Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, salgın sürecinde yerli ilacın öneminin bir kez daha net olarak ortaya çıktığını belirterek Türkiye'nin yerli ilaç için seferberlik başlatmasını istedi. İlaçta dışa bağımlılığın mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Barut, ilacın üretiminden tüketimine söz sahibi olan eczacılara kulak verilmesini talep etti. İhtiyaç gözetilmeden açılan Eczacılık Fakülteleri'nin neden olduğu istihdam sorununa da dikkat çeken Barut, yeni fakülte açılmamasını, koşulları sağlamayan fakültelerin kapatılmasını, kontenjan sınırlaması için çalışma yapılmasını istedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle yerli ilacın öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 'Yerli ilaç ile birlikte araştırma-geliştirme faaliyetlerinin önemi bu süreçte daha çok ortaya çıkmış, salgınla mücadelede kullanılacak ilaçların üretimi ve bulunabilirliğinin ne denli hayati olduğu net olarak bir kez daha görülmüştür' dedi. Yerli ilaç atılımı için daha fazla vakit kaybedilmemesini isteyen Barut, 'Salgın sürecinde halk sağlığının korunması ve yurttaşların tedavisinde yaşamsal öneme sahip ilaçta yerliliğin mutlaka sağlanması ve dışa bağımlılıktan kurtulunması zorunludur. Bir çok ülkenin en temel koruyucu ekipmana bile erişemediği gözlenirken stratejik öneme sahip ilaçta tedarik sorunu yaşanmaması adına yerli ilaç üretiminin desteklenmesi için herkesin seferber olması gerekiyor. İlacın üretiminden tüketimine söz sahibi olan eczacıların sesini dinlemeliyiz' diye konuştu.
Türkiye'de son dönemde plansız ve ihtiyaç gözetilmeden Eczacılık Fakülteleri açılmasına da tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Ülkemizin en can yakıcı sorunlarından birisi de her alanda yetersiz istihdam ve rekor kıran işsizlik gerçeğidir. Üreten bir ülke olması gerekirken tüketim ekonomisine esas alan iktidarın yanlış politikaları eczacıları da mağdur etmektedir. Türkiye'de sayısı kısa sürede neredeyse 6-7 kat artarak 50'yi aşan Eczacılık Fakültesi açılması akıl alır gibi değildir. İhtiyaç olmadan açılan bu fakültelerin kontenjanı 3 bin sınırına dayanmıştır. Bu durum eczacılar arasında istihdam sorununu açığa çıkarmıştır. Eğer bu soruna çözüm üretilmezse, bu plansız uygulama devam ederse çok kısa süre içerisinde istihdam sorunu ciddi boyutlara ulaşıp kangrene dönüşecektir. Ülkemizde ihtiyaç olmadan Eczacılık Fakültesi açılmasını istemiyoruz. Şartları karşılamayan fakültelerin kapatılmasını talep ediyor, kontenjan sınırlaması getirilmesini öneriyoruz.'