İMO’DAN SICAKTA BETON DÖKÜMÜ UYARISI

3.07.2019 14:28:12

İMO’DAN SICAKTA BETON DÖKÜMÜ UYARISI

“GÜVENLİ YAPI ÜRETİMİ İÇİN BETON DÖKÜMÜNE DİKKAT EDİLMELİ”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, yaz aylarında inşaatlardaki beton dökümüne dikkat edilmesi çağrısında bulundu. İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada içinde bulunulan bu sıcak yaz aylarında, mesleki ve toplumsal sorumlulukları gereği, beton dökümü ile ilgili kamuoyunu ve meslektaşlarını uyarmayı bir görev olarak gördüklerini vurguladı.
Adana gibi sıcak havaya sahip kentlerde ve bölgelerde sıcak havada beton dökümü kurallarına uyulmasının hayati önemde olduğuna işaret eden Turanbayburt. “Beton dökümü taşıyıcı sistemi teşkil eden demir-beton ikilisinin standartlara uygun bileşiminin sağlamak olduğundan, yapının dayanımını dolayısıyla can ve mal güvenliğini doğrudan etkilemektedir” dedi.
Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 95’inin deprem kuşağında yer aldığını, dolayısıyla sıkça karşılaşılan depremlerle büyük can ve mal kayıpları yaşandığını söyleyen Turanbayburt, “Depremlerde yıkılan binalarda yapılan teknik araştırmalar, standart dışı, kalitesiz beton kullanımının ve bilinçsiz uygulamaların bu yıkımların önemli bir nedeni olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde deprem olmadan da binalar yıkılmaktadır, bu binalarda standartlara uygun olmayan beton üretimi yapıldığını teknik analizler ortaya koymaktadır. Yapıların güvenliği açısından betonun kalitesi vazgeçilmez bir gerçekliktir. Betonu oluşturan yapı malzemelerini bir arada tutan ve dayanım kazandıran, çimento ve su arasında gerçekleşen “hidratasyon reaksiyonu” dur. Bu reaksiyonun gerçekleşmesi için yeterli miktarda su ve belirli bir sıcaklık gerekmektedir. Su miktarını ve sıcaklığı etkileyen tüm faktörler dolayısıyla betonun özeliklerini de etkiler” diye konuştu.
HAVA ŞARTLARI MUTLAKA DİKKATE ALINMALI!
Özellikle de sıcak havasıyla dikkati çeken Adana’da yapı üretim sürecinde beton dökümünde daha hassas ve dikkatli olmak gerektiğini dile getiren Turanbayburt, şunları söyledi:
“Adana gibi sıcak iklime sahip tüm kentlerimizde, yapı üretim aşamalarında hava şartları mutlak dikkate alınmalıdır. Sıcak hava, TS 1248 (Anormal Hava Koşullarında Beton Yapım, Döküm ve Bakım Kuralları) standardında art arda 3 günlük hava sıcaklığı ortalamasının 30°C’nin üzerinde olması durumu olarak ifade edilir. Adana ve benzeri iklime sahip olan kentlerde neredeyse tüm yaz mevsimini bu sıcaklıklarda geçiriyoruz.
Hava sıcaklığının fazla olması beton içindeki suyun hızla buharlaşmasına, beton akışkanlığının azalmasına, işlenmesinin zorlanmasına, dayanım kaybına, beton yüzeyinde daha fazla rötre çatlağı oluşup betonun daha geçirimli olmasına neden olur. Öncelikle beton üretimi ve inşaat sahasına taşınması kurallara uygun olarak yapılmalıdır. İnşaat sahasında beton dökülecek zemin önceden ıslatılmalı, güneş ve rüzgarın durumuna göre ihtiyaç hasıl olması durumunda kullanılacak gölgelik, rüzgar kırıcı ekipmanlar, tüm işçiler ve gerekli tüm diğer ekipmanlar beton dökümü için hazır olmalıdır. Gün içinde sıcaklığın azaldığı saatlerde beton dökümü yapılmalıdır. Beton dökümünde, beton sıcaklığı sürekli olarak kontrol edilmeli, aşırı vibrasyon yapılmamalı ve döküm en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.
Beton dökümü sonrasında betonun bakımı ve kürü çok iyi yapılmalıdır. Beton yüzeyinde sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 7 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir. Beton günde en az 3 defa kurumasına fırsat verilmeden sulanmalı veya üstüne konulacak kum, telis çuval bezi, hasır gibi örtüler suyla sürekli doygun hale getirilmelidir. Su kürü uygulandığında suyun sıcaklığı beton sıcaklığından çok düşük olmamalıdır. Her şart altında, her zeminde, her iklimde sağlıklı, güvenli yapı üretilebilmek mümkündür; yeter ki proje hazırlanmasından uygulamaya kadar her aşamada, mesleki teknik gereklilikler yerine getirilsin, mesleki etik kurallar bir an olsun unutulmasın ve yapı denetim sistemi eksiksiz uygulansın. Bunun sağlanmasında şantiye şefi meslektaşlarımıza, yapı denetim firmalarına, belediyelere, ilgili kurum ve kuruluşlara büyük sorumluluk düşmektedir. İnsanların can ve mal güvenliğini sağlayan yapı üretimi için bu sorumluluğun gereği hassasiyetle yerine getirilmelidir.”



1

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

2

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

3

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR

4

DEMİRÇALI’DAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

5

“KAHVERENGİ KOKARCA EKONOMİK TEHDİT HALİNE GELDİ”