İlk Ağız İçi Kanser Ameliyatı

8.02.2016 13:25:09

İlk Ağız İçi Kanser Ameliyatı

Adana’da 43 yaşında bademcik kanseri Abit Takval isimli Suriyeli hasta Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Da Vinci robotuyla ameliyat edildi.

Abit Takval üç ay önce başlayan zamanla artan boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk, kilo kaybı şikâyetleri ile hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde bademcik kanseri olduğu anlaşıldı.

agiz_ici_kanser_ameliyatAdana KHB Genel Sekreteri ve Kulak Burun Boğaz uzmanı Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan tarafından hastaya TORS(transoral robotik cerrahi) ameliyatı yapıldı. Da Vinci Robotik Cerrahi sistemiyle, solunum yoluna delik açılmaksızın ağız içinden yapılan ameliyatla, hastanın sağ bademciği ve dil kökünün sağ tarafı alınarak kanserli dokusu temizlendi. Kan tranfüzyonuna gerek kalmayan ve yoğun bakım ihtiyacı olmayan hasta aynı gün ayağa kalktı.
Abit Takval ‘’3 ay önce karım da kanserden öldü 9 çocuğumla geçim derdi verirken bende kanser olduğumu öğrendim, Osman Hocam bana ve aileme ikinci bir şans verdi, herkese teşekkür ederim’’ dedi.

ÇUKUROVA BÖLGESİNİN İLK TORS AMELİYATI
Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan,‘’Hastanın boğazının sağ tarafından dil köküne uzanan büyük bir kitle vardı, sağ bademciği sol tarafa göre normalden daha büyüktü ve üzerinde yaralar bulunmaktaydı. Yaradan alınan biyopsi sonucu bademcik kanseri olduğu anlaşıldı. Kendisine Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemiyle ağız içinden girilerek yapılan transoral robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyat Adana ve bölge illerde bu sistemle yapılan ilk ameliyattır. Sağlık Bakanlığımızın katkılarıyla bölgemize kazandırılan Da Vinci Robotuyla bölgedeki ilk bademcik kanseri TORS ameliyatını yapmanın gururunu yaşıyorum’’ dedi.

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan  robotik cerrahi sisteminin avantajlarını şöyle anlattı: Bu teknik, açık cerrahiye kıyasla hastalarda daha az travma yaratıyor, cerrahlara sunduğu büyütülmüş ve yüksek çözünürlüklü görüntü ve hareket yetileri fazla olan enstrümanları ile, pek çok sinirin ve damarın bulunduğu hassas ve dar alanda daha güvenli bir çalışma imkanı sağlıyor. Robotik Cerrahi ameliyatından sonra enfeksiyon riski azalıyor. En yetenekli hekimin elleri ancak 180 derece hareket edebilirken robotun küçük elleri 540 derece hareket edebiliyor. Titreme riski hiç bulunmuyor.’’

SGK'DAN KARŞILANIYOR
Robotik cerrahi için hasta seçiminde, ameliyattan yarar sağlayacak hastaların belirlenmesinin önemini vurgulayan Arıkan, Robotik Cerrahi ameliyatlarının kamu hastanelerinde korkulacak kadar yüksek ücretlerde olmadığını söyledi. Ameliyat ücretleri hastaların SGK'sı tarafından karşılanıyor. Yalnızca hastalara pek çok avantaj sağlayan aletin her operasyonda değişen küçük parçaları için, hastanın hastaneye ek ücret ödenmesi gerekiyor’’ dedi.

ROBOTİK CERRAHİ İLE DOKTORUN BAŞKA ŞEHİRDEN AMELİYAT İMKANI
Arıkan Robotik Cerrahinin geleceği ile ilgili’’bu sistem ilk olarak uzaydaki astronotların sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde kullanılmak üzere NASA tarafından geliştirildi. Böylece astronotlar, dünyadaki cerrah konsolunu kullanılarak uzaktan ameliyat edilebileceklerdi. Şu anda doktorlar, aynı odadan ameliyatı gerçekleştiriyorlar. Bir aksilik durumunda hemen açık ameliyata dönülebiliyor. Ancak hekimlerin başka şehirlerdeki veya ülkelerdeki hastaları uzaktan ameliyat edebilmeleri için çalışmalar devam etmekte. İleride belki yapay zekayı kullanacağız, belki de 30 yıl içinde teknolojiyle cerrahinin tanımı değişecek. Bizim de gelişimimizi bu yönde yapmamız gerekiyor. Adana bölgesi olarak teknolojide bu sürecin bir parçası olmak bizi çok heyecanlandırıyor’’dedi.



1

DEMİRÇALI: HERKESE ŞEFFAF, ADALETLİ VE ADİL BİR HİZMET

2

AKDENİZ SANAT GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ

3

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İKTİDARIN SORUMLULUĞUDUR"

4

VETERİNER HEKİMLERİ DARP EDEREK HAYVANLARI KORUYAMAZSINIZ!

5

SEYHANLI MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI