“İŞ KAZASI DEĞİL; CİNAYET”
GÜNCEL 23.07.2017 01:47:00 0

“İŞ KAZASI DEĞİL; CİNAYET”

“İŞ KAZASI DEĞİL; CİNAYET”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 5 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı fabrikayı ziyaret etti, denetim ve kontrolü sağlayamayan devletin de sorumlu olduğunu ifade ederek, “İş kazası değil; cinayet” yorumunda bulundu.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Komisyonu Koordinatörü Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Alkan, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Komisyon Başkanı Av. Cahide Karakaş Bilgiç, Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Halil Çağdaş Kaya ,Gıda Mühendisler Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Başkanı Muzaffer Yüksel, Makine Mühendisleri Odası İş Güvenliği Uzmanı Özgür Çelebi ile birlikte Sarıçam ilçesinde bulunan Hacı Sabancı Organize Sanayii Bölgesindeki bir fabrikanın çatısında onarım yapmak için bindikleri vinç sepetinin düşmesi sonucu 5 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı fabrikaya ziyarette bulundular, olay yerinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük yazılı açıklamasında olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, taşeronlaşmanın, denetimsizliğin, tedbirsizliğin, vurdum duymazlığın, is güvenliğine ve işçi sağlığına önem vermemenin bu tür iş kazalarına davetiye çıkarttığını söyledi. Küçük,“İş kazaları konunda ülkemiz ne yazık ki kötü ve bozuk bir sicile sahiptir. Siyasi iktidarın, yetki ve sorumluluk makamında olanların bu tür göz göre göre gelen ölümlere ve kazalara ‘fıtrat’ gibi kaderci, kabullenici ve meşru kılma çabaları acı tabloyu daha vahim hale getirmektedir.”
Devletin çalışma hayatının en önemli unsuru iş güvenliği ile işçi sağlığı alanını öteden beri yeterince kontrol ve denetim mekanizmasını oluşturmadığını söyleyen Av. Küçük açıklamasında şöyle dedi:
“Adına iş kazası denilen bu vahim olayda gerekli önlemi ve tedbirleri almayan sağlıklı olmayan, eski makinalar ile iş yapmaya çalışan, küçücük bir vinç sepetine 6 işçiyi sıkıştıran asıl işveren ve taşeron kadar, sağlıklı ve etkili denetim, kontrol mekanizması oluşturmayan devletimiz ve yönetme iddiasında bulunan siyasi iktidar, resmi kademelerde bulunan görevliler de doğrudan sorumludur, bu vebale ortaktır.
Ülkemizde işçilerin hemen her gün göz göre göre yaşanan ve adına kaza denilen iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmeleri artık ‘kader’ olmamalıdır.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesindeki kazada, işçilerden Murat Gümüş ve Cengiz Kutlan olay yerinde, Mustafa Gümüş, Halil Aslan, Latif Kaya ile Fehmi Kaya ise kaldırıldıkları hastanelerde yaşamlarını yitirmişti. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı olay sonrası yapılan soruşturma kapsamında fabrika sahibi, taşeron firma yetkilisi ilevinç operatörünün gözaltına alındığını açıklamıştı.
ADANAULUS.COM



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.4° / 21.6°