Tarih: 27.10.2017 15:40

İHTİSAS OSB’LERİ DAHA İŞLEVSEL HALE GETİRİLECEK

Facebook Twitter Linked-in

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin daha işlevsel hale getirilmesi amacıyla oluşturulan ve koordinatörlüğünü Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü’nün üstlendiği komisyon, Adana’da bir araya geldi.
AOSB Başkanlığı’nda gerçekleştirilen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Koordinasyon Kurulu Toplantısına Başkan Bekir Sütcü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, OSBÜK Genel Sekreter Vekili Serkan Ata, Çalışma Grubu Sorumlusu Mühendis Aylin İnan, Mühendis Yaşar Yeşilyurt, Gaziantep OSB Bölge Müdürü Mevlüt Polat, Gaziantep OSB Başkan Vekili Settar Çamlıoğlu, Adana OSB Müdürü Mustafa Keskin, Adana Ticaret Odası Danışmanları Vedat Kahyalar ve Can Kabaali katıldı.
AOSB Başkanı Bekir Sütcü, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, koordinasyon kurulu toplantısında nelerin yapılabileceğinin görüşüldüğünü söyledi. AOSB Tarıma Dayalı İhtisas (2)
Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgeleri için koordinatörlük görevinin OSBÜK Başkan Yardımcısı sıfatıyla kendisine verildiğini hatırlatan Başkan Sütcü, “Türkiye’deki 13 OSB için gerekli yetkililerle bir araya gelerek istişareler yapacağız. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin işlevsel hale gelmesi için gereken iyileştirmeler, uygulama yönetmelikleri, daha iyi hizmet verebilmesi açısından neler yapılması gerektiği belirlenerek, hem ilgili bakanlığa, hem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na öneri götüreceğiz” dedi.
Bu kapsamda ilk toplantıyı Adana’da gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Sütcü, “Biliyorsunuz Ticaret Odasının öncülüğünde Adana’da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş kararı onaylandı. Bu ilk toplantımızın ardından ikinci toplantımızı Gaziantep’te gerçekleştireceğiz. Ardından diğer bölgelerde bu çalışmalarımız sürecek.
Bu toplantının ardından diğer 13 OSB’nin yetkilileri ve başkanlarıyla toplantı yapacağız. Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerinin Türkiye ekonomisine daha faydalı, daha işlevsel hale nasıl getirilmesi gerektiği konusunda OSBÜK Yönetim Kurulumuza ve bakanlığımıza rapor sunacağız” diye konuştu.
ADANA OSB, DİĞER BÖLGELERE YÖN VERİYOR
OSB Üst Kuruluşu Genel Sekreter Vekili Serkan Ata da, Adana’nın önemli bir öncü şehir olduğu kadar Adana OSB'nin de diğer OSB'lere yaptıkları çalışmalarla yön verdiğini söyledi.
Adana'da toplanmalarının amacının Tarım İhtisas OSB'lerin durumunu görüşmek olduğunu vurgulayan Ata, “Biz OSBÜK olarak hem Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri olduğu için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hem de sanayi tesisleri olduğu için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği halindeyiz' dedi.
Serkan Ata, Türkiye’deki 317 OSB’nin 13’ünün tüzel kişiliğini kazanmış Tarıma Dayalı İhtisas OSB’leri olduğunu belirterek, 'Biz de, bunlara nasıl değer katabiliriz, sorunlarını nasıl çözebiliriz diye bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonun koordinatörlüğü görevi de OSBÜK Başkan Yardımcımız ve Adana OSB Başkanımız Sn. Bekir Sütcü'ye verildi. Bu konuda yapacağımız çalışmalar kapsamında, değerli başkanlarımızla birlikte bir yol haritası çıkarıp bunu da ilk yönetim kurulu toplantımızda OSBÜK merkezinde dile getireceğiz. Şu anda Sanayi Bakanlığı kanunu içerisinde aday İhtisas OSB’leriyle ilgili yönetmelik çalışması var. Biz OBSÜK olarak bu konuyu çok yakından takip ediyoruz. Burada yakın bir zamanda çalıştay yapacağız” şeklinde konuştu.

MEVCUT DURUM ANALİZ EDİLMELİ
Adana’nın Karataş ilçesinde kurulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin açıklamalarda da bulunan Ata, ihtisas alanının sera ile ilgili olduğunu kaydetti.
Organize Sanayi Bölgeleri’nin Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğunu dile getiren Ata, şunları söyledi;
“Dolayısıyla bu çalışmalarda bize örnek teşkil edecek. Attığımız adımlardan emin, kararlı ve ne yaptığımızı bilerek hareket etmemiz gerekiyor. Mevzuatların, yasaların da buna göre çıkarılması gerekiyor. Bunlar tabi süreçlerle belirlenecek. Biz öncelikle tamamını dinleyeceğiz. Her bölgenin kendine göre farklı sorunları var, farklı konuları var, kendi problemleri var. Daha sonraki aşamada bu bölgelerin sorunlarına eğileceğiz. Ama önce bir masanın etrafında, hem sektör temsilcileri, hem kamu kuruluşları, hem bakanlık bürokratlarıyla bir araya gelerek mevcut durumu bir analiz etmemiz gerekiyor.”
AMAÇ OSB ÇÖPLÜĞÜ YAPMAK DEĞİL
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Deniz Oruç ise Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerinin yapısı, işleyişi, Türkiye’deki sayıları ve hangi durumda olduğunun OSB üst kurulunda anlatıldığını söyledi.
Bu OSB’lerin dünü, bugünü, yarını şeklinde yapılacak çalıştayın nerede, nasıl, ne şekilde yapılacağının kararlaştırıldığını belirten Oruç, “Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerinin daha iyiye gitmesi, sürdürülebilir olması için neler yapılması gerektiği görüşülecek. Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerinin amacı, OSB çöplüğü yapmak değil, esas olan üreticinin OSB’de yer almasıdır” ifadelerini kullandı.
13 OSB, 15 YENİ BAŞVURU VAR
Oruç, “Şuanda mevcutta Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerin 13’ü tüzel kişiliğini kazanmış durumda. 15 OSB’nin de başvurusu var. Ama biz talebi almadan önce ön inceleme yapıyoruz. Eğer OSB gerçekten sürdürülebilirse, yatırımcıların öz kaynakları güçlü ise ve o ilde ihtiyaç duyuluyorsa ve OSB’nin sahibi varsa ondan sonra başvurusunu alıyoruz” dedi.
Oruç, Karataş Tarıma Dayalı İhtisas OSB’sinin kuruluşunun 3 ay önce onaylandığını, bu kapsamda Adana’ya geldiklerini, paydaşlarla tanıştıklarını ve Vali Mahmut Demirtaş’a bilgi verdiklerini de sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —