmıştır ve hayata geçirilmiştir. İnfaz sisteminin modernleştirilmesi hem de insani standartlarının yükseltilmesi konusunda AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. İnsanı merkeze alarak baştan sona bu yaklaşım ve perspektif gözden geçirilmiştir. Elbette aslolan insanın bu ceza evlerinde ıslahı ve topluma kazandırılması çalışmasıdır. Yoksa bir kişinin kapalı bir yerde kalmasının ülkeye, topluma bir faydası yok. Asıl fayda, mahkum olan kişinin ıslahı, topluma kazandırılması anlamında gereken düzenlemenin yapılmasıdır. Elbette, ıslah ve rehabilite yöntemlerinin en önemlilerinden biri de kişinin meslekle uğraşmasıdır. Çünkü üreten katma değer sağlayan, faydalı olan kişiler toplum için toplumun düzeni için çok önemli bir kazançtır. Bu amaçla da işyurtları kurumu bu çalışmalardı yapmakta ve bugün dünyaya modern olacak bir seviyeye gelmiştir.' dedi.
Bugün itibariyle 52 binden fazla hükümlü ve tutuklunun bin 700'den fazla atölyede ve yaklaşık 180 iş kolunda çalışma yapmakta olduğunu belirten Bakan Gül, üniversiteler, belediyeler ve İŞKUR başta olmak üzere birçok kurumla işbirliği içerisinde bu çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Ceza evlerinin kendi ihtiyaçlarını sağlamak adına 6 bin büyükbaş, 8 bin 240 küçükbaş hayvanın 2017 yılında yetiştirildiğini dile getiren Bakan Gül, özellikle ülkenin ihtiyaç duyduğu tarım ve hayvancılık gibi stratejik sektörlerde de İşyurtlarının 2018 yılında da çok önemli bir misyonu ifa edeceğini, böylece ülkenin kalkınmasına da çok önemli bir katkı sağlayacağını dile getirdi.
Ceza infaz kurumlarının yaklaşık 31 bin 799 dekarlık tarım arazisinin, 16 bin 876 dekarının ekilebilir açık tarım arazisi olduğunu vurgulayan Bakan Gül, 'Bu alanın tamamı da işlenmektedir. Sera faaliyetleri de yapılmaktadır. Tüm bu faaliyetler bu sene de yine artarak devam edecektir.' diye konuştu.
Hükümetin Adana'da yapmış olduğu çok önemli yatırımlar olduğuna dikkati çeken Bakan Gül, birçok alanda toplam 32 milyar lirayı aşan yatırımları Adanalıların hizmetine sunduğunu kaydetti.
GÜL’DEN VATANDAŞA HALKA TATLI
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Seyhan İlçesi’ndeki Çakmak Caddesi’nde bulunan Tatlıcı Gönül Kardeşleri ziyaret etti.
Beraberinde Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri ile birlikte Tatlıcı Gönül Kardeşleri ziyaret eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, burada vatandaşlara tatlı ikramında bulunarak, Regaib Kandil’lerini kutladı.
Adana’daki programlarını tamamlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Mahmut Demirtaş ve beraberindeki protokol üyelerine teşekkür ederek, kentten ayrıldı.