ILO’DAN ADANA, ŞANLIURFA VE KONYADA KAYITDIŞI ÇALIŞMASI
ILO’DAN ADANA, ŞANLIURFA VE KONYADA KAYITDIŞI ÇALIŞMASI
Suriyeli ve Türk mikro işletmelerin ve çalışanların kayıtlılığa geçişini desteklemek üzere Şanlıurfa, Adana ve Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri (ESOB’lar) bünyesinde BİLMER olarak anılan üç Bilgi Merkezi daha kurulduğu açıklandı..
Açılan merkezler, bulundukları illerdeki ESOB’ların kurumsal kapasitelerini güçlendirmenin yanı sıra, rehberlik ve yönlendirme hizmetleri sağlamak suretiyle işverenler ve çalışanların işgücü piyasasının kural ve düzenlemeleri ile kayıtlılığa geçiş hakkında farkındalıklarını artırmak amacıyla Gaziantep’te hizmet veren GESOB BİLMER ile güçlerini birleştirdi. Eğitim ve istihdam fırsatlarına dair yönlendirmeler yapan Bilgi Merkezleri, çalışma izni başvuruları konusunda destek hizmetleri de sunuyor.
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, 'Herkes için kayıtlı istihdam ve insana yakışır işleri desteklemek suretiyle sosyal adaleti daha da ileri götürmekten kıvanç duyuyoruz. GESOB BİLMER halihazırda Gaziantep’te Suriyeli ve Türk işverenler ve çalışanlara çok değerli hizmetler veriyor. Şanlıurfa, Adana ve Konya’da açılan bu yeni bilgi merkezleri de, birlikte çalıştığımız ortaklarımızla bu illerdeki esnaf ve sanatkâr odaları birliklerinin kurumsal kapasitesini güçlendirmemizi sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.
Adana ESOB Başkanı Niyazi Göger, kentte kurulan Bilgi Merkezi’nin önemine dikkat çekerek “Kentimizdeki mikro işletmeler ve çalışanları, kayıtlı çalışmanın önemi ve yararları hakkında bilgilendirmek her zaman önceliğimiz oldu. Şimdi bu Bilgi Merkezi ile teknik rehberlik ve mali destek hizmetleri sağlayarak daha çok sayıda insana ulaşabileceğiz” dedi.
Konya ESOB Başkanı Muharrem Karabacak ise “İnsana yakışır işlere erişim ve kayıtlılığa geçiş, ilimizde huzur ve ekonomik kalkınma için çok büyük önem taşıyor. Bu Bilgi Merkezi vasıtasıyla kayıtdışı istihdamı azaltma çabalarımızı yoğunlaştırarak mikro işletmeler ve çalışanların kayıtlılığa geçişi için gerekli teknik rehberliği sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Şanlıurfa ESOB Başkanı Mehmet Şefik Bakay da merkeze ilişkin değerlendirmesinde, “Kayıtlılığı artırmak, ilimizde bu konuda farkındalığı geliştirmek ve çok ihtiyaç duyulan rehberlik hizmetlerini sunmakla başlar. İnanıyoruz ki bu Bilgi Merkezi sayesinde, herkes için insana yakışır işlerin yararları hakkında mikro işletmeler ve çalışanların farkındalığını artırmak suretiyle, kayıt altına alınanların sayısını da yükselteceğiz” dedi.
Yapılan açıklamaya göre, Bilgi Merkezleri (BİLMER’ler), ILO Türkiye Ofisi tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ile yakın işbirliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda uygulanan “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında kuruldu. Proje, KfW Kalkınma Bankası aracılığı ile Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.
Proje kapsamında önümüzdeki aylarda İstanbul, Ankara, Hatay, Mersin, Bursa ve İzmir’de yeni Bilgi Merkezleri açılacak.