İNCİRLİK ABD İÇİN NEDEN CAZİP?
Manşet Haber 4.08.2018 12:42:43 0

İNCİRLİK ABD İÇİN NEDEN CAZİP?

İNCİRLİK ABD İÇİN NEDEN CAZİP?

Türkiye'nin ABD ile yaşadığı Rahip Brunson krizinin ardından bir kez daha İncirlik Askeri Üssü'nün kapatılması gündeme geldi. Her iki taraf da krizden askeri ilişkilerin etkilenmeyeceğini açıklasa da, ABD ve NATO'nun İncirlik'e alternatif askeri üsler konusunda bir hazırlığı olduğu biliniyor. Ancak İncirlik'i diğer üsler karşısında cazip kılansa konumu ve düşük maliyeti.
Cumhuriyet.com.tr’nin haberine göre, ABD ve diğer NATO üyesi ülkelerle yaşanan sorunların ardından zaman zaman 'İncirlik Üssü'nün kapatılması' meselesi yeniden gündeme geliyor. Son olarak ABD merkezli düşünce kuruluşu Bipartizan Policy Center'ın ulusal güvenlik analisti Nicholas Danforth, Türk bakanlara yaptırım getirilmesinin ardından, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nün kapatabileceğini, Washington'ın buna hazırlıklı olması gerektiği görüşünü dile getirdi.
En son 2017'de ABD 'nin YPG'ye desteği nedeniyle Türkiye- ABD ilişkileri gerilmiş, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada İncirlik’in kapatılması gündeme getirilmişti.
Yine aynı yıl, Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret etmesine izin vermemesi sonrasında, üssün kullanımıyla ilgili tartışmalar Almanya 'da yeniden alevlenmişti.
Bugün, FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutulnanan ve 25 Temmuz'da ev hapsine çıkarılan ABD 'li Rahip Brunson krizi ve bunu takip eden ABD 'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı, ABD -Türkiye ilişkilerini 'kopma noktasına' getirdi.
İki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından İncirlik Üssü bir kez daha tartışmaların odak noktası oldu. Adanalılar İncirlik Üssü'nün kapatılıp yerine 'Millet Bahçesi' yapılması önerisini getirirken, ‘Fethullahçı Terör Örgütü ile Sivil Mücadele Platformu’na bağlı avukatlar ise Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak İncirlik Üssü’ndeki ABD askerlerinin tutuklanmasını talep etti.
Öte yandan bu tepkiler, ABD 'nin İncirlik'e alternatif üssü olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi.
Almanya ile 2017'de yaşanan gerginliğin ardından açıklama yapan Angela Merkel,'İncirlik Üssü'ne alternatif aramak zorundayız. Ürdün İncirlik Üssü'ne alternatif olabilir' ifadelerini kullanmıştı.
Die Welt gazetesi de, sol fraksiyonun Alman Federal Meclisine (Bundestag) yaptığı başvuruya dayandırdığı haberinde İncirlik Hava Üssü'ne alternatif arayışlarının ‘askeri açıdan uygun üslerin Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs'ta bulunduğunu' gösterdiğini yazmıştı.
İNCİRLİK'İN BİR TERCİH NEDENİ DE UCUZ MALİYET
Yayınladıkları bir harita ile İncirlik'in olası alternatiflerinin konumları paylaşılırken, alternatiflerin İncirlik kadar rahat ve düşük maliyetli olmamakla birlikte, aynı işi görebilecekleri belirtilmişti.
Bipartisanpolicy.org adlı web sitesi ise, alternatif üslerin yerlerini gösteren bir harita yayınlamıştı. Haritada bulunan üç üssün Musul, Kerkük ve Erbil'de bulunmaları dikkat çekiyor.(KAYNAK: CUMHURİYET.COM.TR)
İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜN GEÇMİŞİ
İnşasına Türkiye'nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, 1951 yılında ABD Mühendislik Grubu olarak isimlendirilen bir ekip tarafından başlanan üs, 1954'te açıldı.
İlk etapta ABD Hava Kuvvetleri'nin olağanüstü durumlarda konuşlanma ve orta ile yüksek yoğunluktaki bombardımanlarda yer alan savaş uçaklarının bakımının yapılması amacıyla kullanılması öngörülüyordu.
Ancak 1980'li yılların ardından üste önemli iyileştirmeler yapıldı.
İncirlik Üssü, bir yandan ABD ile Türkiye'nin müttefiklik ilişkilerinin en önemli unsurlarından biri olurken, diğer yandan da her iki ülkenin birbirine karşı diplomatik pazarlıklarda kullandığı en önemli kozları arasında yer alıyor.
ABD, 1970'li yılların ortasında, Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya karar verdiğinde Ankara da buna İncirlik'le yanıt verdi.
Türkiye, sınırları içinde ABD 'nin kullanımındaki üsleri kapattı ve buraların kontrolünü TSK'ye devretti.
Bu dönemde, ABD Kongresi'nin Eylül 1978'te Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması ve askeri yardımları yeniden tahsis etmesi üzerine üs de normal faaliyetlerine geri döndü.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°