İMO: MENDERES BULVARINDA İŞGALLERE SON VERİLMELİ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, Adana ve bu kentte yaşayanların hak etmedikleri bir çirkinlik yaratan Adnan Menderes Bulvarındaki işgallerin bir an önce ortadan kaldırılmasını istedi.
İMO ‘dan yapılan açıklamada, “Seyhan Baraj Gölü’nün, Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) ve dolu savak bölgesinin güvenlik gerekçesiyle kullanıma kapatılmasından sonra; Adanalıların piknik, mesire yeri olarak yararlanabileceği merkezdeki tek alanın, Adnan Menderes Bulvarı olduğunu belirten Aksungur; ne yazık ki bu alanı halkın özgürce kullanımının, işgallerle kısıtlanmış olduğu ”ifade edildi.
Topoğrafik engeller hariç, Seyhan Baraj Gölü’nün sol sahilini boylu boyunca Adnan Menderes Bulvarı’nın kapladığını söyleyen Aksungur; yakın zamanda bu bulvarda geliştirme çalışması yapılmış olduğunu ancak olması gereken yeterliliğe ulaştırılamadığını kaydetti.
Bu durumun yerel yönetimlerin, öncelikleri ve imkanları ölçüsünde zamanla çözebilecekleri bir çalışma boyutunda olduğunu belirten Aksungur, bunun Adana halkına sunabilecekleri projeler olarak geliştirilebileceğini ilave etti.
Aksungur sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak Menderes Bulvarı’nın tam da orta yerinde, Seyhan Baraj Gölü içinde, Adanalılar tarafından “Amerikan Adası” olarak bilinen alanda yasadışı işgaller, korkunç bir çirkinlik ve garabet olarak karşımızda durmaktadır.
Hangi yerel yönetici bu işgale, ‘ön verdi’, ‘yol açtı’ , ‘izin verdi’ ya da ‘ruhsat verdi’ bilinmemekle beraber; mevcut durum, tam da ‘ben yaptım oldu’ misali sonuna kadar yasa dışı işgaldir.
Bu durum; şu anda yürürlükte olan 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’un; zaman içinde getirilen istisnalarına rağmen, baştan sona açık ve net ihlalidir. Bu ihlalin ortadan kaldırılması için, ortada verili bir ‘izin’, ‘ruhsat’ mevcut olmadığından, hiçbir kurul, meclis kararına da ihtiyaç yoktur.
Mevcut duruma ilişkin kanuni uygulamalarla ilgili olarak, konunun muhatabı olan her düzeydeki yerel yöneticiler, 3621 Sayılı Kıyı Yasa’nın;
Amaç: Madde 1
Kapsam: Madde 2
Genel Esaslar: Madde 5,6
Kontrol: Madde 13, 14 ‘ e bakabilirler.
Kısacası, anılan yasanın istisnalarından olan, Sahil Güvenlik, Dolum Boşaltım Tesisi, Turizm, Uluslararası Mutabakatlar vb. maddelerinin de Seyhan Baraj Gölü’nde karşılığı olmadığına göre, bu yasadışı işgallerin bir an önce sonlandırılıp, Adana’nın bu garabetten kurtarılması gerekmektedir.
Mevcut Ada’nın, Adnan Menderes Bulvarına giriş tarafı dışında, işgal edilmemiş, halkın özgürce kullanımına açık bir alan bırakılmamıştır. Hali hazırda suları çekilmiş gölün tabanına da masalar kurulmuş vaziyettedir. Aslında sayıları ve kapladıkları tüm yarımada göz önüne alındığında; kapasiteleri Adanalıların piknik vb. etkinliklerindeki alışkanlıklarına göre, en yoğun yaz aylarındaki kullanım ihtiyacının da üzerindedir.
Kaldı ki; Adanalıların ‘Amerikan Adası’ olarak adlandırdığı bu alan, Seyhan Baraj Gölü içinde olup, zamanında kamulaştırıldığı için özel mülkiyetten de bahsedilmeyip, tamamen kamunun, DSİ ve/veya Milli Emlak’ın mülkiyetinde olan bir alan olup; mevcut 3621 Sayılı Kıyı Kanunu yürürlükte olduğu müddetçe, hiçbir kurum tarafından ruhsatlandırılması da mümkün değildir.
Anılan bölge imarlı alan olmayıp, ruhsat ve iskana da tabi olmadığından elektrik, su, atık su aboneliği de muhtemelen yoktur. Çünkü bu bölgede aboneliğe uygun bir alt yapı da mevcut değildir.
Ayrıca son olarak şu soruyu sormak isteriz: Buradaki tesislerin atık suları nereye gidiyor?!!
Marka kent Adana ve bu kentte yaşayanların hak etmedikleri bu garabet ve çirkinliğe bir an önce son verilmelidir. Yetkililere, Adana halkına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”