“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TERMİK SANTRALLERE DİKKAT”
Manşet Haber 22.10.2016 14:09:32 0

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TERMİK SANTRALLERE DİKKAT”

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TERMİK SANTRALLERE DİKKAT”

Adana(Ulus)--Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Kasım 2015’de gerçekleştirilen Paris İklim Zirvesi’nde402.23ppm CO2-eşd. olan sera gazı miktarının Ağustos 2016’da 404.07ppm CO2-eşd‘ye çıktığını söyledi. Bozoğlu “2020 yılından sonra yürürlüğe girmesi planlanan anlaşmayı, ABD, Çin, Hindistan ve AB’nin de onaylaması ile yürürlüğe girme koşulları sağlanmıştır. Türkiye ise Nisan 2016’da anlaşmayı imzalamış olmasına rağmen TBMM’de anlaşmayı henüz onaylamamıştır. Türkiye’nin tereddütsüz anlaşmaya destek olması ve uluslararası toplantılara katılımındaki gelişme olumludur” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında iklim değişikliği ve Termik santrallerle ilgili bilgiler verdi, Paris İklim Anlaşması’nın sürecini takip etmekte, herkesin sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunması adına iklim değişikliğine karşı çalışma yapmaktadır” dedi.
Türkiye’nin İklim Değişikliği 6. Bildirim Raporu’na göre Enerji’den kaynaklı sera gazı emisyonu 320.763,5 Kton CO2-eşd olduğunu ifade eden Bozoğlu şunları söyledi;
“Sera gazı emisyonlarının %67,8’i enerji kaynaklıdır. Bu nedenle, fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerektiği açıktır. Termik santraller sera gazı emisyon kaynaklarının başında gelmektedir. Ülkemizde yapılan ve yapılması planlanan termik santrallerde ciddi bir artış görülmektedir. Tablo ve grafikte görüldüğü üzere 2009-2013 yılları arası termik bazında enerji üretimi %71.6 artış gösterirken, bunun yanında diğer yenilebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimindeki artış daha düşüktür. Termik kaynaklara dayalı bu artış aynı zamanda sera gazı emisyonlarında da artışa sebep olmuştur.
Kömürlü termik santrallere ilişkin mevcut durum analizi yapılırken Adana-Hatay ve Mersin olmak üzere 2 bölge ele alınmıştır. Mevcut, inşa halinde olan ve planlanan santrallere ilişkin teknoloji, kapasite bilgileri, üretecekleri enerji miktarları, alan bilgileri, kesilecek ağaç miktarları, kullanılacak kömür miktarı ve açığa çıkacak kül miktarlarına ilişkin teknik bilgiler projelerin ÇED raporlarından temin edilmiştir.
Adana ve Hatay İllerinde mevcut ve planlanan termik santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarı 3.645.883,31 m2 yani yaklaşık 365 hektar (Yaklaşık 490 futbol sahası) olarak verilmiştir. Planlanan santrallerin ÇED raporlarında kesilecek ağaç miktarları net olarak belirtilmemiştir. Yalnızca planlanan 2 santral projesi kapsamında kesilecek ağaç miktarı 43.156 adet olarak verilmiştir. Yok olan bu ormanlarla birlikte karbondioksit tutma ve oksijen üretim kapasitesinin azalacağı su götürmez bir gerçektir.
Yine ÇED raporlarına göre, Adana ve Hatay İllerinde mevcut ve planlanan termik santrallerde yılda toplam 67 milyon 407 bin 626 ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 10 milyon 721 bin 782 ton kül açığa çıkacaktır. Mersin İli’nde planlanan Eren Termik Santralinde ise yılda 5 milyon 480 bin ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 564 bin 480 ton kül açığa çıkacaktır. Yılda toplam 72.887.626 ton kömür yakılacak ve 11.286.262 ton kül açığa çıkacaktır. Bu miktarda bir tüketimin ve oluşacak etkinin kümülatif olarak değerlendirilmediği görülmektedir. Hava kirliliğine dair de kümülatif etkinin değerlendirilmediği yine raporlarda oraya çıkmaktadır”
“YILDA 168 MİLYON 522 BİN TON/YIL CO2 SALINACAK”
Termik santralde yakılacak kömürden elde edilecek 1 MWh elektrik üretimi için 1 ton CO2 havaya salındığı öngörüldüğünü, bu kapsamda Adana ve Hatay İllerinde planlanan santrallerin tamamının işletmeye geçmesi ile birlikte yılda bacadan salınacak CO2 miktarı en az 168 milyon 522 bin ton/yıl olacağını aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mersin İlinde planlanan santralin işletmeye geçmesi ile birlikte ise yılda salınacak CO2 miktarının 15 milyon ton olacağını ifasde etti. Bozoğlu “Bölgede yılda toplam açığa çıkacak CO2 miktarı en az 183 milyon 522 bin ton olacaktır” dedi.
“TERMİK SANTRAL PROJELERİ ACİLEN SONLANDIRILMASI”
Dünyanın yok oluşuna katkı vermemek adına termik santral projeleri acilen sonlandırılması gerektiğine işaret eden Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Odası Başkanı Baran Bozoğlu, sözlerini şöyle tamamladı;
“Hali hazırda devam eden ancak yetersiz olan enerji tüketimimizi azaltacak, verimliliği arttıracak ve kayıp ve kaçakları engelleyecek çalışmalar daha fazla desteklenmelidir. Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Paris Anlaşması’nın meclisimizde kabul edilmesi için vakit kaybedilmemelidir.”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°