İNSANLIK DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARI DERHAL DÜZELTİLMELİ
İNSANLIK DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARI DERHAL DÜZELTİLMELİ
TMMOB ASLA BOYUN EĞMEYECEK
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma günü nedeniyle bir açıklama yaparak 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin 55 farklı ilinde, 740 işyerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin yıldönümünde mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatın her alanında mücadeleye omuz verdiğini söyledi.
19 Eylül tarihinin, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan tarlalara, şantiyelerden bürolara dek hayatın her alanında çok zor koşullar altında görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek onurlarına, özlük haklarına ve alın terlerine sahip çıktıkları bir gün olarak tarihe geçtiğini kaydeden Salman, “19 Eylül tarihi, bu ülke için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir. 19 Eylül tarihi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadıkları ülkenin geleceği hakkında söz sahibi olduklarını gösterdikleri tarihtir. Bu yüzden bu anlamlı gün, 'TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü' olarak kutlanmakta ve her yıl yeniden hatırlanmaktadır.”
Aradan geçen 39 yıla rağmen mühendis, mimar ve şehir plancılarının günümüzde de gerek kamuda gerekse özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam ettiğini ifade eden Salman, “İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır.
Son birkaç gündür kamuoyuna yansıyan, Türkiye’nin en büyük şantiyesi 3. havalimanındaki çalışma ve yaşam koşulları, ülkemizde emekçilerin içinde bulunduğu zor koşulların aynasıdır. Daha fazla sömürü uğruna insanların hayatlarını hiçe sayan bu insanlık dışı çalışma koşulları derhal düzeltilmelidir.
Bu zor çalışma koşullarına rağmen, mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeği değersizleştirilmeye devam etmektedir. Bilimi, tekniği ve yaratıcı fikirleri sistematik olarak değersizleştiren bu politikalar sadece teknik elemanların yaşamlarını değil, ülkemizin geleceğini de tehdit etmektedir.”
ÜLKEMİZİN VE TOPLUMUMUZUN ORTAK GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYORUZ
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak olduğuna da değinen Salman açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışlar, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz.
Tek adam rejimi, birliğimizin bu toplumcu rolünden ve tavrından açık biçimde rahatsız olmaktadır ve bunu her fırsatta dile getirmektedir. Temmuz ayı içerisinde yayınlanan 5 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte, Devlet Denetleme Kuruluna anayasaya ve yasalara aykırı yetkiler tanınarak, Birliğimiz ve diğer emek-meslek örgütleri baskı altına alınmaya çalışılmaktadır.
Devlet Denetleme Kurulunun bir denetleme organı olmaktan çıkartılarak adeta yargı organı biçiminde hareket etmesini sağlayan bu düzenleme, sadece meslek örgütümüzü hedef almamakta, mahkemelere ait olan yargı yetkisinin alenen gasp edilmesi anlamına da gelmektedir.”
Meslek alanlarına, meslektaşlarına ve meslek örgütlülüğünü hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacaklarını belirten Salman, “19 Eylül 1979’un 39. yılında bir kez da hatırlatmak isteriz ki, bu ülkenin onurlu ve direngen mühendis, mimar ve şehir plancıları vardır ve yaşanan bu haksızlıklara, bu saldırganlığa asla boyun eğmeyecektir. Bu anlayış ve kararlılıkla 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü bir kez daha kutluyoruz.”