Adana Sanayi Odası, KOSGEB Adana Hizmet Merkezi, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce düzenlenen panelde, “İklim Değişikliği, Çevresel Etkiler ve KOBİ’lere Yeni Destek Modelleri” anlatıldı.ADASO Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, iklim değişikliklerinin ekonomik faaliyetlerden, tarım ürünleri çeşitliliğine kadar çok geniş yelpazede insan yaşamını etkilediğini, her yıl yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne, 1,2 trilyon dolar zarara neden olduğunu bildirdi. İklim değişikliğinin yol açtığı kayıpların gelecekte daha vahim sonuçlara ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Kıvanç, çevreye etkilerinin azaltılması için acilen etkin önlemler alınması gerektiğini belirtti. Kıvanç, alınacak önlemlerin işletmelere maliyet yükü getireceğini, maliyetin KOSGEB aracılığıyla devlet tarafından desteklenecek olmasını önemsediklerini kaydetti.
KOSGEB’in faaliyetleri ve destek modelleri ile ilgili bilgi vere
n Adana Hizmet Müdürü Hamit Sucu da, işletmelerin üretim, eğitim, verimlilik, standartlara uygun üretim konusunda desteklendiğini bildirdi. KOBİ’lerin ülke ekonomisine katkısının 10 yılda yüzde 40’tan yüzde 80’lere ulaştığını belirten Sucu, “İşletmelerin gelişimleri ve yurtdışı pazarlara açılmalarına danışmanlık çalışmaları ve finansal desteklerle katkı sağladık” diye konuştu.
Çevre ve şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ise, iklim değişikliklerine karşı alınması gereken önlemler konusunda ÇED raporunun önemli olduğunu dikkat çekti. Kırılmaz, projelerin çevreye etkilerinin belirlenerek, olumsuz etkilerin en aza indirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mesut Başıbüyük’ün başkanlığında yapılanpanelde, KOSGEB Uzmanı Adil Göksel “Çevre Projesi faaliyet ve çıktıları”, Çevre İl Müdür Yardımcısı Halit Ergin “Çevre Mevzuatı ve firmalar”, Teknik Bağlantı A.Ş. Üretim Müdürü Tuncay Karakoca ve Mazlum Mangtay Boru A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Dinler “Çevre uygulamaları” ile ilgili bilgi verdi.