Tarih: 14.07.2019 09:47

İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, kamu çalışanlarına yüzdelik maaş zammı vermek yerine, insanca yaşayabilecekleri bir ücret düzenine geçilmesi gerektiğini söyledi. TÜİK tarafından açıklanan ilk altı aylık enflasyon verileri sonrasında kamu emekçilerinin alacağı maaş zamlarının belli olduğunu belirten Salman, buna göre 2019 yılının ikinci yarısında kamu emekçileri % 1.01 enflasyon farkı ve % 5 artış olmak üzere % 6.01 oranında maaş zammı alacağını söyledi. Verilen zammı eleştiren Salman şöyle konuştu:
“Her şeyden önce belirtmek gerekir ki, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları hayatın gerçekleri ile örtüşmemektedir. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde başta gıda maddeleri olmak üzere halkın gündelik hayatında yoğun olarak tükettiği tüm mal ve hizmetlerde büyük fiyat artışları yaşanmıştır. Halkın gündelik yaşamını neredeyse sürdürülemez hale getiren bu artışlar ne yazık ki TÜİK’in masa başı işlemleri ve enflasyon sepeti değişiklikleri nedeniyle görünmez hale getirilmiştir. Yandaş konfederasyonla imzalanan enflasyona endeksli toplu sözleşmeler, şaibeli enflasyon rakamlarıyla birleşince kamu emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaşmasına neden olmaktadır. Bizler şaibeli enflasyon rakamlarına göre zam değil, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz.”
Kamu emekçileri içinde verilen zammın en çok mühendis, mimar ve şehir plancılarını etkilediğini belirten Salman sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamu emekçilerinin emeklerinin değersizleşmesine, reel gelirlerinin düşmesine ve giderek yoksullaşmasına neden olan bu düzenden en çok etkilenenlerin başında kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları gelmektedir. AKP’nin iktidardaki ilk yılı olan 2003’te kamuda çalışan en yüksek kademedeki Mühendisler (1/4) 833 TL, Hakim-Savcılar 1.113 TL maaş alırken, 2019 yılı itibariyle en yüksek kademedeki Mühendis maaşı 6.274 TL, Hakim-Savcı maaşı ise 14.957 TL olmuştur. Giderek büyüyen bu uçurum, meslek emeğimizin giderek değersizleştiğini gösterdiği gibi, toplumsal eşitsizliği de derinleştirmektedir.”
‘ÜLKEMİZİN KALKINMIŞLIK DÜZEYİNİ GÖSTERİR’
Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyini mühendislik hizmet alanlarındaki gelişmişlik düzeyi ve bu meslek mensuplarından o ülkenin hak ettiği hizmetleri alması ile doğru orantılı olduğunu kaydeden Erol Salman,
“Mühendislik hizmetlerinin nitelikli biçimde sağlanabilmesi için meslektaşlarımızın insanca yaşayabilecekleri bir ücret düzeyine ve özlük haklarına sahip olması gerekmektedir. Kamuda çalışan mühendis, mimar, şehir plancıları ve kamu emekçilerinin hak ettikleri özlük hakları verilmeli ve ücret dengesizliği derhal ortadan kaldırılmalıdır. Yüzdelik maaş zamları yerine, tüm kamu çalışanları için insanca yaşanabilecek bir ücret düzenine geçilmelidir. Yüzdelik maaş zamları yerine, tüm kamu çalışanları için insanca yaşanabilecek bir ücret düzenine geçilmelidir.”






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —