Tarih: 08.09.2014 23:41

İntihar Olaylarında Patlama

Facebook Twitter Linked-in

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 20 milyona yakın kişi intihar girişiminde bulundu ve yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybetti.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik’in açıklamasına göre, ülkemizde 2013 yılında 3 bin 189 kişi intihar etti. Son 10 yılda ise yaklaşık  28 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetti. 2013 yılında intihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü kadınlar oluşturdu.

Tüm dünyada 15-24 yaş grubu intiharların en fazla görüldüğü grubu oluşturuyor.  Ülkemizde de tüm intiharların %25’i bu yaş grubunda gerçekleşiyor. Genellikle ölümle sonuçlanan intiharların erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, 15-24 yaş arası grupta kadınlarda intihar oranları daha fazla bildirildi.

Dr. Aytekin Kemik, intiharlar ve intihar girişimlerinin bireyi, ailesini, sosyal çevresini ve dolayısıyla toplumu sarsan etki ve sonuçlara yol açan önemli bir sorun olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“İntihar bireyin istemli olarak yaşamına son vermesi olup, kendisine yönelik bir saldırganlık halidir. İntihar strese neden olan yaşam koşullarına tepki veren kişilerden, ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalara kadar geniş bir popülasyonda görülebiliyor. Bununla birlikte büyük ölçüde ruhsal hastalıklar temelinde ortaya çıkan bir davranıştır. Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olmaktadır. İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Birçok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artabilir.

İntihar, hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir sorundur. İntihar eden kişilerin büyük bölümü intihar etmek konusunda bir süre kararsızlıklar yaşar, yaşamla ölüm düşünceleri arasında gidiş gelişler sırasında intihar edeceklerini çeşitli vesilelerle ima ederler. Ancak bunu açık bir şekilde ifade edemezler ve anlaşılmayacaklarına, olumsuz bir şekilde damgalanacaklarına inandıkları için yardım almaktan çekinirler. Bu nedenle intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için toplumda bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır.”

Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden ve önem arz eden intihar olgusu hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü ilan edildi.

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —