İMAR PLANLARI FEN VE TEKNİĞE UYGUN OLARAK YAPILMALI
Manşet Haber 25.08.2021 14:02:08 0

İMAR PLANLARI FEN VE TEKNİĞE UYGUN OLARAK YAPILMALI

İMAR PLANLARI FEN VE TEKNİĞE UYGUN OLARAK YAPILMALI



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ahmet Uncu, kente ait planlar yapılırken, derelerin korunmasını, derelerin işgal ettiği alanlarda yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini savundu.
Adana ve Osmaniye illerinde çıkan yangınlar sonucunda binlerce hektar ormanın yanarak kül olduğunu kaydeden TMMOB İKK Sekreteri Uncu, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
“İlgili kurum ve kuruluşlar bu yangınları küresel ısınmanın sonucu “doğal afet” olarak nitelendirmiştir. Aynı zamanda yangınların başladığı ilk günlerinde “Biz Büyük Bir Ülkeyiz” söylemleriyle gelecek yardımlar reddedilmiştir. Oysaki başlangıcında alınacak tedbirler, zamanında ve kapsamlı müdahaleler, yangının boyutunun bu denli büyümesini engelleyebilirdi. Her felaket sonrası olduğu gibi vatandaşa İBAN numarası göndermeyi de ihmal etmemişlerdir. Yangının başladığı ilk günlerde turizm bölgelerindeki ormanlarla ilgili çıkarılan turizmi teşvik kanunu da düşündürücüdür.”
Yangınların yaraları sarılırken, bu defada ülkemizin sel felaketleri ile boğuşmaya başladığını, önce Van’da daha sonra Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinin, can ve mal kaybına neden olduğunu belirten Uncu: “Özellikle Karadeniz’de meydana gelen sel, çok sayıda insanımızın canına mal olduğu, birçok insanımızın da kayıp olduğu belirtilmektedir.
Bu sel felaketinin sadece doğal afet olarak nitelendirilmesi kabul edilemez. Zira doğanın binlerce yılda kurduğu dengeyi, HES yapmak için ormanları kesip, derelerin akışını ve debisini değiştirip, dere havzasını imara açarak konut yapılmasına müsaade edilirse, üstelik kaçak yapılar “İmar Affı” ile yasal hale getirilirse, bu sonuçlar kaçınılmaz olacaktır. Bu olayları doğal bir afet olarak değil olsa olsa yetersiz ve öngörüsüz yöneticilerin sebep olduğu bir afet olarak değerlendirebiliriz. Unutulmamalıdır ki; günü geldiğinde dereler mülkünü geri alır.”
İMAR PLANLARI FEN VE TEKNİĞE UYGUN OLARAK YAPILMALI
Adana yerelinde değerlendirme yapan Uncu, Adana’nın ülkenin sayılı nehirlerinden olan Seyhan nehri ve bu nehri besleyen dereler üzerine kurulduğunu kaydederek ilimizde yerel yöneticiler, şehri planlarken, günlük çözümlerle, “ben yaptım oldu” mantığı ile hareket ederek, Adananın çarpık bir kent haline gelmesine sebep olmuştur, diye konuştu.
Uncu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şehre ait planlar yapılırken, dereler korunmalı, derelerin işgal ettiği alanlar içine yapılaşmaya izin verilmemelidir. Özellikle Seyhan nehri kıyıları rekreasyon alanı olarak belirlenmelidir. TMMOB bileşenleri olarak, Adana’da yıllarca dile getirdiğimiz “İmar planlarının” fen ve tekniğe uygun olarak yapılması talebimiz, ne acıdır ki yerel yöneticiler tarafından dikkate alınmamıştır.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.4° / 23.1°