Gürer, Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümüyle birlikte bu yılın ilk on bir ayında hayatını kaybeden çocuk işçi sayısının 68'e ulaştığını vurguladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş cinayetlerinin önlenmesinde kurumlar arası iletişim eksikliğinin rolünün araştırılması gerektiğini belirtti. 2024 yılının ilk 11 ayında İSİG Meclisi'nin tespitine göre en az 1.708 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ifade eden Gürer, Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümüyle birlikte bu yılın ilk on bir ayında hayatını kaybeden çocuk işçi sayısının 68'e ulaştığını vurguladı. "Avrupa'da iş cinayetlerinde birinci sırada olan ülkemizde, olaylar yaşandıktan sonra yapılan açıklamalar yerine, bu olayların önüne geçecek tedbirler alınmalıdır." dedi.
Kurumlar Arası İletişim Sorunu
Gürer, toplu iş cinayetlerinin sıklıkla görüldüğü maden sektörüne dikkat çekerek, Sayıştay raporlarında vurgulanan kurumsal iletişim eksikliklerini hatırlattı. Raporda, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında iş sağlığı ve güvenliği gibi kritik konularda karşılıklı ve düzenli iletişim sağlanamadığının altı çiziliyor. Raporda şu ifadeler yer aldı:
“İki kurum arasındaki bildirim-geri bildirim süreçleri orantısız şekilde gerçekleşmekte; bu durum iletişimde yetersizliklere yol açmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi adına mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç duyulmaktadır.”
Bu tespitlerin önemli olduğunu belirten Gürer, “İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında kurumlar arası iş birliğinin önemi yadsınamaz." dedi.
Kanunlar Uyulmak İçin Çıkarılır
Ömer Fethi Gürer, maden sahalarındaki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili mevcut yasal düzenlemelerin yetersizliğine de dikkat çekti. 3213 sayılı Maden Kanunu’nda "iş sağlığı ve güvenliği" kavramının yalnızca üç yerde geçtiğini belirten Gürer, kanunda bu konuda düzenleme yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Gürer, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmeliklerde de eksiklikler bulunduğunu ifade etti.
“Sayıştay’ın 2023 yılı raporuna göre, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 2022 yılında iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yazışma oranı oldukça düşüktür. Bu durum, iş güvenliği açısından büyük bir eksikliktir." dedi.
Yasal Mevzuat Eksikliği
Sayıştay raporlarında yer alan tespitlere atıfta bulunan Gürer, mevcut mevzuatta Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda nasıl bir süreç izleneceğine dair hükümlerin eksik olduğunu belirtti. Bu eksikliklerin iş güvenliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Gürer, "Kurumlar arasındaki orantısız iletişim, iş güvenliğinin sağlanmasında büyük bir engeldir. Bu durumun düzeltilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır." dedi.
"Önlemler Eksiksiz Uygulanmalıdır"
Gürer, iş cinayetlerinin önlenmesinin, iş yerlerinde gerekli yasal mevzuatın eksiksiz şekilde uygulanmasına bağlı olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"İş kazalarının önüne geçmek için yalnızca yasaların varlığı yeterli değildir. Bu yasaların uygulanması ve kurumlar arasındaki iletişim sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. İşçilerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu kazaların artık son bulması için kararlı bir şekilde adım atılmalıdır."